Malosolnyje Ogurci - Kvašené Slané Okurky

GlutenFree
Supermarket
K pečivu
Ukrajinský recept na výborné slano-kysele kvašené okurčičky. Dle mého soudu se povedl na 110%. B. si myslí, že by mohly být kyselejší, ale to je jen o době, jak dlouho se nechají kvasit. Recept se da určitě doplňovat podle chuti a možností.

 

 

 

Ingredience:
Okurky nakládačky, já preferuji odrůdy s hrbolky na úkor srstnatých, hrbolaté mi prijdou křupavější
Sůl
černý pepř celý
česnek - stroužky
Listy rybízu
Kopr - ideálně rozkvetlý
--------------
Nad rámec receptu jsem přidal:
čerstvou salátovou cibuli
Maďarské kulaté feferonky
Libeček
 
 
 
 
 
Postup:
Okurky napěchujte do láhve, na dno dejte listy rybízu (obsahují enzym pusobící na celulózu, což má za následek, že okurky nerozbředávají, ale jsou stále baječně křupavé), kuličky celého pepře, okurky proložte několika stroužky česneku, cibuli, květy kopru, par snítkami libečku a feferonkami.
Připravte si slaný nálev, na litr vody dejte plnou lžíci soli, a nechte projít varem. Vařící lák nalijte do nádob s napěchovanými okurkami a dalšími ingrediencemi a nechte na světle a teple.
Druhý den se voda začne zakalovat a uvidíte, jak z okurčiček vycházeji malé bublinky - toho jsme chtěli dosáhnout, okurky začaly kvasit. Na světle a teple nechte sklenice 24 - 36 hodin, ochutnejte, zda jsou nakyslé, jak se vám hodí, a zhodnoťte jejich slanost. Když jste spokojení, dejte je do lednice. V lednici budou dál kysat (byť velice pomalu) a budou do sebe dál natahovat sůl. Pokud by se vám zdálo, že jsou okurky slané už dost, odlijte lák a dolijte ho vodou.
Pokud by se vám zdálo, že jsou nakyslé nedostatečně, nechte je zas na světle a teple, kvasný proces se rozjede rychleji.
 
 
V
KOMENTÁŘE
1

cosmo

|  14. července 2014 v 10:37

hey, where do you get these rozkvetly kopr + listy rybizu in prague? i didn't find it even at the farm markets :(

V

Veganotic

|  14. července 2014 v 12:50

Hi,

you should be able to get the dill flower at the farmers market. If you can't find the flower just use the herb, but the flower should be readily available now. Currant leaves are more tricky. I would try some community gardens/alottments - these usually have currants along the fences so u could be able to pick some ;) Try the allotment on Libensky ostrov. We had our garden there (its now run by our friend) and thats where we got the leaves. Just go all the way throught the alottment to the boatyard at the point of the island. When u reach the boatyard turn left, then left again. There is just one garden and there is the currant just near the entrance. :)) good luck!

Anyways if you dont feel like going on an adventure, you can substitute these with regular forrest oak leaves.

 

 

PŘIDEJ KOMENTÁŘ