Makovec s Našlehaným Krémem a Rybízem

Sladké
Snídaně
Dort(íčk)y
Párty!

Miluju mák a makovec! Mohla bych ho jít pořád. Doplněný o tento super kešu "šlehačkovo-tvarohový" krém a čerstvý rybíz je prostě neodolatelný. Krém vyžaduje trochu přípravy, ale jinak je hotový raz dva, většinu času zabere tuhnutí v lednici. Pokud z nějakého důvodu nechcete, aby váš krém chutnal po kokosu, musíte použít deodorizovaný, rafinovaný kokosový olej.  U nás jsem takový viděla jen od jedné značky a to Naturata - Naturavit KokosFett, který mají v biu v Bělehradské.

Uvedené množství je na jedno patro dortu (viz fotka). Chcete-li větší makovec, množství ingrediencí zdvojte.

 
 
 
 
Ingredience:
Makovec:
130 g cukru (v tom 1 vanilkový cukr)
150 g polohrubé mouky
1 vrchovatá lžíce kukuřičného škrobu
160 g mletého máku
2 lžíce bílého rostlinného jogurtu (domácí nebo např. AlproSoya, Provamel, Sojade)
1 prášek do pečiva
1 hrnek mandlového, sójového nebo jiného rostlinného/ořechového mléka
Krém:
1/2 hrnku nesolených nepražených kešu oříšků (doporučuji držet na spodní hranici, jinak je jejih chuť ve výsledném krému výraznější) namočených alespoň na dvě hodiny do vody (či lépe přes noc)
1/3 hrnku kokosového mléka
1/2 hrnku Oatly smetany
1/2 hrnku mandlového či jiného rostlinného mléka
3/4 lžičky agaru (prášek, nikoli vločky!) seženete v asijských obchodech či obchodech se zdravou výživou
3 lžíce vanilkového cukru
2 lžíce + 2 lžičky kokosového oleje
vanilkový extrakt či vanilková semínka
 
 
 
 
Postup:
Nejdříve připravte krém. Kešu slijte, přesypte do mixéru a spolu s kokosovým mlékem a půl hrnekm oatly smetany rozmixujte dohladka (dle výkonnosti mixéru to může zabrat až několik minut, trošku krému po mixování rozetřete mezi prsty, abyste se ujistili, že už tam nejsou ani sebemenší kousky a textura je úplně hladká). Mezi tím v rendlíku zahřejte půlhrnek rostlinného mléka, přidejte agar a cukr. Zamíchejte, přiveďte k varu a na mírném plameni vařte asi 5 minut, občas promíchejte. Vmíchejte kokosový olej, sejměte z ohně a pomalu vlijte do mixujících se ořechů. Přidejte vanilku, mixujte asi další minutu, poté přendejte do větší mísy a uložte asi na 30 minut do mrazáku. Poté krém vyndejte (bude vypadat trochu divně, ale nebojte se) a šlehejte několik minut elektrickým šlehačem. Mísu překryjte potravinářskou fólií a dejte na několik hodin do lednice (opět ideálně přes noc). Před podáváním opět prošlehejte mixérem. V dobře utěsněné nádobě vydrží krém v lednici až pět dní.
 
 
 
 
Na makovec předehřejte troubu na 160°C a formu na dort vyložte pečícím papírem nebo vymažte tukem a vysypte moukou. Ve větší míse smíchejte cukr s rostlinným jogurtem, přisejte mouku, promíchanou s práškem do pečiva a škrobem. Nakonec vmíchejte mléko a umletý mák. Nalijte do formy a pečte asi 30 - 40 minut. Před koncem pečení udělejte test špejlí.

 

V
KOMENTÁŘE
1

anka

|  1. září 2014 v 15:31

na fotce je makovec z dvojite davky?

V

Veganotic

|  15. července 2015 v 9:44

Ano (zapomněla jsem to do receptu uvést, omlouvám se a děkuji za upozornění).

2

Lucie

|  13. července 2015 v 20:14

taky jsem zkousela a vysledne mnozstvi na dort je pidi

V

Veganotic

|  15. července 2015 v 9:44

Máte pravdu, zapomněla jsem do receptu uvést, že to je jen na jedno patro. Omlouvám se.

3

Magda

|  21. listopadu 2015 v 18:45

Tak tohle byl nejlepší makovec co jsem kdy pekla/jedla...nejím ani soju (držím dietu kvůli kojení), tak jsem jogurt nahradila olejem. Moc díky za tenhle blog, je to pro mě skvělá inspirace na toto období...

V

Veganotic

|  25. listopadu 2015 v 10:33

super! :)

4

Jana

|  5. března 2017 v 19:30

Nejlepčejší makovec ever!

5

Adéla

|  29. března 2018 v 18:22

Výborný! Snědli jsme do hodiny po upečení :-) Jentak samotný korpus s alprojogurtem.

6

Jolis Z

|  25. července 2018 v 11:26

smetanu na krém jsem použila sójovou, 18% a jinak vše krásně podle postupu, kešu byly namočené přes noc.. no nevím, co jsem udělala špatně, ale vyšlehat to do krému se mi opravdu nepovedlo. Každopádně tento problém jsem vyřešila tím, že jsem tkutou hmotu na makovec jen nalila až na konkrétní kousky. návštěva byla spokojená a já taky, makovec nemá chybu!

7

Daniela

|  25. července 2022 v 12:55

Není to špatný recept. Dobré těsto, krém je takový lehoučký, super je ten lehký vanilkový nádech, možná doporučuji klidně nasypat tam těch vanilkových zrníček víc, mohlo by to chutnat i víc vanilkově, já jsem tam nasypala tak přiměřeně plus ještě ten vanilkový cukr, jak je uvedené v receptu. Jen bych možná klidně vyměnila rybíz za jiné ovoce, ale zase díky kyselosti je to tam takový hodně osvěžující element, což je žádoucí, pokud ho děláte v létě, protože jinak makovec sám o sobě je takový hutný a sytý. Ještě bych chtěla trochu navázat na předešlý komentář... já jsem ten krém neměla nějak tekutý, ale hutnější by asi být mohl... uvažovala jsem, zda autorka myslí jen tuhou část kokosového mléka, nakonec jsem vyvodila, že ne... možná kdyby se dala jen ta tuhá část, krém by byl hutnější, ale podle mě to je takto v pohodě, jen je potřeba počítat s tím, že krém je prostě řidší.

8

Mirka

|  28. července 2022 v 20:20

Chcem skusit tento krasny kolacik. Zaujimalo by ma aky je priemer formy. Dakujem

PŘIDEJ KOMENTÁŘ