Sushi Maki s Tempehem a Avokádem

GlutenFree
Tofu
Hlavní Jídla
Supermarket
Párty!

Udělat jednoduché maki suši dnes umí už skoro každý. Ozvláštněte si svůj repertoár výborným sushi s tempehem a avokádem!
Pokud je přeci jen někdo úplný začátečník, ingredience na sushi nejlépe pořídí v asijských potravinách (např. Arirang v Korunní či tržnice Sapa). Pro začátek budete potřebovat sushi rýži, řasy na sushi (nori), rýžový ocet, křen wasabi, nakládaný zázvor, co nejlepší sójovou omáčku (např. Kikkoman), černý či klasický sezam a podložku, na které budete sushi rolovat.
Plnit můžete čímkoli chcete (tradují se zvěsti o jedné kuchařce z 80. let, kde v receptu na sushi stálo, že pokud nemáme rybu, můžeme jí nahradit párkem...), já mám nejraději jednoduchou kombinaci avokáda a sezamu, příp. další zeleniny (okurka, mrkev, chřest, ředkev) a tofu (např. TofuBurger Vital nakrájený na tenké proužky). Neméně povedené jsou i tyto Spicy Tempeh Rolls z kuchařky Veganomicon.
Udělat si vlastní sushi je snažší, než to možná vypadá, tak hurá do toho!


Ingredience:
Sushi rýže
řasa nori
rýžový ocet
cukr
sůl
100 g tempehu natural
1/4 lžičky chilli
1 a 1/2 lzice sojanézy (domácí či kupovaná)
1 zelená cibulka, nakrájená na tenké dlouhé proužky
1/2 avokáda, nakrájeného na proužky
opražený černý sezam


Postup:
Sushi rýži uvařte dle návodu na obalu, poté dle stejného návodu smíchejte s octem, cukrem a solí a nechte chladnout. Tempeh v menším hrnci či pánvi zalijte vodou, přikryjte a nechte 10 minut dusit. Poté ho rozmačkejte se sojanézou a chilli. Na podložku připravte jeden plátek řasy, na ní rozvrstvěte mokrýma rukama do dvou třetin výšky rýži. Doprostřed rýže dejte proužek tempehové směsi, na ní proužky zelené cibulky a avokáda a posypte sezamem. Sushi zarolujte, nakrájejte a je to. Spoustu video či obrázkových postupů, jak maki nejlépe zavinout (s řasou uvnitř i navrchú najdete všude možně po internetu, UTFG!
Podávejte jak jinak jež se sójovou omáčkou, zázvorem a wasabi.

V
PŘIDEJ KOMENTÁŘ