Italské Marcipánové Sušenky Pignoli

Sladké
Supermarket
Vánoce
Párty!
Zkuste letos místo tradičních druhů cukroví něco méně obvyklého. Garantuji vám, že nebudete litovat. Tyhle italské vánoční sušenky s marcipánem a piniovými oříšky jsou vynikající, velmi chválené byly už v létě na veganských hodech :). Navíc jsou celkem rychle hotové a ta chuť je prostě skvělá.
Původní recept z Vegan Cookies používá tzv. mandlovou pastu. Ta u nás není k dostání, naštěstí je poměrně snadné nahradit ji marcipánem. Nicméně mandlová pasta má vyšší obsah mandlí, proto se snažte sehnat marcipán s nejméně 50% či vyšším podílem mandlí. Takové mám dva, oba německé, jeden v Německu koupený, na druhý jsem náhodou narazila u stánku s oříšky v metru Skalka. Samozřejmě též nezapomeňte zkontrolovat, jestli je marcipán veganský (některé obsahují bílek). Pokud se vám přecijen nepoštěstí a nebo vám kupovaný marcipán nechutná, můžete si ho udělat doma. Just google it.
 
 
 

 

Ingredience:
200 gr marcipánu s vysokým obsahem mandlí
špetka soli
1/2 lžičky prášku do pečiva
1/2 - 2/3 hrnku cukru
110 gr rostlinného másla (např. AlsanBio) či kokosového oleje
1 lžička amaretta (není nutné)
1 hrnek polohrubé mouky
asi 1/2 hrnku piniových oříšků
cca 3 lžíce sojového či jiného rostlinného nebo ořechového mléka
 
 
 
Postup:
Troubu předehřejte na 170°C a dva plechy vyložte pečícím papírem. Marcipán nakrájejte na kostky, dejte do mixéru (resp. food processoru), přidejte sůl, prášek do pečiva a půl uvedeného množství cukru a asi minutu mixujte do konzistence drobenky. V jiné míse šlehačem vyšlehejte tuk se zbývajícím cukrem, dokud není nadýchaný a bílý (asi 3 minuty). Přidejte směs s marcipánem a likér amaretto a znovu mixujte, poté vmíchejte prosátou mouku. Ze směsi odebírejte lžíci (na větší sušenky) či lžičku (na menší sušenky, viz obrázky) těsta, vytvarujte do kuličky a velmi mírně zploštěte. Jednu půlku sušenky namočte do mléka a zatlačte do píniových oříšků (nejlépe to jde, když je máte v jedné vrstvě na talířku), aby se jich pár na sušenku nalepilo.

Pečte asi 14 minut pro větší a 9 pro menší sušenky, poté vyndejte z trouby a nechte je ještě asi 5 minut dojít a ztuhnout na plechu. Před podáváním skladujte v dobře uzavřené nádobě.

 

V
KOMENTÁŘE
1

Alexandra

|  3. listopadu 2020 v 17:28

Ahoj, chci poradit marcipan z Kauflandu K Klasik 200 g, s růžovým cupcakem na obalu. Ma 54% mandlí a žádná škodlivá éčka

PŘIDEJ KOMENTÁŘ