Lentil loaf - čočkovo-ořechová sekaná

GlutenFree
Hlavní Jídla
Supermarket
K pečivu
Velikonoce
Moc nevím, jak přeložit název tohoto jídla ... čočková sekaná? čočkový bochník? obojí zni trochu podivně a nepříliš lákavě ;) zůstaňme tedy u anglismu lentil loaf. Původní recept z blogu OhSheGlows. Ačkoli mě kombinace slaného a sladkého (jablka, hrozinky) obvylke příliš neláká, tady je výborná. Doporučuji :) Recept je navíc poměrně variabilní, můžete do něj přidat dle vašich preferencí další oblíbené potraviny, např. houby, tofu, tempeh...
 
 
 
Ingredience:
1 hrnek neuvařené zelené čočky
1 hrnek vlašských ořechů
3 vrchovaté lžíce rozemletých lněných semínek + 1/2 hrnku vody
3 velké stroužky česneku
1,5 hrnku najemno nakrájené cibule (asi 3 střední cibule)
1 hrnek najemno nakrájeného řapíkatého celeru (asi by byl chutný i normální, ale dala bych ho méně)
1 hrnek nahrubo nastrouhané mrkve
1/3 hrnku nahrubo nastrouhaného sladkého jablka
1/3 hrnku hrozinek
1/2 hrnku rozemletých ovesných vloček
3/4 hrnku strouhanky
2 lžičky čerstvého či 1 sušeného tymiánu
sůl, pepř
1/4 hrnku kečupu
1 lžíce javorového sirupu či jiného sladidla
 2 lžíce jablečného pyré/výživy
1 lžíce balzamikového octa
 
 
 
 
Postup:
Čočku propláchněte a dejte spolu s třemi hrnky vody do hrnce, přidejte trochu sypkého bujónu a přiveďte k varu. Vařte asi 45 minut (čočka by měla být lehce rozvařená). Ořechy nasekejte nožem na menší kousky a opražte na pánvi či v troubě (asi 8-10 minut na 160°C). Lněná semínka rozemelte, přimíchejte vodu a dobře promíchejte vidličkou či metličkou, dejte do lednice. Na pánvi zahřejte olej, přidejte rozmačkaný česnek a cibuli a opékejte asi 5 minut. Poté přidejte celer, mrkev, jablko a rozinky a dalších asi 10-15 minut opékejte. Když je čočka a vše ostatní hotové, přenejte do velké mísy, přidejte vločkovou mouku, strouhanku, koření, lněné semínko, (nezapomeňte na ořechy), a vše dobře promíchejte. Ochutnejte a dochuťte pepřem, solí, případně dalším kořením či sypkým bujónem. Dobře vmačkejte do pečící nádoby. V hrnku promíchejte kečup, javorový sirup, jablečné pyré a balzamikový ocet a potřete touto směsí čočkovou sekanou. Pečte v troubě vyhřáté na 180°C asi 45 minut. Před podáváním nechte trochu vychladnout, skladujte v lednici.
 
 
Druhý den je chuť snad ještě lepší :). Enjoy.
 
V
KOMENTÁŘE
1

Karolína Velešíková

|  4. června 2014 v 13:46

Dobrý den, vypadá to fantasticky a chtěla bych vyzkoušet recept, jen mam dotaz, co je to žluté pod sekanou :)...Díky a těším se na další recepty :)

V

Veganotic

|  4. června 2014 v 14:43

Kaše z polenty :)

2

Ondra

|  13. června 2014 v 13:44

Výborné! Rozinky a ořechy do receptu výtečně pasují a povyšují jej o třídu. Opravdu lahůdka.

3

vrbice

|  24. června 2014 v 20:12

To vyzkouším..už se mi sbíhají sliny!!! :-)

4

Monika

|  25. července 2014 v 22:14

Na první ochutnání nic extra, ale vážně se druhý den rozležela a byla to pecka!!!! Díky!:)

5

Jitka

|  30. července 2014 v 19:14

Vase cockova sekana je mnohem cervenejsi nez u originalniho receptu. Pridala jste neco navic? http://ohsheglows.com/2012/10/05/glazed-lentil-walnut-apple-loaf-revisited/

V

Veganotic

|  4. srpna 2014 v 18:44

To je asi jen tou poslední fotkou :)

6

Markéta Chromcová

|  2. března 2015 v 20:32

Dobrý den, nejsem vegetarián ani vegan, ale moc mě zaujaly Vaše recepty. Určitě některý vyzkouším. Chtěla jsem se zeptat, jestli by se tato sekaná dala péct ve formě na biskupský chlebíček? Děkuji

V

Veganotic

|  10. března 2015 v 8:36

Dobrý den, určitě to půjde ve formě na biskupský chlebíček :)

7

Jana

|  16. března 2015 v 22:51

Cim nahradit vlasaky, kdyz mam na ne alergii? Sly by mandle?

V

Veganotic

|  17. března 2015 v 15:31

Hmmm zkusila bych asi opražená slunečnicová a dýňová semínka.

8

Monika

|  20. března 2015 v 7:28

Fantastická! Druhý den ještě lepší, a i po zamrazení byla dobrá. Vlašáky jsem doma neměla, tak jsem použila para ořechy. (Ostatně jsem neměla ani rozinky a nahradila jsem je brusinkama, ale to bylo trochu babickovské, nedoporučuju.)

9

Míša*

|  5. dubna 2015 v 18:25

Super! Tohle bude asi moje nejoblíbenější veganské jídlo. Dělala jsem jí s mandlemi a nahoru jsem místo směsi dala jen povidla.

10

Natška

|  4. září 2015 v 17:14

Ahoj, chcem sa spýať 2 veci, chcem to spraviť doma, ale brácho má alergiu snáď na všetky orechy.. dá sa to niečím nahradiť?? A druhá otázka.. akú to ma cca trvanlivosť?? (či to môžem zobrať ako baštu na výlet) Ďakujem :)

V

Veganotic

|  8. září 2015 v 9:54

Ahoj, místo ořechů můžeš zkusit směs třeba slunečnicových a dýňových semínek s ovesnými vločkami nebo třeba kamut? Nevím, ozkoušené to bohužel nemám. Každopádně v lednici pár dní vydrží určitě a na výlet (jednodenní) bych se jí taky nebála vzít.

11

Jitka

|  22. ledna 2016 v 20:30

Ahoj, chuťově výborná, jen mi nedrží tvar, možná dát víc strouhanky nebo míň povařit čočku? Nevím? Ale super, ňamka

12

peter

|  23. ledna 2016 v 14:56

ahoj, tak včera udělal A dnes, na tvé doporučení, servíroval, naprostá lahůdka, díky . . . btw kdysi jsem něco podobného tvořil A namísto namočených, pomletých, lněných semen bylo v receptu použito TAHINI, ale nic to nemění na tom, že tento, TVŮJ recept byl/je neméně dobrý . . .

13

Pedro LBC

|  15. února 2016 v 12:33

Naprosto vynikající, děkuji za recept. Přidal jsem jen kajenský pepř a stroužek česneku navíc... ale i tak to nemělo chybu.

14

Petra

|  18. března 2016 v 11:38

Ahoj Dekuji za skvele stranky, zkousim jiz nekolikaty recept a jsem naprosto nadsena:))), vyborna lentil loaf je uzasna, me a memu muzi moc chutnala a mela jsem z toho takovou radost ze jsem ji dala ochutnat kamaradce, ktera ji nemohla prijit na chut, zrejme uz mame jine chutove bunky, protoze se stravujeme trochu jinak. Dekuji jeste jednou za recepty, krasny den:)))))

15

Kamil

|  28. srpna 2016 v 21:36

Hlavne je ,ze jeto chutne, vydatne jedlo a nezomrelo zive stvorenie !

16

Radka

|  12. listopadu 2016 v 11:01

Absolutně luxusní záležitost! Moc děkuji za další krásné inspirace :)

PŘIDEJ KOMENTÁŘ