Skvělé Meruňkové Dortíčky s Mandlemi

Sladké
Rychlé
Supermarket
Snídaně
Dort(íčk)y
Párty!

Výborné a přitom jednoduché mandlové cupcakes plněné meruňkovou marmeládou. Snadné, efektní a především lahodné. Původní recept z kuchařky Vegan Cupcakes take Over the World, kterou můžu jen doporučit.
Pokud neseženete kvalitní mandlový extrakt (dobrý má třeba Marks&Spencer), nenahrazujte ho esencí ani mandlovým aroma, radši v takovém případě použijte více vanilky. Nekvalitní mandlové esence mají divnou výraznou pachuť, která by celé cupcakes mohla zkazit.




Ingredience:
1/3 hrnku oleje
1/2 hrnku cukru krupice
1/4 hrnku bílého rostlinného jogurtu (domácí nebo např. AlproSoya, Provamel či Sojade)
2/3 hrnku mandlového, sójového nebo jiného rostlinného/ořechového mléka
1 lžička vanilkového extraktu (nebo část cukru nahraďte vanilkovým cukrem)
pár kapek kvalitního mandlového extraktu (asi 1/2 lžičky)
1 hrnek a 2 lžíce polohrubé mouky
1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
1/3 lžičky soli
1/3 hrnku najemno mletých mandlí
kvalitní (nejlépe domácí) meruňková marmeláda
asi 1 hrnek plátků loupaných mandlí na ozdobu


Postup:
Troubu předehřejte na 180°C a formu na muffiny vyložte paírovými košíčky. V misce prošlehejte olej s cukrem, jogurtem, mlékem a extrakty. Přidejte prosátou mouku, prášek do pečiva a sůl. Poté vmíchejte mleté mandle. Košíčky plnňte asi do 3/4 objemu, poté doprostřed každého dortíku dejte asi půl lžičky meruňkové marmelády a jemně ji zatlačte do těsta (nemusí být celá potopená). Pečte 24 - 26 minut. Po vyndání z trouby nechte asi 10 minut chladnout ve formě, poté opatrně vyndejte potřete marmeládou (pokud je příliš hustá, smíchejte jí s trochou horké vody) a posypte plátky mandlí.

Cupcakes  |  
V
KOMENTÁŘE
1

Helen

|  24. listopadu 2014 v 0:15

Jsou skvělé, opakovaně se daří. Pokusila jsem se o lískovou - kdoulovou verzi (lískáče místo mandlí a kdoule místo meruněk, plus strouhaná superhořká čokoláda v těstu), příjemná pod/zimní variace. Díky za inspirativní web!

V

Veganotic

|  24. listopadu 2014 v 21:05

To zní výborně :) díky za tip!

2

Radka

|  4. března 2016 v 11:13

Jsou vynikající! Neměla jsem jogurt, tak jsem přidala rozmixovaný banán. A ještě nastrouhala kůru z citronu. Lepší jsem nikdy nejedla..

V

Veganotic

|  7. března 2016 v 14:18

Super! A jsem ráda, že fungují i s banánem :)

3

Ivka

|  24. listopadu 2016 v 21:18

Nádhera! Měla jsem doma zrovna meruňkovidla, s těmi mandlemi je to úplná pohádka. Dokážu si představit další variace, konečně vím, co se všemi těmi domácími marmeládami. Děkuju a doporučuju! ;)

PŘIDEJ KOMENTÁŘ