Výborná Zelninovo-Drožďová Polévka

GlutenFree
Polévky
Rychlé
Supermarket

Tahle polévka možná vypadá obyčejně, ale patří k mým nejoblíbenějším jídlům a dělám jí poměrně často. Je taková domácky poctivá, zahřeje, nasytí, potěší, všude tvoří zářivé duhy a létající jednorožce a srdíčkové medvídky ... no prostě extáze. Ne vážně, je prostě dobrá. Droždí se v ní nebojte, není nijak dominantní, jen dodává polévce její plnou chuť a aroma.

 

Přesný postup a výčet ingrediencí bohužel nemám, obvykle používám to, co je zrovna po ruce. Tady je alespoň orientační postup a pár tipů:

Ve větším hrnci zahřejeme olej a necháme na něm zesklovatět cibuli. Poté přidáme kostku čerstvého droždí (na největší hrnec, co mám doma, používám kostky dvě). Necháme úplně rozpustit, cibulka by již měla začít trochu zlátnout. Poté přidáme kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel, patyzón...) nakrájenou na tenké proužky a chvíli opékáme. Zalijeme vodou, přidáme kvalitní sypký bujón (např. Alnatura či Wurzl), zbytek zeleniny (brokolice, fazolky, květák, pórek) a luštěniny (červená, černá, zelená čočka) či obilniny (pohanková krupice, ovesné vločky, quinoa) a necháme dojít (jak dlouho záleží na tom, co používáte). Zeleninu můžeme rozvařit do měkka na hustou polévku či ji povařit jen krátce ve stylu vývaru s kousky zeleniny.
Pro zvláštní příležitosti můžeme použít též tmavé sojové maso, které je k dostání v tržnici Sapa či v některých asijských potravinách.

 

V
KOMENTÁŘE
1

iv

|  8. srpna 2014 v 14:59

jéé, tak to drožďovku děláme úplně stejně ;) ...tzv. co dům dal ;)

2

Yol

|  3. března 2015 v 23:16

Mě ta moje přišla málo drožďová, tak jsem si do talíře rozmíchala ještě lžičku Marmite :)

V

Veganotic

|  10. března 2015 v 8:35

Proč ne, proti gustu... :)

PŘIDEJ KOMENTÁŘ