Jednoduché Letní Košíčky s Ovocem

Sladké
Supermarket
Snídaně
Dort(íčk)y

Výborné a jednoduché borůvkové košíčky pro letní dny. Ovoce i krém můžete samozřejmě měnit dle chuti, už teď se těším na malinovou verzi s vanilkovým krémem. Pokud se rozhodnete pro borůvky, doporučuji české lesní. Kanadské sice vypadají lákavě, ale často bohužel lépe vypadají než chutnají.




Recept na 5 menších (12 cm) koláčků či jeden velký koláč

Ingredience:
Paté brisée:
1 a 1/4 hrnku polohrubé mouky
110 g rostlinného másla (např. AlsanBio) či 100 g kokosového oleje
1/2 lžičky soli
1 lžíce hnědého cukru či cukru moučka
cca 4 lžíce ledové vody
Krém:
1 vanilkový puding v prášku
2 lžíce cukru
1 a 1/4 hrnku kokosového, mandlového, sojového či jiného oblíbeného rostlinného/ořechového mléka
1/4 hrnku čerstvé citrónové šťávy
cukr krystal či cukr moučka dle chuti
Ovoce:
500 - 700 ml borůvek
1 lžíce mouky
3 lžíce cukru krupice





Postup:
V míse nebo mixéru smíchejte mouku, sůl, cukr a na kousky nakrájené studené rostlinné máslo či kokosový olej. Vidličkou (či pulzováním mixéru) tuk zapracujte do mouky, dokud těsto nemá konzistenci drobenky. Poté postupně po jedné lžíci přidávejte ledovou vodu a těsto prodělávejte, dokud se nespojí. Rozplácněte ho na placku, zabalte do potravinové fólie či sáčku a nechte v lednici nejméně půl hodiny odpočívat. Mezitím předehřejte troubu na 200°C a připravte krém. Pudingový prášek rozmíchejte v 1/4 hrnku mléka, přidejte citrónovou šťávu a dobře zamíchejte. Zbytek mléka přiveďte spolu s dvěma lžícemi cukru k varu, poté vmíchejte pudingovou směs a za stálého míchání vařte asi minutu. Nechte chladnout.
Když je těsto vychlazené, vyválejte ho na pomoučněné ploše na 2 až 3 mm silnou placku. Pomocí válečku těsto přeneste do jedné velké formy nebo do malých formiček a dobře vytvarujte podél stěn. Přebytečné těsto přečuhující z formy odřízněte a těsto na dně formy párkrát propíchejte vidličkou. Do misky nasypte asi 1 hrnek borůvek, posypte lžící mouky a 3mi lžícemi cukru a velmi jemně promíchejte, aby se borůvky obalily. Poté je rozdělte do formiček tak, aby bylo dno souvisle pokryté jednou vrstvou. Formičky vložte do trouby, snižte teplotu na 180°C a pečte 20 minut. Poté snižte teplotu na 160° a dopékejte ještě asi 20 minut, dokud těsto není pevné a jemně růžové či nahnědlé. Každá trouba peče trochu jinak, takže koláčky určitě průběžně kontrolujte, aby se nespálily. Po vyndání z trouby nechte vychladnout.
Vychladlý puding vyšlehejte z trochou cukru (já dávám přibližně 5 lžic), poté ho opatrně, abyste neporušili spodní vrstvu borůvek, navrstvěte na koláč. Ozdobte čerstvými borůvkami a dejte vychladit do lednice.
Pokud koláčky neplánujete sníst do pár hodin, přelijte ovoce (opatrně po lžičkách) dortovým želé či uvařeným agarem, aby ovoce déle vydrželo a zachovalo si lepší vzhled.

Koláče  |  
V
KOMENTÁŘE
1

Veronika

|  17. července 2014 v 10:26

Včera jsem je poprvé dělala, nejsou čistě borůvkové, ale kombinace borůvka-malina....a nic lepšího jsem hooodně dlouho nejedla, děti se předhánějí kdo jich sní víc :-) Moc díky za úžasný recept

PŘIDEJ KOMENTÁŘ