Socca

GlutenFree
Hlavní Jídla
Slané Pečení
Rychlé
Snídaně

Zní to trochu jako nějaká nadávka, ale ve skutečnosti je Socca název pro placku z cizrnové mouky, oblíbenou zejména v Nice. Socca je velmi jednoduchá, chutná, uspokojí chutě na pečivo a smažené, ale přitom je na tom z hlediska výživy docela dobře. Navíc jí můžete obložit vším, co máte rádi. U mě vede směs listových salátů, čerstvé avokádo, grilovaná rajčátka, olivy a dýňová a slunečnicový semínka. Cizrnovou mouku seženete ve zdravé výživě nebo třeba v obchodech s arabskými (Myslíkova) či indickými (Budečská) potravinami (kde koupíte také černou sůl Kala Namak).





Původní recept z blogu MyNewRoots na 4 větší placky.

Ingredience:
1 hrnek cizrnové mouky
1/2 lžičky soli (ideálně černá sůl Kala Namak)
1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
1 a 1/4 hrnku vlažné vody
3 lžíce olivového oleje

 

Postup:
Postup je velmi jednoduchý, prostě dobře promíchejte či metličkou/vidličkou prošlehejte všechny ingredience a nechte těsto co nejdéle odležet (ideálně přes noc, nejméně však 30 minut). Výsledkem by mělo být těsto podobné palačinkovému, možná trochu hustší. Různé značky mouky mají jinou savost, je tedy možné že konzistenci budete muset trochu upravit (přidat více mouky či naopak vody).
Když je těsto odleželé, rozpalte na středním plameni ve větší pánvi trochu oleje. Vlijte asi 1 naběračku těsta a nechte ho volně roztéct. Nijak s pánví nepohybujte, ať nemáte placku příliš tenkou. Pečte asi 3 až 4 minuty z jedné strany a 2 až 3 z druhé, obložte salátem a podávejte.

V
PŘIDEJ KOMENTÁŘ