Nejlepší vanilkové cupcakes s vanilkovým krémem a jahodami

Sladké
Rychlé
Supermarket
Dort(íčk)y
Párty!

Skvělé vanilkové dortíčky s vanilkovo-kokosovým krémem a jahodami. Recept na těsto na dortíčky pochází z báječné kuchařky Vegan Cupcakes take over the World a můžete ho s klidem použít i na velký dort. Zároveň se nemusíte držet pouze jahod a vanilkového krému. Základní vanilkové cupcakes můžete doplnit čím jen vás napadne.

 


Ingredience:
Cupcakes:
1 hrnek (250 ml) mandlového, sójového nebo jiného rostlinného/ořechového mléka
1 lžíce jablečného octa či citrónové šťávy
1 a 1/4 hrnku polohrubé mouky
2 lžíce kukuřičného či bramborového škrobu
3/4 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky sody bikarbony
špetka soli
115 g rostlinného másla (Provamel, ViveBio či AlsanBio) nebo 1/3 hrnku oleje
3/4 hrnku cukru krupice
2 lžičky vanilkového extraktu (nebo část cukru nahraďte vanilkovým cukrem)
pár kapek kvalitního mandlového extraktu (pokud nemáte, vynechejte)
Krém:
5 lžíc kokosového oleje (v pevnějším stavu) či ztuhlé kokosové smetany (tučné kokosové mléko dejte přes noc do lednice, poté lžící vyberte pevnou bílou část)
1 sáček vanilkového pudingu
1 a 1/2 hrnku ořechového či rostlinného mléka (nejraději mám mix kokosového a mandlového nebo sójového)
3 lžíce hnědého cukru či javorového (nebo agáve) sirupu
moučkový cukr dle chuti
čerstvé jahody


Postup:
Troubu předehřejte na na 180°C a formu na muffiny vyložte papírovými košíčky nebo jí dobře vymažte tukem a vysypejte moukou. Odměřte mléko, dejte do něj lžíci jablečného octa a nechte asi 5 minut odstát. Do menší mísy prosejte mouku, škrob, prášek do pečiva, sodu a sůl a zamíchejte. Následně se postup liší v závislosti na tom, zda používáte rostlinné máslo či olej.  Pokud jste zvolili rostlinné máslo, vyšlehejte ho šlehačem s cukrem do nadýchané pěny, poté zašlehejte vanilkový extrakt. Následně do této směsi střídavě přidávejte mléko a obsah mísy s moukou a dobře promíchávejte. Pokud jste zvolili olej, je postup ještě jednoduší. V misce smíchejte odstáté mléko s olejem, cukrem a extrakty. Poté postupně vmíchávejte suché ingredience z mísy s moukou.
Košíčky plňte asi do 2/3 obsahu a pečte 20 - 22 minut. Po vyndání nechte ještě asi 5 minut chladnout ve formě, poté dortíčky vyndejte a před zdobením nechte plně vychladnout.
Na krém uvařte puding s mlékem a cukrem a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Kokosový olej vyšlehejte šlehačem do nadýchané hmoty, poté postupně po lžících zašlehávejte vychladlý puding a moučkový cukr, dokud nedosáhnete požadované konzistence. Krém dejte dobře vychladit a ztuhnout do lednice.
Když jsou košíčky i krém studené, z každého cupcaku vyřízněte nožem či lžičkou středovou část a vložte do něj menší jahodu. Vyřízlý kužel zkrojte a jeho vrchní část vraťte na cupcake (jako když přiklopíte jahodu cupcakovou pokličkou). Ozdobte krémem, přelijte jahodami rozmačkanými s trochou cukru a podávejte.

 

Cupcakes  |  
V
KOMENTÁŘE
1

iV

|  23. března 2015 v 18:53

...tak teď si pochutnáváme a uznáváme, že jsou lepší jak dorty z cukrárny :* opravdu vynikající ;) i krém se povedl, v což jsem ze startu nedoufala, ale jsem ráda, že se povedlo :)díky moc za recepis !!!

2

Lenn

|  1. dubna 2015 v 14:02

Hmm, recept vypadá báječně :) Chtěla jsem se zeptat, jestli dobře vychlazený krém dlouho vydrží? Chtěla bych je upéct na oslavu. Díky. Btw: tvůj blog je super, hlasovala jsem i pro blog roku ;)

V

Veganotic

|  2. dubna 2015 v 15:00

Děkuju :)

Nevím přesně, jak to myslíš - jsetli si ho můžeš udělat pár dní dopředu nebo jestli vydrží při pokojové teplotě? Krém můžeš připravit určitě den (možná i dva) předem a co se týká pokojové teploty - nějaké extra složité zdobené kreace bych s ním asi nedělala, ale pokud bude dobře vychlazený a nebude ho na jednom cupcaku tuna, tak by vydržet měl bez problémů.

3

stula007

|  12. dubna 2016 v 23:03

vyzkoušeli jsme, recept dodrženy, ale těsto bylo příliš řídké. Proto jsme dosypali trochu mouky. Výsledkem byly příliš suché dortíky. Při výrobě polevy jsem dlouho přemýšlela, jak mám našlehat do husté pěny kokosový olej v pevnějším stavu. Také mne překvapilo, že mám přislazovat moučkovým cukrem krém, jehož základ tvoří javorový sirup...Z cupcake nám nejvíc chutnal krém s rozmixovanými jahodami. Nevím jestli to bylo mandlovým mlékem (používala jsem pouze to), ale samotné dortíky měly až příliš specifickou chuť a vůbec nebyly lahodné. takže pár posledních letělo do koše - až už došel krém s jahodami.

4

Alice

|  8. června 2016 v 19:00

Dobrý den, prosím o radu. Pokud použiju místo kokosového oleje ztuhlou kokosovou smetanu (kokosové mléko v plechovce, nechané přes noc v lednici), musím ji taky vyšlehat stejně jako v případě kokosového oleje? Popř. co je lepší, olej nebo smetana? :-) Moc děkuji za odpověď. Alice

5

Natka

|  8. června 2016 v 21:32

Prosím, kolik je to celkem dortíků? Chci je dělat na party. :) Předem díky.

6

Nikola

|  25. června 2018 v 10:05

Dobrý den, pokud bych to chtěla dělat formou dortu, tak tento recept je cca na jaký průměr formy? 20 cm nebo 28 cm? Děkuji

7

Hanka

|  6. března 2019 v 13:18

Jsou úžasný! :)) Nelekejte se, že je těsto řídké, není to problém... jsou pak krásně nadýchané a kypré. Přidala jsem do nich mražené maliny z minulého léta a můžeme se po nich utlouct

PŘIDEJ KOMENTÁŘ