Piece of Cake

Sladké
Dort(íčk)y

Jeden náročnější (a taky pořádně tukový) dort pro ty, kteří mají chuť experimentovat. Kávovo-čokoládový korpus proložený čokoládovo-oříškovým krémem a banány, ozdobený lískovými ořechy.




Ingredience:
Korpus:
300 g cukru krupice (v tom 1 balíček vanilkového cukru)
300 g rostlinného másla (např. AlsanBio)
3 lžíce silné kávy (vychladlé)
300 g bílého rostlinného jogurtu (domácí nebo např. Provaml, AlproSoya, Sojade)
3 lžíce lněného semínka
2 lžíce likéru Amaretto
2 lžíce lískovooříškového likéru (prodává např. VomVass)
450 g polohrubé mouky
2 lžičky jedlé sody
1 a 1/2 sáčku prášku do pečiva
2 vrchovaté lžíce prosátého holandského kakaa
Krém:
180 - 200 g rostlinného másla (např. AlsanBio)
6 vrchovatých lžic najemno rozemletých lískových oříšků
1 lžíce lískovooříškového likéru
180 g hořké čokolády
2 lžíce silné kávy
2 banány
Poleva (ganache):
230 g hořké čokolády
250 ml rostlinné či ořechové smetany (např. Oatly, AlproSoya či Provamel)
300 g opražených lískových oříšků


Postup:
Troubu předehřejte na 180°C a zvolenou formu (já použila menší dortovou formu o průměru cca 22 cm) vymažte tukem, vysypte moukou nebo vyložte pečícím papírem. Lněné semínko rozmixujte, příp. rozemelte najemno a zalijte asi 5ti lžícemi vařící vody. Dobře promíchejte až vyšlehejte a nechte vychladnout v lednici. Šlehačem vyšlehejte změklé rostlinné máslo s cukrem do světlé nadýchané pěny. Poté přišlehejte směs lněného semínka, rostlinný jogurt, likéry, mléko a kávu a šlehejte jak o život. Vše by mělo být pěkně spojené a celá směs nadýchaná. Do jiné mísy prosejte mouku, sodu, prášek do pečiva a kakao, zamíchejte a poté opatrně vmíchejte do vyšlehané směsi. Těsto přendejte do formy, dejte do trouby, pečte asi 10 minut, poté snižte teplotu na 160°C (či 140°C horkovzduch) a pečte dalších cca 50 minut (záleží na tom, jak vysoká a široká je forma, kterou používáte). Před vyndáním z trouby do těsta píchněte špejli, vyjde-li čistá, je hotovo. Dort nechte chladnout v pootevřené troubě, asi po půl hodině ho vyndejte z trouby a nechte plně vychladnout. Poté rozřežte na jednotlivá patra a lehce pokropte silnou kávou.

Na krém rozpusťtě 100 g čokolády a nechte zchladnout. Zbylou čokoládu nasekejte nožem na malé kousky. Rostlinné máslo vyšlehejte s cukrem a postupně do něj zašlehávejte všechny ostatná ingredience na krém kromě banánů. Krém nechte vychladit, banány rozkrájejte na podélné plátky. Rozkrojený korpus potřete třetinou krému (předtím můžete potřít i pikantní marmeládou) a poklaďte plátky banánu. Přiklopte druhým korpusem, opakujte, přiklopte třetím plátem dortu a potřete zbytkem krému. Uložte do chladu, pokud spěcháte, můžete dát dort na chvíli do mrazáku.
Na polevu (ganache) rozpusťte čokoládu a vmíchejte do ní rostlinnou smetanu. Nechte ztuhnout asi půl hodiny v lednici (chcete-li roztíratelný ganache) či asi půl hodiny při pokojové teplotě (chcete-li tekutý ganache, kterým dort polijete). Opražené ořechy dejte do sáčku a nadrťte je válečkem.

Ztuhlý dort opatrně potřete čokoládovou polevou a posypte ořechy. Nechte opět ztuhnout v lednici a poté můžete podávat.

V
KOMENTÁŘE
1

Beáta

|  12. února 2023 v 16:59

Zkusila jsem, ještě při pečení se mi propadl střed korpusu. Nevím proč. Ale udělala jsem víc krému a prohlubeň vypodložila do roviny. Ale jinak se korpus upekl dá se říct na čas(asi o 5 min dřív) a chutnal dobře.

PŘIDEJ KOMENTÁŘ