Nejlepší Dýňové Muffiny s Vlašskými Ořechy

Sladké
Rychlé
Supermarket
Párty!

Že si myslíte, že nic s dýní na sladko nemůže být dobré? Omyl, opusťte staré předsudky a vyzkoušejte tyhle skvěle kořeněné voňavé muffiny s vlašskými ořechy. Když řeknu, že je něco nejlepší, tak je to prostě nejlepší, copak bych lhala? V Americe je dýňové pyré, potřebné pro tento recept, běžně k dostání v obchodech. U nás tomu tak bohužel není, naštěstí však není nijak těžké udělat si pyré doma (navíc si ho můžete udělat do zásoby, jde docela dobře zmrazit). Dýni prostě rozřízněte napůl, vydlabte semínka a "vlákna", půlky položte dírou dolů na plech, vlijte do něj 1 - 2 hrnky vody a pečtě v předehřáté troubě na 200°C asi hodinu - hodinu a půl (dle velikosti dýně). Poté měkkou dužinu vydlabejte, rozmixujte a je hotovo! Detailní postup i s fotkami můžete najít např. zde. Původní recept je z kuchařky Vegan with a Vengeance, která už je starší, ale stále podle mě patří k tomu nejlepšímu na trhu.

 


Ingredience:
1 a 3/4 hrnku polohrubé mouky (můžete použít i celozrnnou či špaldovou)
3/4 hrnku hnědého cukru
1 lžíce prášku do pečiva
1/4 lžičky soli
1 lžička mleté skořice
1/2 lžičky muškátového oříšku
1/2 lžičky mletého zázvoru
1/4 lžičky mletého nového koření
malá špetka mletého hřebíčku
1 hrnek dýňového pyré
1/2 hrnku mandlového, sójového či jiného rostlinného/ořechového mléka
1/2 hrnku oleje
2 lžíce tmavé třtinové melasy
1 hrnek nahrubo nasekaných vlašských ořechů

Postup:
Troubu předehřejte na 200°C a formu na muffiny lehce vymažte tukem nebo vyložte papírovými košíčky. Do mísy prosejte mouku, cukr, prášek do pečiva, sůl a koření a zamíchejte. V jiné míse dobře promíchejte dýňové pyré, mléko, olej a melasu. Tuto směs vlijte do suchých ingrediencí, jemně promíchejte, dokud se nevytvoří hladké těsto a poté vmíchejte ořechy. Naplňtě formičky a pečte 18 - 20 minut (pokud si nejste jistí, jestli jsou muffiny hotové, udělejte test špejlí - píchněte ji doprostřed jednoho muffinu, vytáhněte a pokud na ní není tekuté těsto, ale pouze drobečky nebo nic, je hotovo). Muffiny nechte chvíli chladnout ve formě, poté přendejte na pečící rošt a nechte plně vychladnout (pokud to tedy vydržíte, naštšěstí ještě teplé chutnají také skvěle).

Mufiny  |  
V
KOMENTÁŘE
1

pavli

|  28. listopadu 2014 v 21:01

koukni na ty dobrůtky

2

Věrka

|  29. října 2016 v 11:44

Chuťově jsou muffiny výborné ale skoro vůbec mi nenaskočili, čím to může být?

V

Veganotic

|  11. listopadu 2016 v 16:40

To netuším, vyběhnou celkem dost...

PŘIDEJ KOMENTÁŘ