Raw Pohanková Kaše k Snídani

GlutenFree
Sladké
Raw
Rychlé
Supermarket
Snídaně
Připravte si výborné, jednoduché a výživné snídaně na několik dní dopředu. Pokud vám je, stejně jako mě, ráno každá minuta drahá, určitě vám bude vyhovovat vytáhnout připravenou snídani z lednice a vydat se do světa (eufemismus pro "práce kterou nesnášíte"). Pokud vám pohanka vyloženě nechutná a jste si jistí, že se nejedná pouze o předsudky, asi bych vám tuhle kaši nedoporučovala. Jinak je to ovšem chutná a zdravá snídaně pro každého (včetně dětí). Navíc je recept vcelku variabilní, pokud nemáte rádi kardamom, dejte místo něj skořici, vlašáky můžete vyměnit za mandle či jiné ořechy apod.
Původní recept je z krásného blogu Green Kitchen Stories, na který se určitě podívejte, stojí za to.

 

 
Ingredience:
1 hrnek pohanky
1 hrnek vlašských (či jiných) ořechů
2 zelená jablka, zbavená jadřinců a bubáka
šťáva z jednoho většího pomeranče
1/3 lžičky mletého kardamomu (opatrně, ať to s ním nepřeženete)
1/2 lžičky mleté vanilky či vanilkového extraktu
Ke kaši:
cokoli, co máte rádi, např. čerstvé ovoce, máta, meduňka, ořechy (kokos), semínka, sušené ovoce, drcené kakaové boby, acai, marmeláda (ideálně čerstvá z chia semínek, coming soon), vločky, ořechové máslo, užměnicdalšíhonenapadá

 

 

Postup:
Pohanku a ořechy dejte do misek, zalijte vodou a nechte přes noc nebo nejméně jednu hodinu máčet. Slijte a propláchněte. Všechny ingredience dejte do mixéru (jestli používáte ponorný mixér, jablka nakrájejte na menší kousky) a rozmixujte dohladka. Přendejte spolu s ovocem, ořechy apod. do čistých (ideálně vařící vodou vypláchnutých) dobře uzavíratelných skleniček. Skladujte v lednici.
 
V
KOMENTÁŘE
1

Ondra

|  13. června 2014 v 13:49

Výborný recept. Osobně si tedy myslím, že ořechů je zbytečně hodně, snížil bych jejich množství na polovinu (čistě z ekonomických důvodů). Osobně mě jako člověka bez zkušeností s raw recepty velmi mile překvapilo jak je pohanka chutná i v syrovém stavu.

2

Věra

|  12. března 2015 v 12:38

Na existenci raw pohankové kaše jsem narazila na těchto stránkách, kdy obecně se vegansky ani raw nestravuji, ale hledala jsem alternativu ke klasické ovesné kaši a taky jsem chtěla v nějaké podobě zařadit pohanku do jídelníčku. Upravila jsem si recept podle svého (to bych nebyla já :), ale základ zůstal zachován a musím říci, že je to skutečně delikatesa. Navíc když se s tím dá chuťově maximálně vyhrát a ještě to připravit na několik dní dopředu...? Super! :)

3

Lenka

|  13. dubna 2015 v 9:34

Dobrý den, jaký je obsah sklenic?

V

Veganotic

|  22. dubna 2015 v 13:01

Dobrý den,

netuším přesně, ale jsou menší. Tak 200 ml?

4

Káča

|  22. září 2015 v 21:29

Ahoj, kolik z toho teda prosím prosím vyjde porcí? 4? A nezkysne to celé po těch řekněme čtyřech dnech? Předem díky za odpověď!

V

Veganotic

|  6. října 2015 v 10:40

Záleží na velikosti, asi tak 4 větší. Když je to dobře vychlazené v lednici, tak to 4 dny vydrží.

5

Veronika

|  26. února 2016 v 10:07

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaký vanilkový extrakt prosím používáte? Děkuji za odpověď.

6

Blazska

|  6. března 2016 v 19:15

Já mam ve tmavé skleničce naložené bourbon vanil. Lusky ve vodce. Tj. Extrakt

7

Veganotic

|  7. března 2016 v 14:31

Taky mám teď do zásoby udělaný vlastní (nařízlé vanilkové lusky ve vodce), předtím jsem měla nějaký z internetu.

8

Mari

|  16. března 2016 v 12:19

Dobrý den, raw pohanková kaše skutečná delikatesa, ale říká se, že rostlinná mléka (tedy v tomto případě ořechy), by se neměly kombinovat s ovocem, kromě banánu. Kvůli stravitelnosti, ořechy jsou pro žaludek náročné na trávení a ovoce s jinou potravinou než je jiné ovoce, startuje proces kvašení. Z toho důvodu by se neměla ani pohanka kombinovat s ovocem, kromě banánu. Další věc je ta, že cokoliv raw, je ideální sníst co nejčerstvější po přípravě. Nezdá se mi tedy vhodné, skladovat kaši 4 dny v lednici...

9

Dagmar Stejskalová

|  7. srpna 2021 v 17:28

Nemusíte dělat z pohanky /kdo nemá rád/, jde to i ovesných vloček a je to také výborné!!!

PŘIDEJ KOMENTÁŘ