Houbový Bourguignon

Hlavní Jídla
Rychlé
Omáčky

Honosně znějící houbová omáčka na těstoviny s tymiánem a červeným vínem.





Recept na 3 porce.

Ingredience:
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce rostlinného másla (např. ViveBio, Provamel či AlsanBio) nebo olivového oleje
250 g hub, ideálně hnědých žampiónů či portobello
1 mejší mrkev, nakrájená na půlkolečka
1 menší cibule, najemno nakrájená
2 stroužky česneku, rozdrcené
1 hrnek těžšího červeného vína
1 a 1/2 hrnku zeleninového vývaru (nebo vody a odpovídající množství kvalitního zeleninového bujónu)
2 lžíce rajčatového protlaku
1 lžička sušeného tymiánu
1 a 1/2 lžíce polohrubé mouky
1 střední cibule, nakrájená najemno
rostlinná smetana na ozdobu (např. AlproSoya, Provamel či Oatly)
těstoviny


Postup:
V pánvičce rozehřejte lžíci oleje a lžíci rostlinného másla. Přidejte na plátky nakrájené houby a asi 3 minuty opékejte. Sejměte z ohně ještě předtím, než houby pustí šťávu. V hrnci rozehřejte zbývající olej a rostlinné máslo, přidejte nakrájenou mrkev, cibuli, tymián, sůl a černý pepř a na středním plameni opékejte cca 10 minut, dokud není cibulka světle hnědá. Přidejte rozmačkaný česnek a ještě asi minutu osmahněte. Přilijte víno a zvyšte teplotu. Vařte, dokud se víno nezredukuje asi na polovinu. Přidejte rajčatový protlak, vývar a houby a snižte teplotu na mírný var. Vařte asi 20 minut. Přidejte nakrájenou cibulku a nechte mírně vařit ještě dalších 5 minut. Mouku rozmíchejte v trošce vody a přilijte do omáčky. Nechte dojít dalších 10 minut. Dochuťte a podávejte s těstovinami, dozdobené rostlinnou smetanou (našlehanou s trochou estragonového octa či lanýžového oleje).

V
KOMENTÁŘE
1

Jitka

|  26. září 2014 v 19:21

Dnes jsme měli o večeři.. to byla ňamka! Děkujeme za recept!

PŘIDEJ KOMENTÁŘ