Pumpkin Pie Brownie

Sladké
Supermarket
Párty!

Skvělé spojení hutných čokoládových brownies s kořeněným dýňovým krémem, který se používá jako náplň do klasického amerického koláče. Pokud jste dýňový koláč nikdy nezkoušeli a trochu vás děsí, tohle je ta nejlepší příležitost. Vsadím se, že to nebude vaše první a poslední zkušenost.
V Americe je dýňové pyré, potřebné pro tento recept, běžně k dostání v obchodech. U nás tomu tak bohužel není, naštěstí však není nijak těžké udělat si pyré doma (navíc si ho můžete udělat do zásoby, jde docela dobře zmrazit). Dýni prostě rozřízněte napůl, vydlabte semínka a "vlákna", půlky položte dírou dolů na plech, vlijte do něj 1 - 2 hrnky vody a pečtě v předehřáté troubě na 200°C asi hodinu - hodinu a půl (dle velikosti dýně). Poté měkkou dužinu vydlabejte, rozmixujte a je hotovo! Detailní postup i s fotkami můžete najít např. zde.

 



Ingredience:
Brownies:
120 g rozpuštěné hořké čokolády
1 hrnek dýňového pyré
1/2 - 3/4 hrnku hnědého cukru
1/4 hrnku oleje
1 lžička vanilkového extraktu (nebo část cukru nahraďte vanilkovým cukrem)
3/4 hrnku polohrubé mouky
1/4 hrnku kakaa na vaření (ideálně fair-trade)
1 lžíce kukuřičného škrobu
1/4 lžičky pečící sody
špetka soli
Dýňový krém:
1 hrnek dýňového pyré
2 lžíce kukuřičného škrobu
1/2 hrnku mandlového, sojového nebo jiného ořechového/rostlinného mléka
1/3 hrnku cukru
1 lžička vanilkového extraktu (nebo část cukru nahraďte vanilkovým cukrem
1/4 lžičky mleté skořice
1/4 lžičky mletého zázvoru
špetka strouhaného muškátového oříšku
špetka mletého nového koření
hořká čokoláda na ozdobu


Postup:
Troubu předehřejte na 180°C a formu na dort nebo čtvercovou formu o velikosti 22 x 22 cm vymažte tukem nebo vyložte pečícím papírem. Na brownies smíchejte ve větší míse dýňové pyré, cukr, olej a vanilku. Přisejte mouku smíchanou s kakaem, škrobem, pečící sodou a solí a dobře zamíchejte. Poté vlijte rozpuštěnou čokoládu. Na dýňový krém smíchejte všechny ingredience v misce a prošlehejte vidličkou či metličkou.
Těsto na brownies rovnoměrně rozprostřete do formy, ke krajům by se vrstva těsta měla jemně zvyšovat (do tvaru mističky). Na brownies vlijte dýňovou směs, párkrát s formou ťukněte o stůl a vložte do trouby. Pečte asi 35 minut, dokud není dýňová vrstva tužší (uprostřed se však může pořád trochu třást) a u krajů lehce popraskaná. Nechte chladnout nejméně 20 minut při pokojové teplotě, poté dejte do lednice a nechte alespoň hodinu a půl ztuhnout. Před podáváním můžete brownies vložit na chvíli i do mrazáku - čokoláda ztuhne a brownies budou mít lepší konzistenci. Nakrájejte na kousky a podávejte ozdobené nastrouhanou čokoládou.

V
KOMENTÁŘE
1

Lucka

|  24. září 2014 v 20:25

Dnes jsem kolac vyzkousela a naprosta bomba. Dekuji za inspiraci

2

|  4. října 2014 v 11:33

Výborné!! Strávníci mi za brownies trhali ruce :)

3

Jolca

|  6. října 2014 v 19:51

Také jsem to hned musela vyzkoušet a je to výborné! Už vím, co si upeču za pár týdnů k narozeninám.

4

Zuzana Trefilova

|  30. října 2014 v 19:49

Jde vynechat kukuricny skrob?

V

Veganotic

|  31. října 2014 v 9:16

Určitě ne, ale můžeš místo něj dár bramborový nebo arrowroot (nebo třeba puding)

5

Zuzana Trefilova

|  31. října 2014 v 11:32

No vyborne,arrowroot jsem zrovna vcera nejak intuitivne koupila jako nahrazku. Dekuji,jdu se na to vrhnout

6

Anežka

|  13. ledna 2016 v 18:34

Chtěla jsem se zeptat, pro kolik lidí je tak přibližně to brownies? Plánuju ho dělat na oslavu, kde nás bude min. 20...

V

Veganotic

|  13. ledna 2016 v 19:45

Ahoj,

v tom případě doporučuji udělat nejméně 2 (a klidně i tři) kousky, jeden je tak pro 8-10 osob maximálně.

7

Simona

|  7. září 2016 v 18:35

Opět výborný recept, děkuji !! Můžu poprosit o tip na skvělou kvalitní hořkou čokoládu ?

8

Bára

|  25. září 2016 v 23:07

Pekla jsem při loňské dýňové sezóně a slavil velký úspěch! Na to, jak je výsledek vynikající, není samotná příprava až tak těžká. Chystám se na něj zas.

PŘIDEJ KOMENTÁŘ