Nejlepší Vánočka či Mazanec

Sladké
Snídaně
Vánoce
Velikonoce
Vánočky vánočky přicházejí...
Konečně se mi podařilo vyladit recept na vánočku či mazanec, na které jsem byla zvyklá z domova. Mám je ráda spíš hutnější, sladší a tučnější, takové ty nadýchané chleby nejsou nic pro mě. Pokud jste na tom stejně, určitě vyzkoušejte následující recept.

 

 

Ingredience:
495 gr polohrubé mouky
3 lžíce tučné sojové mouky
100 g rostlinného másla (např. AlsanBio) nebo rafinovaného kokosového oleje
13 dkg cukru krupice + 1 sáček vanilkového cukru
125 ml sojového či jiného rostlinného mléka
30 gr čerstvého droždí (cca 3/4 kostičky)
citrónová kůra z jednoho citrónu
najemno nastrouhaný muškátový oříšek (asi 1/3 jednoho oříšku)
50 gr rozinek namočených do rumu a teplé vody, okapaných
mandle bez slupky na ozdobu (příp. můžete přidat i nasekané mandle do těsta)
 
 
Postup:
Nejdříve přípravíme kvásek. Droždí rozdrolíme do mísy a zalijeme troškou vlažného mléka (pozor, nesmí být horké ani studené!). Přidáme trochu cukru, rozmícháme na tekutou kašičku a tu zasypeme trochou mouky. Necháme vzejít na teplém místě (trvá cca 10-20 minut). Mezi tím v rendlíku zahřejeme mléko a rozpustíme v něm tuk. Necháme zchladnout přibližně na teplotu lidského těla. Ve větší míse promícháme mouky, cukr, citronovou kůru a muškátový oříšek. Poté souběžně vmícháme kvásek a mléko s tukem. Dobře proděláme nejprve vařečkou v míse a poté ještě rukama na vále, dle potřeby přidáme trochu teplého mléka. Vrátíme do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě asi hodinu až dvě. Během kynutí můžeme jednou těsto "srazit" rukou (dát mu pěstí) a nechat dále kynout. Po vykynutí vpracujeme do těsta okapané/osušené rozinky a mandle. Těsto rozdělíme na tolik částí, z kolika děláme vánočku (my obvykle děláme ze 4 základnu, ze 3 nadstavbu (hehe) a ze dvou hořejšek), nejlepší je si těsto odvažovat, aby měly všechny díly stejnou velikost/váhu. Upleteme vánočku, potřeme ji trochou teplého mléka (s tukem) a ozdobíme mandlemi. Necháme ještě cca hodinu kynout. 

 


Pečeme pomalu v dobře předehřáté troubě. Moje je celkem výkonná, takže peču na 150°C asi 45 minut až hodinu. Oblíbené je také péct vánočku prvních 5 - 10 hodně zprudka (220°C), poté teplotu na další cca půl hodinu snížit na 150° a dalších asi 15-20 minut dopékat na 110°C.

 

V
KOMENTÁŘE
1

Magda

|  20. prosince 2014 v 22:24

Dnes jsem jí pekla a je výborná! Akorát mi nějak hodně nakynula, jen tak tak se vešla na plech!

2

Zuza

|  2. dubna 2015 v 8:26

Nějaký tip čím nahradit sójovou mouku? Nebo lze vynechat? Jsem na sóju alergická. Díky!

V

Veganotic

|  2. dubna 2015 v 14:56

Je možné jí nahradit např. cizrnovou moukou nebo vynechat.

3

Sarka

|  21. listopadu 2015 v 19:06

Lze zcela nahradit cukr např. javorovým sirupem? Děkuji :)

V

Veganotic

|  25. listopadu 2015 v 10:33

Ahoj, určitě :)

4

Ivona

|  15. prosince 2015 v 17:20

Nemate nejaky tip na rostl.tuk bez palmoveho oleje/tuku? Marne hledam...diky

V

Veganotic

|  17. prosince 2015 v 12:54

Ahoj, můžeš zkusit kokosový olej (třeba ten bez vůně) nebo dát místo rostlinného tuku olej :)

5

nina

|  4. června 2016 v 9:00

Ahoj, mozem nahradit cerstve drozdie instantnym? Ak ano kolko instantneho treba pouzit? Dakujem krasne za radu :-)

V

Veganotic

|  6. června 2016 v 10:16

Ahoj, zkus se řídit informacemi na obale. Jeden pytlíček bývá na 500g mouky, takže by myslím měl stačit :)

PŘIDEJ KOMENTÁŘ