Süße gefüllte Buchteln - Povidlové nebo Makové Buchty

Hlavní Jídla
Sladké
Supermarket
Snídaně

Recept na povidlové či makové buchty, původně z Apetitu. Buchty jsou opravdu velmi dobré a měkké i když já bych možná přecijen uvítala o něco hutnější, jako je dělá maminka ;). Nicméně recept je to výborný a toužíte-li po buchtách, určitě vás uspokojí.
Misto zloutku muzete pouzit napr. zarovnanou lzici sojove mouky, zarovnanou lzici hrasky vanilka, lzicku sojanezy (ano, to jsem pouzila ja, nemela jsem doma zrovna nic jineho ;o) a funguje! citit v tom samozrejme neni) a nebo muzete zkusit predstirat, ze v receptu zloutek ani nic, co by ho nahrazovalo proste neni.




Ingredience:
1 kostka čerstvého droždí
200 - 300 ml mandlového, sójového či jiného rostlinného/ořechového mléka (držte se spíše na 200 ml, ev. přidejte dle potřeby)
50 g cukru krupice
500 g hladké mouky
1 vrchovatá lžíce sójové mouky či hrašky vanilka či sojanézy (možno vynechat)
špetka soli
kůra z 1 nejlépe chemicky neošetřeního citrónu
2 lžíce vanilkového extraktu či část cukru nahraďte vanilkovým cukrem
60 g rozpuštěného rostlinného másla (např. AlsanBio, ViveBio či Provamel) + další na potření buchet
2 lžíce rumu
1 lžíce moučkového cukru
Povidlová či maková náplň


Postup:
Droždí rozdrobte do misky, zalijte 100 ml vlažného (ne horkého, ne studeného!) mléka, přidejte lžičku cukru a rozmíchejte na kaši. Zakryjte a v teple nechte vzejít kvásek. Do mísy dejte cukr a dobře ho prsty promněte s citrónovou kůrou. Do stejné mísy prosejte mouky se solí, zamíchejte, přidejte a vlažné rozpuštěné rostlinné máslo. Postupně přidávejte zbylé mléko, dobře hněťte rukama či v kuchyňském robotu a vypracujte měkké těsto. Popraště těsto moukou, mísu přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě hodinu kynout. Po vykynutí těsto rozválejte na centimetr tenký plát a nakrájejte na čtverečky 5 x 5 cm. Poté prostě dělejte buchty :). Skládejte je do dobře vymazaného pekáčku, ze všech stran každou buchtu potřete rozpuštěným rostlinným máslem, aby se okolní nepřilepily. Troubu předehřejte na 190°C a buchty nechte ještě čtvrt až půl hodiny kynout v pekáčku. Poté vložte do truby, snižte teplotu na 180°C a pečte 10 minut, poté opět snižte teplotu, tentokrát na 170°C a dalších 15 minut dopékejte. Ještě horké buchty potřete rumem smíchaným s cukrem a dvěma lžícemi horké vody. Vychladlé pocukrujte.

V
KOMENTÁŘE
1

Michaela Bajaj

|  3. srpna 2015 v 6:13

Stane se neco kdyz vynecham rum?

V

Veganotic

|  3. srpna 2015 v 15:53

Ne :)

2

Michal

|  3. srpna 2015 v 23:35

Stane se neco, kdyz pouziju suseny, tzn. granulovany drozdi?

3

Pavlína

|  24. ledna 2016 v 15:10

Jsou skvělé :) btw: kde bereš to hezký nádobí, pekáče, formy atd?;)

V

Veganotic

|  25. ledna 2016 v 19:33

Ahoj, jak co, nějaké mám z různých domácích potřeb, ikey apod., něco třeba z bleších trhů.

4

Alena

|  19. února 2018 v 16:44

Dobrý den, úžasný recept. Musím pochválit vaše stránky. Zatím vše, co jsem od vás dělala bylo výborné a povedlo se mi to. A to nejsem žádná kuchařka ba naopak :D Syn i já nemůžeme mléko a vejce a na vašich stránkách čerpám pravidelně inspiraci. Díky za ně!

5

Ivana

|  1. května 2020 v 23:01

Dneska jsem recept vyzkoušela, ale vynechala jsem poslední krok - potírání rumem s cukrem. Buchtičky krásně vykynuly, dokud byly teplé, byly chuťově vynikající, ale po vychladnutí se na nich vytvořila taková tvrdá kůrčička, jako na chlebu. Kde jsem udělala chybu? Je to v tom rumu?

6

Silvia

|  31. prosince 2022 v 14:05

Juuj buchty sú úžasné ako pampusik dala som trochu polohrubej múky... Bez rumu len s vanilkovým a práškovým cukrom.tato stránka ma už roky obohacuje

PŘIDEJ KOMENTÁŘ