Luxusní Čokoládový Cheesecake

Sladké
Dort(íčk)y
Párty!
Cheesecake z kuchařky Artisan vegan cheese. Tahle kniha je plná zajímavých receptů na sýry, vyráběných tradičními postupy z ne úplně tradičních ingrediencí (především ořechů). Přiznám se, že na mě je většina recpetů asi přílišná piplačka, na druhou stranu, když vidím některé výsledky (např. zde), láká mě to vyzkoušet. Zatím jsem dělala jen cream cheese, takovou obdobu lučiny, založené na kešu ořeších. Výsledek je přijemně sýrově nakyslý, ale na můj vkus jsou tam kešu stále příliš cítit. Nicméně jako základní ingredience do vaření či pečení je to výborné.
Ingredience na cheesecake jsou finančně trochu náročnější, ale zase je toho hooodněéěéěé, takže když si to přepočtete na osobu, nebude vás to tak mrzet ;).
 
 
 
 
Ingredience:
3 a 1/2 hrnku kešu natural, na 8 hodin namočených do vody
4 vrchovaté lžíce bílého vegan jogurtu (homemade či provamel či sojadee)
1 hrnek cukru
1 a 1/2 hrnku (cca 1 plechovka) kokosového mléka
340 gr čokolády na vaření či oblíbené vegan čokolády (ale nedoporučuju používat nějako vysokoprocentní, alespoň já je nemám moc ráda)
1/2 hrnku javorového sirupu
3 lžíce kukuřičného škrobu
1 lžička prášku do pečiva
1 lžíce vanilkového extraktu (či část cukru nahraďte vanilkovým cukrem)
Korpus:
3/4 hrnku lískových ořechů
1/3 hrnku špaldové nebo celozrnné (nebo obyč) mouky
1/3 hrnku cukru
1/3 hrnku kakaa (doporučuju to z DM)
3 lžíce oleje (např. slunečnicového)
2 lžíce rumu nebo vody
Na ozdobu:
kokosové mléko Albert Quality, přes noc skladované v ledničce
ovoce, čokoláda...
 
 
 
Postup:
Namočené kešu slijte a spolu s jogurtem, necelým hrnkem vody a větší špetkou soli dejte do mixéru a rozmixujte do hladka. Pokud nemáte výkonný mixér, doporučuji postupovat po troškách, výsledná směs musí být úplně hladká, když mixér přeplníte, nevytvoří se vír a mixování bude obtížnější. Tak tedy mixujte a mixujte, dokud to není úplně hladké. Poté přelijte/přendejte do čisté mísy, přikryjte utěrkou a nechte při pokojové teplotě 48 - 55 hodin kysat. Můžete průběžně ochutnávat, dokud nedosáhnete požadované nakyslé chuti, u nás to teď v zimě trvá asi těch 55 hodin. Poté výsledný kešu sýr přendejte do dobře uzavíratelné nádoby a skladujte v lednici (výborný je také upravený na slano).
 
Na cheesecake:
Troubu vyhřejte na 180°C a formu na dort lehce vymažte olejem. Nejdříve připravte korpus: lískové ořechy, mouku, cukr a kakao dejte do mixéru a rozmixujte. Přidejte olej a opět promixujte, nakonec po částech přilévejte rum, dokud nemá korpus takovou konzistenci, že když část těsta stiskněte mezi prsty, zůstane kompaktní. Když je to ok, rozprostřete těsto na dno dortové formy, dobře vytlačte po celém spodku např. skleničkou či rukama.
 
 
 
Na náplň odměřte 3 a 1/4 hrnku kešu sýra, přidejte cukr a opět rozmixujte v (čistém) mixéru do hladka. Přidejte ostatní ingredience (prášek do pečiva nejdříve dobře rozmíchejte ve škrobu) a zase mixujte... je to ale hodně mixování. Náplně je docela hodně, takže pokud nemáte obří mixér, budete muset postupovat opět po částech. Když je náplň úplně hladká, přelijte do dortové formy, uhlaďte a dejte do trouby. Pečte asi hodinu, dokud není povrch suchý (doporučuji též použít tento trik). Nechte úplně vychladnout při pokojové teplotě, poté přendejte do lednice a před podáváním nechte nejméně 8 hodin odležet.
 
Na kokosovou šlehačku: kokosové mléko vyndejte z ledničky, otevřte, vylijte vodu a lžící vyberte ztuhlou kokosovou smetanu. Našlehejte šlehačem, můžete přidat vanilku, agáve sirup či jiná dochucovadla dle chuti, ale není to nutné. Navrstvěte na cheesecake.
Před podáváním je dobré, nechat ho asi půl hodiny při pokojové teplotě, aby z ledničního chladu trochu povolil.
 
 
 
Doporučuji krájet trochu  menší kousky, cheesecake je velmi sytý ;)
 
V
KOMENTÁŘE
1

Luc

|  24. října 2014 v 12:09

...

2

Ivka

|  13. srpna 2015 v 13:12

vyzerá uuuuužasne :)

3

Kristy

|  17. prosince 2015 v 17:40

Právě jsem připravila kešu sýr a nemůžu se dočkat až ho za dva dny budu moci použít na dort k narozeninám pro mého drahého :-))) snad se vše povede!

4

Eva

|  7. června 2016 v 17:04

Teda, to je taková dobrota!!! Dělala jsem jako narozeninový a ja opravdu bezkonkurenční. Nákladů nelituji, protože ho je opravdu hooodně. Těším se na další recepty:)

5

Eva

|  1. září 2017 v 20:36

Recept vypadá krásně, už mám připravený kešu sýr, jenom čím víc recept čtu, tím více mi není jasné, jestli se kokosové mléko přidává dovnitř náplně k sýru spolu s čokoládou, předpokládám rozpuštěnou a další plechovka je myšlená na šlehačku na vrch dortu, tudíž budu potřebovat dvě plechovky kokosového mléka a nebo je kokosové mléko v ingrediencích už myšleno na šlehačku a k sýru přidám jen čokoládu, sirup, škrob, prdopeč a vanilkový extrakt? Omlouvám se za nepochopení, moc bych chtěla dort udělat dceři a už se těším na tu dobrotu. Děkuji za krásné recepty.

6

Beáta

|  9. února 2018 v 1:06

Chtěla bych se zeptat jaký průměr formy jste použila?

7

Laura

|  6. května 2023 v 15:31

Dobrý deň, zaujímalo by ma tiež priemer formy. Doma sme iba dvaja, tak by nám predpokladám stačila aj polovičná porcia. A prosím vás, tú čokoládu pridávate do rozpustenú alebo nakrájanú. Mám vlastne úplne rovnaký dotaz ako Eva. Čo s čokoládou a či idete o iba jedno kokosové mlieko na šľahačku alebo je aj v ceste. Ďakujem veľmi pekne :)

PŘIDEJ KOMENTÁŘ