Nejoblíbenější kynutý koláč s ovocem a drobenkou

Hlavní Jídla
Sladké
Párty!

Babí léto, nejlepší čas na kynutý koláč s ovocem (i když pro mě vhodná doba začíná někdy v červnu a končí v listopadu). Výborný se švestkami, borůvkami, rybízem, ale i meruňkami či broskvemi a myslím, že by tohle těsto klidně sneslo i jablka s brusinkami. Pro mě od dětství jedno z nejoblíbenějších jídel. Koláč můžete udělat na velký plech, do koláčové kulaté formy (v takovém případě použijte pouze poloviční množství uvedených ingrediencí)  nebo třeba ve formě malých koláčků.



Ingredience:
Koláč:
500 g polohrubé mouky
3 vrchovaté lžíce (plnotučnéú sójové či cizrnové mouky (koupíte ve zdravé výživě)) - není bezpodmínečně nutná, ale vylepšuje strukturu a trvanlivost pečiva
1 lžíce lahůdkového droždí Tebi (není nutné)
100 g rostlinného másla (např. AlsanBio)
1 sáček sušeného droždí nebo cca 40 g čerstvého droždí
85 g cukru
1 sáček vanilkového cukru
1/4 litru mandlového, sójového či jiného rostlinného/ořechového mléka
asi 1 kg  ovoce, např. vypeckovaných švestek, rozkrájených na čtvrtky

 

 


Drobenka:
80 g hrubé mouky
60 g cukru krupice
60 g rostlinného tuku (AlsanBio)


Postup:
Ve velké míse smícháme droždí, cukry, mouky a sůl. Rostlinné máslo rozpustíme a nalijeme do něj mléko. Počkáme, dokud směs nevychladne cca na 37°C a poté jí vlijeme do sypkých ingrediencí. Dobře promísíme, vytvoříme těsto (pokud je příliš lepivé, zaděláváme do něj po troškách další mouku) a poté ho dobře prohněteme na vále (dejte tomu alespoň pět minut). Na teplém místě necháme kynout minimálně hodinu (případně můžeme nechat kynout přes noc v lednici). Pokud používáme čerstvé droždí, postupujeme stejně, pouze si dopředu uděláme kvásek - droždí rozmícháme v troše teplého mléka, zasypeme cukrem a moukou a necháme vzejít. Poté smícháme s ostatními ingrediencemi (musí mít přiměřenou teplotu).
Mezitím, co těsto kyne, si připravíme drobenku. Všechny ingredience na ní smícháme v misce, propracujeme rukama a dáme do lednice, aby ztuhla.
Když je těsto vykynuté, troubu předehřejeme na 180°C. Těsto lehce propracujeme, rozválíme na vymazaný nebo pečícím papírem vyložený plech. Snažte se mít těsto spíše tenčí, vysoké max půl centimetru, koláč v troubě hodně nabyde. Na vyválené těsto vyskládáme ovoce, které posypeme drobenkou. Pečeme asi 40 - 50 minut, dokud kraje nezačnou zlátnout, poté koláč ihned vyndáme. Z poloviční dávky se koláč peče půl hodiny.

Ještě teplé kraje koláče potřeme rumem. Poté jen mlsně obcházíme a snažíme se udržet a nekrájet koláč, dokud nevychladne.

 

 

Na samostatný recept na tradiční kynuté makové/povidlové/ovocné či "tvarohové" koláčky (viz druhá fotka shora) koukněte sem:

http://www.veganotic.cz/clanky/196-old-school-tradicni-kolace

 

 

Koláče  |  
V
KOMENTÁŘE
1

Martina Růžičková

|  11. prosince 2015 v 13:07

Opět nemohu vynachválit tento recept..., koláč je naprosto úžasný, pekla jsem pro rodinu, neboť já na koláče moc nejsem, omyl, v tomto přítomném čase je zbožňuji díky Tvému receptu, těsta je opravdu hodně, tak mě potěšilo, že jsou (byli) dva. Děkuji za inspirace. Martina

V

Veganotic

|  14. prosince 2015 v 16:57

To jsem ráda, že chutnal. Taky je můj oblíbený :)

2

Marta

|  5. června 2016 v 1:29

Jen chci upozornit na nevhodnost používání rostlinného "másla" (rostlinné máslo, bez chemického ztužování, na poli nevyroste)....když už si chcete upéct buchtičku bez přirozeného kravského másla, používejte rostlinný olej. Nezničíte si své křehké zdraví.

3

Marie

|  29. července 2016 v 12:49

Rostlinný olej na pečení používám...Rostlinná másla jsou navíc směsí různých tuků, né vždy kvalitních. Starý dobrý řepkový nebo slunečnicový je rozhodně zdravější alternativa :)

4

Zuzana

|  15. července 2020 v 11:12

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda na kvásek používáte cukr krupice nebo moučku? Děkuji:)

PŘIDEJ KOMENTÁŘ