Výborný jablkový koláč s vanilkovým pudingem

Sladké
Supermarket
Snídaně
Dort(íčk)y
Párty!

Výborný křupavý ovesný koláč s jablky, vanilkovým pudingem a lískovými ořechy. Původní recept od biokuchařky Hanky Zemanové.




Ingredience:
Těsto:
200 g ovesných vloček
50 g lískových oříšků + další na ozdobu
50 g špaldové či pšeničné hladké mouky
špetka soli

125 ml rostlinného jogurtu, jablečného pyré či rozmačkaného banánu
100 ml oleje
100 ml javorového sirupu nebo půl hrnku hnědého cukru
Jablečná náplň:
cca 1 kg jablek (přibližně 3 velká jablka)
2 lžíce hnědého cukru
2 lžíce rostlinného másla (např. Provamel, AlsanBio, ViveBio) či kokosového oleje
Puding:
1 sáček vanilkového pudingu
2 lžíce hnědého cukru
500 ml rostlinného, ořechového či ovesného mléka (já používám mix kokosového a mandlového, sójového nebo ovesného)

Postup:
Lískové oříšky nasekejte nahrubo a opražte na pánvi. Poté je společně s ovesnými vločkami dobře rozmixujte v mixéru a pak smíchejte s moukou a solí.V misce vyšlehejte javorový sirup (či cukr) s olejem, přidejte jogurt (/pyré/banán) a vmíchejte do suchých ingrediencí. Vypracujte pevné a kompaktní těsto, pokud je příliš suché, přidejte 2 až 3 lžíce mléka či vody. Nechte chvíli odpočinout.
Troubu předehřejte na 180°C, těsto vtlačte do pečícím papírem vyložené dortové formy a pečte asi 30 minut. Mezitím oloupejte jablka a nakrájejte je na kostky. V rendlíku či pánvi rozehřejte rostlinné máslo či kokosový olej, přidejte cukr a jablka a asi 10 minut opékejte. Poté uvařte puding dle návodu. Korpus vyndejte z trouby, rozprostřete na něj jablka a přelijte je pudingem. Poté, co puding lehce ztuhl koláč posypte nahrubo nasekanými opraženými lískovými ořechy a nechte plně ztuhnout v lednici.

Koláče  |  
V
KOMENTÁŘE
1

Pet

|  23. února 2015 v 13:50

Příznak Výborný si zaslouží!!! Zařazuji do repertoáru, protože prostě výborný je :) Nebuďte líní a ořechy opravdu opražte, je to jiný level už když ujídáte těsto při jeho zpracovávání :))

5

hesperis

|  19. dubna 2015 v 20:56

Dort nebyl špatný, ale pekla bych méně než 30 minut - hodně ztvrdnul a špatně se krájel. Byla to spíš sušenka s pudinkem.

V

Veganotic

|  22. dubna 2015 v 12:41

Dobrý den,

máte pravdu, budu muset dort znovu vyzkoušet a příp. zkrátit čas pečení. Díky za komentář!

6

Lída

|  2. května 2015 v 16:58

Dobrý den, já pekla 30 min. a dort byl skvělý :-) Díky za recept, dort je prostě lahodný :-) :-)

7

Dany

|  13. července 2015 v 23:48

Dnes jsem zkoušela tento koláč, jen jsem ubrala trochu na slazení a byl moc dobrý, chutnal všem a ještě si odnesli s sebou :D děkuji za recept :)

8

Judit

|  25. října 2015 v 12:24

Vynikajúca torta! Piekla som 30 minút, na miesto orieškov som do cesta dávala mandľovú múku a navrch mandľové lupienky. Chutí fantasticky. Ďakujem za recept.

9

Šárka

|  16. listopadu 2015 v 13:15

Výborný dort snadný na přípravu a co si nejvíc cením, že je z běžně dostupných surovin, které máme většinou doma! Pekla jsem jej jako svůj vůbec první vegan dezert a měl úspěch i u masožroutů, oblizovali se až za ušima :-) Mléko jsem použila kokosové, trochou strouhaného kokosu jsem jej posypala na ozdobu. Těsto sice trošku tvrdší, ale druhý den po upečení už hezky navlhlo od jablíček. Možná by pomohlo do receptu na těsto připadat trochu mléka a bylo by měkké hned. Každopádně super recept, díky za něj ;-)

V

Veganotic

|  25. listopadu 2015 v 10:35

Skvělé :)

Poslední dobou do korpusu přidávám cca půl hrnku rostlinného jogurtu, je pak vláčnější. Asi to přidám do receptu :)

10

Nikola

|  9. prosince 2015 v 22:26

Riadne sa mi páčia všetky recepty do jedného vaša stránka je úplne bombovááá :)

V

Veganotic

|  14. prosince 2015 v 16:46

super, tak to jsem ráda :)

11

Nikki

|  16. prosince 2015 v 16:04

Výbroný - malinká chybička v titulním nápisu... ;-)

V

Veganotic

|  17. prosince 2015 v 12:58

Děkuji za upozornění! :)

12

Marcca

|  28. února 2016 v 15:25

Dortík byl chuťově výborný, ale jak je už výše psáno korpus tvrdý. Co vločky nejdřiv namočit??

V

Veganotic

|  7. března 2016 v 14:29

Mírně jsem tedy recept poupravila, je fakt, že když jsem ho dělala dvakrát naposledy, přidala jsem tam jogurt nebo jablečné pyré a bylo to lepší :)

14

Uli

|  28. března 2016 v 20:10

Díky za recept, povedl se bezvadně, jako na obrázku. Pekla jsem ho v sobotu na Velikonoční pondělí. Korpus by vláčný a pudink vydržel bez popraskání. Trochu jsem se obávala, že ho dělám hodně dopředu, ale byl výborný

15

Stepanka

|  2. dubna 2016 v 12:40

Ahoj, dortík vypadá fantasticky, ráda bych ho zkusila. Jen se chci zeptat, jak velkou používáš formu, děkuju :)

V

Veganotic

|  4. dubna 2016 v 9:21

Ahoj,

je to dortová forma o velikosti cca 24 cm.

16

Nell

|  29. ledna 2017 v 20:45

absolutně top recept, krásně a srozumitelně napsaný. Dortik je fakt vynikající :) akorát já jako začínající ,,kuchař" měla problém s množstvím v gramech, neboť doma nemám žádnou odměrku ani váhu :D takže všechno od oka, ale i tak výborný!

17

Adéll

|  9. března 2017 v 22:16

Výborný dortík doporučuji a řadím do svých oblíbených receptu :-)

18

Renata Tošnarová

|  15. dubna 2018 v 11:18

Dobrý den, v ingrediencích na korpus se udává 125ml jogurt, lze nahradit jogurt buď kokosovým mlékem anebo obyčejným veg. mlékem. Děkuji :)

19

Šárka

|  30. září 2020 v 22:20

Dort je opravdu vynikající dělám ho už podruhé a chutná neveganům i veganům... v těchto podzimních dnech do jablíček přidávám skořici a je to lahoda

20

Daniela

|  21. října 2022 v 22:21

Vůbec to není špatný koláč, je hodně lehoučký, nejsem z něj zase tak unesená jako ostatní v komentářích, ale dobrý je. :-) Plus je, že jako celek nepůsobí přeslazeně. Celkem by mě zajímal autorčin puding, jelikož já jsem použila ten z dm, který dle mého názoru nechutná nic moc, ocenila bych tip na nějaký lepší...

PŘIDEJ KOMENTÁŘ