Raw Rajčatové Lazaně s Cuketou a Ořechy

GlutenFree
Hlavní Jídla
Raw
Supermarket
Omáčky
Párty!
Nedávno jsem v restauraci Maitrea ochutnala raw špagety s rajčatovou omáčkou a byla jsem velmi příjemně překvapená. Lasagně jsem se chystala udělat už nějakou dobu, tak proč nevyužít končící sezóny a zkusit je raw. Velmi svěží a chutné a přesto zasytí. Syrové cukety se nebojte, nakrájená na tenké plátky chutná velmi dobře. Recept ze stránek Rawmazing.
Mimo ingrediencí budete, stejně jako pro většinu ostatních raw receptů, potřebovat i mixér (ideálně to, co američané nazývají food processor).
Pojmy jako "sýrová" a "masová směs" berte prosím s rezervou, nerada je používám (in social constructivism we trust), ale z důvodu momentální neinvence se držím znění původního receptu. Vaše lingvistické tipy uvítám v komentářích ;) 
 
 

 

 Ingredience:
1 střední cuketa (žádná obří kruchá)
1 dobré rajče
pepř, sůl
Rajčatová omáčka:
1 hrnek sušených rajčat, namočených do vody
1/4 hrnku olivového oleje
šťáva z půlky většího citronu
4 masité datle, namočené do vody
1 stroužek česneku
1 lžička sušených italských bylinek
Špenátovo-ořechové pesto:
3 hrnky dobře propraného špenátu
2 stroužky česneku
1/3 hrnku olivového oleje
1/2 hrnku vlašských ořechů, namočených cca na 6 hodin
šťáva z půlky většího citronu
"Sýrová" směs z kešu oříšků:
3/4 hrnku kešu oříšků, namočených na cca 6 hodin
1 stroužek česneku
1 lžička citrónové šťávy
"Masová" směs z vlašských oříšků:
2 hrnky vlašských ořechů, namočených cca na 6 hodin
po 1 lžičce sušené šalvěje (příp. estragonu), majoránky a tymiánu 
1 lžička nasekaného čerstvého rozmarýnu 
2 lžíce dobré sojové omáčky (kikkoman)
 
 
 
 
Postup:
Postup je poměrně jednoduchý, všechny směsi postupně rozmixujte v mixéru ;). Kvůli zašpinění mixéru doporučuji začít kešu směsí. Ořechy slijte a propláchněte, do mixéru rozmačkejte česnek, přidejte ořechy a citronovou šťávu a krátce pomixujte na hrubší směs. Dochuťte solí, pepřem, příp. dalším citronem a česnekem. Další připravte směs z vlašských oříšků, slijte, opláchněte, rozmačkejte česnek, dejte se vším do mixéru, dochuťte. Pak je na řadě špenátové pesto - postupujte jako v předchozích případech, akorát se správnými ingrediencemi ;). Jako poslední připravte rajčatovou omáčku, jestli je příliš hustá, postupně přidávejte po lžících vodu do požadované konzistence.
 
 
 
 
Cuketu nakrájejte na tenoučké plátky - nejlépe to jde hrubší škrabkou, plátky rajčat můžou být silnější. Na talíř postupně klaďte plátek cukety, zalijte rajčatovou omáčkou, posypte kešu sýrem, poklaďte plátky rajčete, navrstvěte pesto, posypte směsí z vlašských ořechů... a tak dále a tak dále jak vysoko chcete. Nakonec ozdobte bazalkou a ořechovými směsi a zakápněte olejem. 
 
 
 
 
V původním receptu se můžete podívat i na další úpravu receptu - cuketové rolky. Pár jsem jich zkoušela, ale více mi vyhovují lazaně. Z rolek omáčky vytékají a nevejde se jich tam tolik. :) Dobrou chuť.
 
V
PŘIDEJ KOMENTÁŘ