Cizrna na Paprice s Pórkem

GlutenFree
Hlavní Jídla
Rychlé
Supermarket
Omáčky
K pečivu
Jedno z mých nejoblíbenějších jídel. Velmi chutné, velmi jednoduché a pokud nemáte poblíž nějaký bioobchod, seženete potřebné suroviny i v každém větším supermarketu. Původní recept je z Biokuchařky Hanky Zemanové, která nedávno vyšla v reedici. Náhodou jsem po ní sáhla v jednom knihkupectví a dost mě překvapila. Krásné fotky, jednoduché, zdravé a chutně vypadající recepty z nichž je kolem 90% vegan. Navíc opět z poměrně běžně dostupných surovin. Jestli se tedy poohlížíte po nějakém dárku k vánocům, ze kterého byste měli sami užitek a nemohli být přímo obviněni z vegan propagandy, tohle je ta správná volba. 
 
 
Recept jsem trochu poupravila dle vlastních chutí, ale i když se budete držet toho v kuchařce, budete úspěšní. Pro cca 4 osoby.
 
Ingredience:
3 plechovky cizrny nebo cca 500 gr sušené cizrny
2 velké cibule
1 a 1/2 lžíce kvalitní sladké papriky
asi 1/2 litru zeleninového vývaru nebo vody s kvalitním zeleninovým bujónem (např. sypký Alnatura)
2 větší pórky, omyté a nakrájené na šikmé proužky
cca 250 ml rostlinné nebo ořechové smetany (doporučuji např. sojovou AlproSoya nebo ovesnou Oatly)
1 citrón
sezamový, slunečnicový či olivový olej (my máme rádi značku Bohemia olej)
pepř a sůl
 
 

 
Postup:
Pokud používáte sušenou cizrnu propláchněte ji a přes noc (či na 5 - 10 hodin) namočte. Poté ji slijte, znovu zalijte vodou a v hrnci přiveďte k varu. Vařte asi 1,5 hodiny do měkka. Krémovější a chutnější bude cizrna uvařená v papiňáku (cocotte minute), ale to neumím. Pokud papiňák vlastníte, stáváte se automaticky papiňák-masterem level pro a určitě to zvládnete i bez mého návodu.
Pokud jste stejně jako já líní a používáte cizrnu v plechovkách, stačí, když je umíte otevřit. 
Když máte uvařenou cizrnu nebo otevřené konzervy, můžete se pustit do vaření.
Cibuli nakrájejte na drobno a orestujte ji na oleji ve větším hrnci (cca 5 minut), poté přidejte papriku a restujte ještě minutu až dvě (ne moc dlouho, aby paprika nezhořkla). Zaljite 1/2 litrem vývaru - já ho připravuji tak, že dvě konzervy cizrny sliji do misky, do této tekutiny přidám vodu do požadovaného množství (1/2 litru) a přidám lžíci Alnatura bujónu. Nechte povařit do měkka. Mezitím obsah jedné plechovky cirzny včetně tekutiny rozmixujte do hladka tyčovým mixérem. Rozmixovaná cizrna poslouží jako super zahušťovadlo. Když je cibulka v hrnci měkká, rovněž ji spolu s vývarem rozmixujte tyčovým mixérem. Do hrnce přidejte rozmixovanou cizrnu i nerozmixované luštěniny a nakrájený pórek. Opět přiveďte k varu a na mírném plameni vařte dokud pórek nezměkne. Poté sejměte z ohně, vmíchejte rostlinnou smetanu a šťávu z půlky citrónu. Ochutnejte a dochuťte další citrónovou šťávou, pepřem, solí, příp. špetkou sladké papriky. 
 
 
 
Podávejte s pečivem, rýží nebo těstovinami.
 
V
KOMENTÁŘE
1

Vercza

|  1. července 2014 v 17:08

Tohle je moje jedno z nejoblíbenějších jídel. Rozmixovat půlku cizrny mě nenapadlo, vyzkouším! Díky za super blog. Většinou si musím vzít ke klávesnici hadr, bo z těch fotek fakt slintám :-D

2

Klára

|  9. srpna 2014 v 12:49

Dlouho jsem si tak nepochutnala! Děkuju moc za recept. Jdu na další zdejší recepty :)

3

Ari

|  28. srpna 2014 v 11:25

Co dát místo pórku, když mi nechutná? :)

4

Petra

|  29. září 2014 v 6:53

Vyzkoušeno, vynikající! Díky za inspiraci!

5

Martina

|  21. listopadu 2014 v 12:20

Vyzkoušeno a je to výborné!

6

Katka

|  1. prosince 2014 v 18:53

Pro toho, kdo miluje cizrnu tak jako já, je to perfektní jídlo :) Mňam!

7

Niky

|  9. prosince 2014 v 15:53

Čo za knihu je to na obrázku v pozadí? :-)

8

Niky

|  9. prosince 2014 v 16:36

Odvolávam otázku, už som sa dočítala :-D

9

Klára VŠ

|  13. prosince 2014 v 9:39

Ahoj, tenhle recept doporučuji, je to vynikající jídlo!!! Mám však dotaz - je možné tohle jídlo i zamrazit, aniž by přišlo k úhoně? Udělala jsem toho fakt kotel...:-). Díky za odpověď...:-)

10

Tereza

|  22. ledna 2015 v 12:59

Díky za tip, mám moc ráda cizrnu, urcite vyzkouším :-)

11

Tereza

|  1. února 2015 v 22:15

Tak tohle jsem nedělala naposledy. Výborné.

12

Korfela

|  24. února 2015 v 10:02

Výborné. Jedla téměř celá rodina, tak to je obrovský úspěch. U mne vynikající.

13

Nika

|  3. března 2015 v 17:17

Už mám vyzkoušeno. Výborné :-) http://zdraveahrave.blogspot.cz/

14

Šárka

|  4. března 2015 v 19:53

Dnes jsem vyzkoušela a opravdu skvělé luštěninové jídlo, zařadím do jídelníčku častěji. Děkuji Šárka

15

iV

|  9. března 2015 v 12:01

moje nejoblíbenější jídlo ;)

17

Braulio

|  17. března 2015 v 22:22

Jecminek: Mno jo, je to fajn :) Ale jeste jsem si teda uplne nezvykla.12Honza: Ale kus.. dobra, co mi zbyva... Ty ses dorbej! :))Barborka: Jj, tak zrovna na Tvem blogu mam uz asi 8 neprectenych... :) Jak je toho moc, tak si to nechavam, az budu mit souvislejsi cas, abych to mohla shltnout najednou a nemusela to cist po kouskach. Ale z nadpisu jsem pochopila, ze vsechno bylo super a ze jsi to dala a tak velka gratulace! :)

18

Mirka

|  28. března 2015 v 11:53

Výborne výborné :)

19

Linda

|  25. června 2015 v 9:55

Tohle jídlo je bomba!!!!

20

Zuzana B.

|  27. června 2015 v 12:40

Výborné!!!! Rozhodně doporučuji a ne jen veganům. K cibulce jsem přidala kousky krůtího masa. :-) Oceňuji i to, že tam není mouka, takže je jídlo lehké.

V

Veganotic

|  27. června 2015 v 22:26

Jsem ráda, že chutnalo, ale krůtu nechte prosím příště radši běhat na dvorku.

21

Anita

|  29. června 2015 v 12:49

Ďakujeme za vynikajúci recept. Chutný, zdravý , cenovo každému dostupný !

22

Helena

|  11. července 2015 v 17:28

Mňaminka, dneska uvařeno a zblajznuto :) další stálice do jídelníčku. Děkujeeem! H&D

24

Tea Vega

|  25. srpna 2015 v 13:15

Dneska uvareno a je to fakt lahoda!

25

Monika a Martin

|  27. srpna 2015 v 19:00

Naprosto vynikající!!! Přidali jsme si tam ale opečenou slaninku ;)

26

Hanka

|  7. září 2015 v 11:20

Tak toto bude můj soukromý "Objev roku"! Moc mi chutnalo - budeme se teď s cizrnou potkávat častěji...

27

Lujza

|  8. září 2015 v 18:39

prave dovarene a ochutnane obavam sa, ze mam nove oblubene jedlo!!! vyborne :) dakujem za tip

28

Kamila

|  9. října 2015 v 17:47

Děkuji za inspiraci, recept jsem si trochu poupravila a bylo to vynikající x)

29

Kyselka

|  15. října 2015 v 8:42

Moc povedený recept, zkoušela jsem už několikrát a pokaždé vynikající! Díky!

30

Miu

|  25. ledna 2016 v 13:00

Vyzkoušela jsem, ale tedy nic moc - je to takové nemastné, neslané... Přidala jsem garam masalu a chilli a ejhle! Chutný recept byl na světě :-)

31

Lucie

|  19. února 2016 v 10:01

naprosto skvělé jídlo

32

Lee

|  21. března 2016 v 17:02

Už po několikáté jsem si ji uvyřila a nemůžu si ji vynachválit :) i spousta masožravců ji chválí a diví se, že je to veganské! :) děkuju moc za recept a určitě to není ani první ani poslední recept, který jsem použila :))

33

Ef

|  30. března 2016 v 18:23

Tedy...nadšené ohlasy mne nadchly a pustila jsem se do přípravy tohoto veledíla.... ale snaha opravdu nestála za to :( Můj drahý to odmítl jíst, takže mám tak na týden jídla, na které se moc netěším...(já to tedy dojím, protože se mi příčí vyhazovat jídlo..) tipuju, že mi tam nesedí ta paprika, třeba tohle jsem už párkrát vařila a moc mi chutnalo: http://www.labuznik.cz/recept/porkova-polevka-s-cizrnou/

34

LukAce

|  1. dubna 2016 v 13:55

Ahoj, uvařeno, naservírováno i masožroutům a snad i vylízali talíře, když jsem se nedíval :-) Díky za recept, je to skvělý!

35

ja

|  21. dubna 2016 v 10:18

Nic proti, ale cizrna se da upravit mnohem lepe a chutneji jako cizrnove kari, toto je takove nemastne, neslane. No a asi vetsina pouziva konzervovanou cizrnu, varit cizrnu hodinu a pul to by pani z toho mela rozvarenou kasi, mozna tak vhodnou na hummus.

36

Ijenka

|  25. dubna 2016 v 14:16

Naprosto dokonalý a jednoduchý recept. Servíruji s rýži :)

37

Iggo

|  14. července 2016 v 10:42

Vyborny recept. Ale stejne tak vyborny tip @Miu, neb jidlo je fakt ponekud "bez chuti". Mozna pro vegany ok, neb jsou zvykli, ale pro masozravce to chce necim dotahnout (ne nutne masem). Ja zvolil cesnek, a par chery rajcat pri vareni spolu s porkem a na zaklade inspirace Miu zaklad "nesladkou" cast smesi garam masala (nebot ji doma nemam). Pouzil jsem tedy CDD: římský kmín, nové koření, muškátový oříšek (lehounce), pepř - vseho trochu do hmozdire, rozvonet na panvi v masle a to jidlo to vystrelilo o 2 patra vys.. Ale supr napad, diky za nej!

38

Pindrushe

|  3. listopadu 2016 v 8:45

Výborné, dokonale vyvážené a přitom jednoduché jídlo. V jednoduchosti je krása. Dělám velmi často.

39

Věra

|  17. listopadu 2016 v 23:24

Uvařila jsem a jídlo na 4 dny bylo na světě. Přiznám se, že to teď delší dobu nechci vidět a příště klidně přidám i nějaké to pálivé koření, ať to má šmrnc :) Jinak ale luxusní záležitost.

40

Jul

|  19. listopadu 2016 v 14:15

Za mě bomba, nasypala jsem tam teda navíc docela dost cayenne a přiznávám, že jsem to trochu neodhadla a nakonec zahustila moukou, ale moje chuťové buňky to uspokojilo podobně jako kari, a to už je co říct :) Podávali jsme to s bramborovými plackami a taky paráda, díky za nápad.

41

Evellin

|  20. listopadu 2016 v 15:06

Tak tohle je vážně mňamka! :-) Děkuji moc za super recept ;-)

PŘIDEJ KOMENTÁŘ