Vanilkové Rohlíčky

Sladké
Supermarket
Sušenky
Vánoce

That's how I roll! Klasické vánoční curkoví vonící vanilkou. Doporučuji sehnat si tlustý šťavnatý vanilkový lusk a dát do rohlíčků pravou vanilku a v cukru s pravou vanilkou je i obalovat. Nejlépe cukr ochutíte, když dáte vanilková zrníčka a lusk asi týden před pečením do těsně uzavíratelné nádoby s cukrem. Stačit však bude i to, když vanilková zrníčka použijete do rohlíčků a prázdný lusk uzavřete do krabice s hotovými rohlíčky.





Množství uvedené v receptu je asi na 100 ks rohlíčků.

Ingredience:
440 g hladké mouky
170 g mletých vlašských ořechů nebo mandlí (pro výraznější chuť je před mixováním můžete lehce opražit)
340 g rostlinného másla (např. AlsanBio)
100 g moučkoveho cukru
zarovnaná lžíce lněného semínka rozmixovaná se 2ma lžícemi vařící vody (není nutné, ale pokud lněné semínko nepoužijete, dejte maličko méně mouky)
špetka soli
moučkový cukr na obalení
vanilkový lusk


Postup:
Mouku, špetku soli, moučkový cukr a ořechy smíchejte ve větší míse. Vanilkový lusk vyškrábejte a půlku zrníček přidejte do těsta. Do směsi poté nakrájejte vychlazené rostlinné máslo a vypracujte těsto. Nechte odležet minimálně 2 hodiny, ale ideálně přes noc v ledničce. Těsto z lednice vyndejte asi půl hodiny před tím, než se pustíte do rohlíčků. Můžete ho rozdělit na půl a pracovat nejdříve jen s jednou půlkou a druhou nechat v lednici, aby těsto příliš nezměklo.
Plech vyložte pečícím papírem, troubu předehřejte na 180°C. Rohlíčky můžete dělat několika způsoby: uždibovat malé kousky a z nich tvarovat rohlíčky; z těsta uválet asi 2 cm tlustého hada a šikmo ho rozkrájet na malé kousky, ze kterých poté uděláte pěkně stejné rohlíčky; malé kousky těsta vmačkávat do formiček či těsto vyválet na placku a rohlíčky vykrajovat. Pečte 12-14 minut (ze začátku jsem pekla spíš 14, ke konci, když už byla trouba hodně rozpálená, spíš 12). Rohlíčky jsou hotové, když maličko zrůžoví na koncích. Upečené rohlíčky nechte trochu vychladnout a poté ještě teplé obalujte v moučkovém cukru, smíchaném se zbytkem vanilkových semínek. Pred konzumací by rohlíčky měly alespoň několik dní odležet v dobře uzavřené krabici. Pro extra vůni vanilky do krabice zavřete i vyškrábaný vanilkový lusk.

V
KOMENTÁŘE
1

Iv

|  11. prosince 2015 v 11:22

Nejvíc se daří udělat hada a pak rozkrájet a udělat do rohlíčku ;) jeden jako druhý :) ... jsou krásně křehký a moc dobrý. Doufám, že je do Vánoc nesníme :D

V

Veganotic

|  14. prosince 2015 v 16:58

Skvělé! :) když zmizí, tak se holt udělají znovu, no... :)

2

Ivka

|  10. listopadu 2016 v 11:25

Dobrý deň, pozerám si Vašu stránku a spisujem zoznam, čo upečiem na Vianoce. Opäť som sa zastavila pri rastlinnom másle. Žijem v malom mestečku a nezohnala som ho tu vôbec. Čím to môžem nahradiť? Aj v ostatných receptoch. Hľadám všelijaké suché koláčiky a väčšinou sa stretávam s AlsanBio. Ďakujem krásne za pomoc. Ivka

V

Veganotic

|  11. listopadu 2016 v 16:37

co zkusit kokosový olej?

PŘIDEJ KOMENTÁŘ