Letní Kaiser Salád

GlutenFree
Tofu
Hlavní Jídla
Supermarket
Omáčky
K pečivu

Skvělá letní variace na známý salát Cézar. Místo krutonů nás napadlo použít obalené osmažené houby a výsledek byl nad očekávání výborný. Na tento salát je nejlepší použít houby typu masák či holubinka (ideálně nějaká jedlá), které vlastně moc jako houby nechutnají (takový čerstvý obalený a osmažený masák chutná jak nejjemnější bílé maso), možné je použít též lišky. Pokud houby nepozřete v jakékoli formě nebo je prostě nemáte poruce, můžete je nahradit krutony z opečeného bílého pečiva.
Silken tofu dnes koupíte už i v supermarketech (orientální sekce), kde však bývá absurdně předražené (cca 100 Kč za balení). Mnohem levněji (kolem 30 Kč za balení) ho koupíte v různých asijských potravinách (např. Shin v Korunní či tržnice Sapa) nebo na internetu.




Recept na 2 - 3 velké (hlavní jídlo) nebo 4 - 5 malých (předkrm) porcí

 
Ingredience:
Zeleň:
2 hlávky římského salátu
1 až 2 svazky čerstvého špenátu
Dressing:
1/3 hrnků mandlí, nakrájených na plátky + další na ozdobu
3 až 4 stroužky česneku
340 g Soft Silken Tofu (Mori-Nu)
1/4 hrnku olivového oleje
3 lžíce čerstvé citrónové šťávy
1 vrchovatá lžíce kapar
4 lžičky nálevu z kapar
1 lžička cukru
1/2 lžičky hořčice
sůl a čerstvě mletý pepř dle chuti
Houby:
5 až 6 větších klobouků bílých hub
5 lžic sojanézy (domácí či kupovaná)
bílé víno
kukuřičný či bramborový škrob
voda
strouhanka


Postup:
Salát a špenát dobře omyjte, osušte a natrhejte do mísy na menší kousky. V mixéru (nebo tyčovým mixérem) rozmixujte mandle, poté přidejte všechny ostatní ingredience na dressing a rozmixujte dohladka. Ochutnejte a dle potřeby dochuťte solí a citrónovou šťávou. Nechte nejméně půl hodiny (ideálně však déle) odpočinout v lednici.
Houby nakrájejte na menší kousky. V hlubokém talíři smíchejte sojanézu s cca lžící a půl škrobu, přilijte trochu vína, promíchejte a vytvořte hustší těstíčko. Do jiného talíře nasypte strouhanku. Houby obalujte nejdříve v těstíčku, poté ve strouhance a na pánvi v oleji smažte dozlatova. Odkládejte na talíř vyložený papírovými utěrkami.
Na talíř nandejte směs salátu, přelijte dressingem, přidejte houby, opět lehce zakápněte dressingem, posypte plátky mandlí a opepřete. Podávejte se stroužkem citrónu.

V
PŘIDEJ KOMENTÁŘ