Jednoduchá Bramborovo-Pórková Polévka

Polévky
Rychlé
Supermarket

Velmi jednoduchý a přitom chutný pórkovo-bramborový krém. Obdobným způsobem jako pórkovou můžete připravit také květákovou či dýňovuou polévku, ty však doporučuji ke konci dochutit čerstvou citrónovou šťávou.

 


Ingredience:
1 - 2 lžíce oleje
3 - 4 stroužky česneku
3 větší pórky
1/2 kg škrobnatějších brambor
1 až 1 a 1/2 litru zeleninového vývaru (či stejné množství vody s odpovídajícím množstvím kvalitního zeleninového bujónu)
1 lžička soli
2 bobkové listy
1/2 - 1 lžička sušeného česneku
rostlinná či ořechová smetana (např. AlproSoya, Provamel či Oatly)
čerstvě mletý pepř a červená paprika na ozdobu


Postup:
Pórek zbavte tužších listů a "bubáka", omyjte ho a nakrájejte na tenká kolečka. Brambory oškrábejte a nakrájejte na kostičky. Ve středním hrnci rozehřejte olej, rozdrťte do něj česnek a nechte krátce (asi 30 vteřin) osmahnout. Přidejte nakrájená pórek, promíchejte a nechte ho po dobu cca 3 minut opéct. Poté zalijte vývarem, přidejte brambory, bobkový list, sušený česnek a sůl a vařte dokud nejsou brambory úplně měkké (cca 20 minut). Poté polévku sejměte z plotny, vyndejte bobkové listy a rozmixujte tyčovým mixérem. Pokud je příliš hustá, přidejte trochu vody či rostlinnou smetanu dle chuti a promíchejte. Dochuťte čerstvým pepřem a solí. Podávejte ozdobené kořením, např. sladkou maďarskou paprikou.

V
PŘIDEJ KOMENTÁŘ