Sendvič s CrueltyFree sýrem a Cibulovým Džemem

Hlavní Jídla
Slané Pečení
K pečivu
Párty!

Je to dobré, tak dobré, že jsme to ani nestihli pořádně vyfotit (šišbardón).
Komerčním vegan sýrům nijak zvlášť neholduji, pár jsem jich zkoušela (namátkou Cheezly, Sheese, naposled v USA opěvovanou Daiyu) a nijak mě nezaujaly. Český VeganLine oproti tomu celkem překvapil, chuť není špatná, navíc je to lokální a cenově přijatelnější výrobek. Zkoušela jsem zatím tři druhy - Mozarella, ta je podle mě nejlepší, Original, ten používám v tomto receptu a uzený Veganline, ten za mě ne-e. Každopádně ačkoli na chleba si VeganLine asi dávat nebudete, v tomhle sendviči funguje moc dobře.
Původní recept z Vegan Cooking for Carnivores.

 


Ingredience:
Cibulový džem:
4 velké červené cibule
2 lžíce slunečnicového oleje
sůl
čerstvě mletý pepř
1 lžíce čerstvého nasekaného rozmarýnu
2 a 1/2 lžíce balzamikového octa
2 a 1/2 lžíce agáve sirupu

Sendvič:
Bílý chléb
rukola
rajčata
VeganLine sýr Original
Dijonská hořčice
Alsan či olivový olej

 


Postup:
Cibulový džem: Cibule oloupejte, rozkrojte napůl a nakrájejte na tenké půlměsíčky. Ve větší pánvi rozehřejte olej, vložte cibuli, sůl, pepř a rozmarýn a smažte asi 2 minuty. Poté zmírněte teplotu a smažte/duste/vařte-nebo-co asi 15-20 minut. Cibuli často míchejte, aby se opékala rovnoměrně a nepřipalovala se. Poté, co je cibule pěkně zkaramelizovaná sejměte z ohně a vmíchejte balzamikový ocet a agáve sirup. Můžete použít ihned či přendat do dobře těsnící nádoby, v lednici vydrží až dva týdny.

 
Sendvič: Připravte si dva plátky chleba. Jeden z "vnitřní strany" namažte tenčí vrstvou dijonské hořčice, na tu navrstvěte trochu cibulového džemu, poté pokračujte plátky rajčat. Sýr nakrájejte na tenčí plátky (pro nejlepší výsledek je, na rozdíl od zde přiložené fotodokumentace, nakrájejte na tenčí hobliny nožem na sýr) a v libovolném množství navrstvěte na sendvič. Zakončete rukolou. Takto  naložený chléb přikryjte druhým plátkem chleba a jemně stiskněte. Pokračujte s dalším kouskem. V pánvi rozehřejte Alsan či olej a vložte do ní sendviče. Ideální je opékat je lehce stlačené (jako v kontaktním grilu, ale kdo z nás to má?!), můžete tedy přes ně přeložit prkénko (či hrnec), které zatížíte např. konzervami. Po chvíli zkontrolujte, jestli je sendvič opečený (a nepřipaluje se!), opět přidejte trochu Alsanu či oleje a sendviče stejným způsobeme opečte i z druhé strany. Kdyby náhodou před podáváním stihly vychladnout, stačí je rozpéct v troubě.


A kdo si místo VeganLine dá sýr pocházející z jiných mléčných žláz než vlastních, nechť mu zhořkne v ústech!

 

V
KOMENTÁŘE
1

patmadden

|  28. srpna 2014 v 19:37

aaaawesome :)

2

Tereza

|  7. února 2015 v 21:15

Kde v Praze koupim v kamennym obchode syr Veganline?

V

Veganotic

|  10. února 2015 v 11:27

My ho kupovali v bioobchode v Belehradske

3

Tereza

|  10. února 2015 v 16:14

Děkuji :-). Dnes jsem se tam stavila :-).

7

Monika Vítková

|  5. dubna 2016 v 11:19

Naprosto luxusní záležitost, i když jsem měla jen tmavý chléb a dělala jsem nasucho v kontaktním grilu. Děkuji

PŘIDEJ KOMENTÁŘ