Datlové Muffiny s Hruškou a Vlašskými Ořechy

Sladké
Rychlé
Supermarket
Dort(íčk)y
Párty!

Výborně kořeněné datlové muffiny se zázvorem, hruškou a vlašskými ořechy.

 
 
 

Ingredience:
180 g vypeckovaných datlí
300 ml vody
1 a 1/2 lžičky pečící sody (soda bikarbona)
60 g rostlinného másla (např. AlsanBio) nebo kokosového oleje
150 g hnědého cukru
2 lžíce lněného semínka
7 lžic vařící vody
180 g polohrubé mouky
2 a 1/2 lžičky (1 balíček) prášku do pečiva
1 lžička vanilkového extraktu (nebo část cukru nahraďte vanilkovým cukrem)
1 lžička mletého sušeného zázvoru
2 větší hrušky
1 hrnek nahrubo nasekaných vlašských ořechů

 

Postup:
Troubu předehřejte na 180°C a formu na muffiny vyložte košícky nebo pečícím papírem či dobře vymažte tukem a vysypte moukou. Datle rozkrojte napůl a spolu s vodou a 1 lžičkou pečící sody dejte do středního hrnce. Přiveďte k varu a vačte na mírném plameni asi 5 minut. Mezitím, co se datle vaří rozmixujte (nejlépe v mixéru/mlýnku na kávu či koření) lněné semínko, zalijte ho 7mi lžícemi vařící vody a znovu rozmixujte (či prošlehejte vidličkou).
Když se datle dovaří, rozmačkejte je s vodou mačkadlem na brambory (nebo vidličkou, ale jde to trochu hůř). Do této směsi přidejte kokosový olej či rostlinné máslo a míchejte, dokud se nerozpustí. Poté vmíchejte i lněné semínko, cukr a vanilku. Do jiné mísy prosejte moukou, prášek do pečiva, zbylou půl lžičku pečící sody a zázvor a též vmíchejte do směsi s datlemi. Hrušky nakrájejte na menší kostičky a asi tři čtvrtiny jich spolu s nasekanými ořechy vmíchejte do těsta. Těsto vlijte do formiček a navrch muffinů rozdělte zbylou hrušku. Pečte asi 25 minut (před vyndáním udělejte test špejlí - zapíchněte ji doprostřed jednoho muffinu, jestliže jí vytáhnete suchou a čistou, je hotovo). Po vyjmutí nechte ještě chvíli chladnout ve formě, poté přendejte na pečící rošt. Podávejte s plátky čerstvé hrušky.
 
Cupcakes  |  
Mufiny  |  
Ovocné  |  
Čokoláda  |  
V
KOMENTÁŘE
1

Jana Vodná

|  4. listopadu 2014 v 13:45

Mám doma datlovou pastu- lze jí nahradit směs datlí a vody (event. jaké množství pasty byste doporučila použít)? Jana

2

elle

|  13. června 2015 v 21:22

Genialni ! Jen dam priste trochu min cukru, prijdou mi uz trochu preslazeny... diky za recept :)

PŘIDEJ KOMENTÁŘ