Nejlepší Sojanéza Ever

Tofu
Rychlé
Omáčky
K pečivu
Párty!

Nejlepší sojanéza! Již nikdy více kupovaná (i když třeba ta od Kalmy není vůbec špatná...). Silken Tofu seženete dnes už i v supermarketech, tam ho však mívají za naprosto absurdní ceny (kolem 100 Kč). Mnohem levněji, za cenu kolem 30 Kč, ho pořídíte v nejrůznějších asijských potravinách (např. Arirang v Korunní, Sapa) nebo za cca 50 Kč na internetu (např. VegShop).
Pro extra-super-duper chuť doporučuji použít černou sůl (kala namak), což je sůl chutnající po sirovodíku či vejcích. Někteří nad ní ohrnují nos, že prý smrdí, ale pro mě je to jeden z nejlepších "vynálezů" vůbec :). Černou sůl seženete ve zdravých výživách (např. CountryLife), v obchodech s indickými potravinami či na internetu (UTFG).

 


Ingredience:
1 balení Mori-Nu Silken Tofu (firm nebo extra firm)
olivový olej
citrónová šťáva (asi z půlky až jednoho citrónu)
sůl (Kala Namak!)
plnotučná hořčice (přibližně 3 lžičky)
jedna střední (bílá) cibule
čerstvě mletý pepř

Postup:
Silken Tofu vyndejte z krabičky, nechte okapat a dejte do mixéru nebo pokud máte tyčový mixér do nádoby, ve které budete mixovat. Přidejte šťávu z půlky citrónu, 3 lžičky hořčice, polovinu cibule (nakrájejte jí na větší kusy), čerstvě mletý pepř a sůl. Začněte mixovat a pomalu přilévejte olivový olej (jak už to s olejem bývá, více je lépe...). Ochutnejte a dle chuti dochuťte další citrónovou šťávou, cibulí, hořčicí, solí, zkrátka čímkoli co dle vás chybí.
Můžete podávat tak, jak je, nebo ve stylu tatarky přidat najemno nakrájené kyselé okurky, výborná je také sojanéza s přídavkem na drobno nakrájeného řapíkatého celeru, jarní cibulky nebo kopru či jiných bylinek (petrželka, pažitka).

V
KOMENTÁŘE
1

Katka

|  1. října 2014 v 11:01

Jelikož mám Silken Tofu dostupné jen z e-shopu, používám s malými úpravami tento recept na sojanézu, je návyková :) http://www.theppk.com/2013/07/homemade-grapeseed-mayonnaise/

2

Mirka

|  17. června 2016 v 14:32

Môže sa ta sojanéza aj dlhšie skladovať alebo je to len na take rýchle použitie?

3

Miriam

|  18. prosince 2020 v 15:17

Moc by mne zajimalo, stejne jak Mirku, jak dlouho tato domaci sojaneza vydrzi....jakmile sezenu silken mori-nu, jdu na ni:)))

4

Miriam

|  18. prosince 2020 v 15:17

Moc by mne zajimalo, stejne jak Mirku, jak dlouho tato domaci sojaneza vydrzi....jakmile sezenu silken mori-nu, jdu na ni:)))

PŘIDEJ KOMENTÁŘ