Pizza alá Obohacená Margarita

Hlavní Jídla
Slané Pečení
Supermarket
Párty!

Vždy jsem měla nejradši jednoduchou tenkou pizzu typu margarita, tato obohacená verze je však ještě o stupínek lepší. Dobrou pizzu můžete připravit doma i bez ohně a obří lopaty, kterou sází čarodějnice děti do pece, tak vzhůru do toho. Místo klasického kynutého těsta můžete použít kupované (vegan) listové těsto. Výsledná pizza bude mastnější a tučnější, což pro mnohé znamená též chutnější. Navíc odpadne příprava a dlouhé kynutí těsta  a hotovo může být raz dva. Tradicionalisté nechť se však drží následujícího receptu.




Recept na 7 menších (cca 20 cm velých, tenkých) kousků pizzy. Těsto je možné rozválené na jednotlivé placky proložené pečícím papírem zmrazit, poté si vždy dle potřeby odeberte jednu či více placek - pizza je tak vždy snadno k dispozici.

Ingredience:
Těsto:
1/2 kg hladké či polohrubé mouky
1 lžíce olivového oleje
3/4 lžičky soli
1 hrnek vlažné vody
20 g čerstvého droždí (můžete použít i odpovídající množství sušeného)
3/4 lžičky cukru
Pizza:
sugo, rajčatová omáčka - v nabídce běžných supermarketů je spousta omáček na těstoviny či pizzu nejrůznějších chutí i vůní. Pokud chcete sugo udělat doma, stačí na oleji osmahnout pár stroužků rozmačkaného česneku, přidat drcená spařená rajčata (či rajčata z konzervy), trochu kvalitního rajčatového protlaku, italské bylinky a sůl a nechat probublat
čerstvá rajčata, nakrájená na tenké plátky
žampiony, nakrájené na tenké plátky
sušená rajčata v oleji, nakrájená na malé kousky
nakládané artyčoky, nakrájené na větší kusy
sušené italské bylinky
čerstvá bazalka
vegan sýr (není nutný (zvlášť pokud používáte mastnější listové těsto), ale potěší)


Postup:
Droždí rozdrobte do misky, zasypte cukrem a zalijte trochou vlažné vody. Promíchejte a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Poté do mísy prosejte mouku, přidejte sůl a olivový olej, dolijte zbytek vody a kvásek. Dobře prodělejte na vále (dle potřeby podsypte trochou mouky) a vypracujte hladké pevné těsto. Nechte kynout přes noc v lednici nebo 2 hodiny na teplém místě. Těsto poté sražte pěstí a uždibujte kusy velké dle vašich pizza představ (a také dle prostorových možností vaší trouby). Já spíše než pizu na malý plech připravuji jednotlivé menší pizzy o velikosti 15 - 20 cm.
Troubu i s plechy, které budete používat, předehřejte na co nejvyšší teplotu. Těsto nejdříve rozválejte válečkem, poté si pomožte rukama a vytvarujte ho do požadovaného tvaru a tloušťky (já mám ráda pizzu tenkou). Přendejte na pečící papír, potřete trochou rajčatové ommáčky (nepřežeňte to ať není pizza rozmočená), posypte sušenými bylinkami, poklaďte čerstvými rajčaty a žampióny. Posypte trochou na hrubo nastrouhaného vegan sýra a ozdobte nakrájenými sušenými rajčaty a artyčoky. Okraje pizzy potřete olivovým olejem. Pizzy na pečícím papíru opatrně přendejte na rozpálený plech v troubě. Pečte v dolní části trouby na nejvyšší teplotu - já obvykle peču cca 7 minut na 250°C, nejlépe uděláte, když budete u trouby stát a pozorovat, co se děje uvnitř.
Po vyndání z trouby ozdobte čerstvou bazalkou a podávejte.

 

V
KOMENTÁŘE
1

Katka

|  9. prosince 2014 v 22:17

Zkoušela jsem tu z listového těsta - MŇAM! :) Až bude víc času, určitě vyzkouším těsto podle receptu, díky!

2

Verča

|  13. července 2015 v 22:44

Děkuju, určitě zkusím! :)

3

Peggy

|  16. května 2020 v 19:23

Těsto je luxusní! Dekuji za recept!

4

Miro

|  2. srpna 2021 v 7:38

Super. Děkuji za recept.

PŘIDEJ KOMENTÁŘ