Jahodovo-rebarborový koláč s drobenkou

Tofu
Sladké
Supermarket
Snídaně
Párty!
Prostě dobrý šťavnatý ovocný koláč. Pokud jste stejně jako já příznivci droždí, můžete jako podklad použít i tohle kynuté těsto. To v receptu je však neméně dobré a navíc velmi rychle hotové. Z množství těsta uvedeného v receptu získáte trochu silnější vrstvu těsta než na fotkách, až na třetí pokus se mi podařilo trefit to správné množství a už se mi nechtělo dělat nové fotky :). Pokud máte rádi těsta méně, použijte 2/3 množství ingrediencí na těsto.


SilkenTofu seženete v různých asijských potravinách (např. Shin Food v Korunní či Koněvově), prodávají ho i ve větších supermarketech, bývá tam ale až 3x dražší než v korejských obchodech. Můžete použít i klasické tofu rozmixované s vodou či rostlinným mlékem, výsledek se však bude maličko lišit.
Koláč je do pekáčku o velikosti cca 25 x 35 cm.
 

Ingredience:
Ovoce:
500 g rebarbory
350 g jahod
100 g hnědého cukru
šťáva z jednoho citronu
2/3 lžičky vanilkového prášku nebo zrníčka z poloviny vanilkového lusku
Těsto:
340 g polohrubé mouky
3 lžičky prášku do pečiva
6 lžic cukru moučka
180 g firm silken tofu (nebo 120 g klasického bílého tofu + 60 ml ořechového/rostlinného mléka)
75 ml (5 lžic) oleje
75 ml (5 lžic) mandlového nebo jiného rostlinného mléka
Drobenka:
80 g hrubé mouky
60 g cukru krupice
60 g rostlinného másla (např. AlsanBio)
2/3 lžčky vanilkového prášku nebo zrníčka z poloviny vanilkového lusku



Postup:
Rebarboru a jahody omyjte, okrájejte či odšťopkujte a nakrájejte na cca 4 mm tenké plátky (kousky jahod by měly být přibližně stejně velké jako plátky rebarbory). Ovoce dejte do mísy, zalijte citrónovou šťávou, posypte cukrem a vanilkou, promíchejte a nechte macerovat po dobu přípravy ostatních částí koláče.
Na drobenku smíchejte všechny uvedené ingredience a propracujte prsty. Pokud chcete drobenku spíše měkčí, těstovitou (viz fotky), přidejte do ní i lžíci rozmixovaného tofu. Hotovou drobenku dejte odpočinout do ledničky či mrazáku.



Troubu předehřejte na 180°C a pekáček vyložte pečícím papírem. Silken tofu rozmixujte tyčovým mixérem dohladka, poté přimíchejte mléko a olej. Pokud používáte klasické tofu, rozdrobte ho do misky, přidejte 4 lžíce mléka a též rozmixujte na co nejhladší směs. Poté přidejte zbytek mléka (5 lžic) a olej (5 lžic) a opět rozmixujte dohladka.
Do mísy prosijte mouku s práškem do pečiva a cukrem moučka a velmi dobře promíchejte metličkou (aby se prášek do pečiva co nejlépe promíchal moukou a neměli jste v pečeném koláči vzduchové kapsy). Do směsi mouky přimíchejte tofu směs a vypracujte hladké a pružné těsto, které je měkčí, ale nelepí (dle potřeby přidejte trochu mouky). Přendejte ho do pekáčku a vlhkýma rukama či malým válečkem ho vymačkejte/vyválejte na dno formy (až ke krajům, aby šťáva z ovoce nezatékala pod těsto). Vložte do trouby a pečte 10 minut.
Ovoce slijte, z výborné šťávy, která vám zůstala, si můžete udělat třeba limonádu. Po deseti minutách pečení koláč vyndejte, rozprostřete na něj ovoce a rozdrobte drobenku. Vraťte do trouby a pečte dalších 45 - 50 minut.

 

Před krájením nechte co nejvíce vychladnout, aby šťáva z ovoce ztuhla. Podávejte jen tak, nebo např. s domácím ořechovým jogurtem či kokosovou šlehačkou.
 
 
Koláče  |  
V
KOMENTÁŘE
1

LuciaB

|  5. března 2016 v 14:05

Dobry den, chcem sa spytat, cim by som mohla nahradit firm silken tofu, maly je alergicky na soju, takze chcem sa tomu vyhnut. Dakujem velmi pekne za radu. S pozdravom a prianim vsetkeho dobreho Lucia Bajarova

V

Veganotic

|  7. března 2016 v 14:14

Dobrý den,

zkusila bych vanilkový puding (třeba z ovesného, kokosového nebo mandlového mléka), jablečné pyré nebo romačkané banány (u těch posledních dvou dejte trochu méně, než uvedené množství silken tofu nebo přidejte mouku).

2

Monnika

|  25. dubna 2016 v 10:41

Ahoj, chci se zeptat zda muzu pouzit mrazene jahody? Diky moc

3

Jana

|  12. dubna 2018 v 13:57

Dobrý den, napadá vás, zda to půjde v bezlepokvé verzi? Jakou moukou byste nahradila? Jáhlová nebo rýžová? Děkuji :-)

4

Anita

|  18. června 2021 v 9:37

Ja robím všetko z tejto stránky v bezlepkovej verzii. Väčšinou nahrádzam pš.múku celozrnnou ryžovou a pohánkovou múkou

PŘIDEJ KOMENTÁŘ