Old School Tradiční Koláče

Hlavní Jídla
Sladké
Snídaně
Párty!

Na chalupu jedině s tradičními koláči! Recept je stejný, jako na tento super kynutý koláč s ovocem a stejně tak i u malých koláčků oproti tradičním náplním preferuji čerstvé ovoce. Recept je asi na 20 větších koláčů.



Ingredience:
Koláče:
1/2 kg polohrubé mouky
3 vrchovaté lžíce (plnotučné) sojové či cizrnové mouky
1 lžíce lahudkového droždí (tebi - můžete vynechat)
100 gr rostlinného másla (např. AlsanBio)
1 sáček sušeného droždí nebo 25 gr čerstvého droždí
85 gr cukru + 1 pytlíček vanilkového cukru
1/4 litru sojového či jiného rostlinného mléka

Náplň:
čerstvé ovoce (zejm. švestky, meruňky, borůvky, rybíz, ostružiny, jablka - ta můžou být mírně povařená)
maková či povidlová náplň
"tvarohová" náplň:
250 gr dobrého rostlinného bílého jogurtu (domácí nebo např. Alpro soya)
65 gr kešu natural
30 gr rozpuštěného rafinovaného kokosového oleje
2 lžíce polohrubé mouky
1 lžíce vanilkového pudingu (prášku)
kůra a šťáva z půlky až jednoho citronu
cukr moučka dle chuti
Na ozdobu mandle, rozinky namočené v rumu, drobenka apod.



Postup:
Pokud používáte čerstvé droždí, udělejte kvásek. Droždí nadrobte do misky, přidejte část teplého mléka (cca 40*C) a trochu cukru. Rozmíchejte, zasypte moukou a nechte vzejít na teplém místě. Mezitím smíchejte suché ingredience, rozpusťte tuk a smíchejte ho se zbytkem mléka (opět - směs nesmí být příliš horká ani studená). Do suchých ingrediencí střídavě vmíchávejte kvásek a tuk s mlékem. Vařečkou vypracujte hladké těsto, poté ho ještě rukama prodělejte na vále. Pokud používáte sušené droždí, smíchejte ho se sypkými i grediencemi a do nich zapracujte vlažné tekuté. Nechte nejméně hodinu kynout na teplém místě.
Mezi tím připravte náplně. Ovoce nakrájejte na tenké proužky, připravte rozinky a drobenku. Kešu rozmixujte na pastu, přidejte ostatní ingredience na "tvarohovou" náplň a dobře rozmixujte. Nechte zruhnout v lednici.
Z vykynutého těsta uždibujte asi 50 gr kousky, udělejte z nich zploštělou kuličku a dnem skleničky do nich vytlačte prohlubeň. Naplňte náplněmi, ozdobte a pečte v dobře předehřáté troubě na 180*C asi 20 - 25 minut. Okraje koláčků můžete před pečením potřít rostlinným mlékem či smetanou. Skladujte pod utěrkou či ve volně uzavřené nádobě.


Tenhle příspěvek jsem napsala celý na mobilu a bylo to dost martýrium, takže respekt!

 

Koláče  |  
V
KOMENTÁŘE
1

Dominika

|  23. září 2014 v 18:11

Nikdy by me nenapadlo, ze muzou existovat veganske kolace. Vyzkousela jsem je a nezasveceni ani nepoznali, ze jsou veganske :)

V

Veganotic

|  27. května 2015 v 11:52

super :)

5

Kiki

|  25. května 2015 v 20:00

Nejsem vegetarián na tož vegan. Jako typický "masožravec" jsem často uvažovala jak to ostatní můžou přežívat když si odepírají tyto věci. Vaše stránka mi otevřela oči. Že i bez živočišné produkce se dá udělat dokonalé a chutné jídlo. Zkusila jsem pár receptů a moc mi chutnaly. Je pravda, že je pro mě velmi těžké sehnat některé suroviny (různé typy másel, mlík) takže to trochu šidím a beru domácí produkty, nicméně musím uznat že tenhle typ jídel co tu máte patří k lepším. Maso vůbec nepostrádám a jsem za to i ráda. Navíc všechny barvičky je pastva pro oči a když jíme i těma očima je to dvojtá spokojenost

V

Veganotic

|  27. května 2015 v 11:52

Tak to moc ráda slyším :)
Je pravda, že některé ingredience jsou např. v menších městech hůř k sehnání, ale většinu z nich lze udělat i doma (např. různá rostlinná a ořechová mléka) a vzájemně nahrazovat (např. mandlové mléko za ovesné). Uznávám, že to chce čas a energii, ale obvykle to stojí za to! :)

Zdravím a přeji hodně dalších úspěchů nejen při vaření.

6

whizzz

|  22. července 2015 v 22:22

Ahoj, neznáte prosím alternativu na to rostlinné máslo? Nechci podporovat průmysl palmového oleje. Předem díky

V

Veganotic

|  3. srpna 2015 v 15:42

zkuste (rafinovaný) kokosový olej nebo v podstatě jakýkoli jiný oblíbený olej :)

7

Iv

|  25. září 2015 v 21:33

Ahoj, opět skvost ! Koláče jsou výborné a ten "tvaroh" je luxusní ;) určitě jsem je nepekla naposledy :)

8

FilX

|  20. prosince 2018 v 17:57

Naprosto dokonaly recept. Skoda ze jsem ho nenasel driv. Na veganskou svatbu by se skvele hodil :-) Moc diky !!!!

PŘIDEJ KOMENTÁŘ