Troje Superchutné Raw Kuličky

GlutenFree
Sladké
Raw
Rychlé
Supermarket
Snídaně
Vánoce
Párty!

Když už jedeme na té raw vlně, přidám rovnou recept na skvělé (téměř) raw kuličky, které jste mohli ochutnat na veganských hodech. Většina raw sladkostí (stejně jako Larabar, na kterou TU máme recept už nějakou dobu) je založena na směsi roxmixovaných ořechů a sušeného ovoce. Zní to celkem obyčejně, nicméně jednoduché suroviny dohromady vytvoří opravdu výborné a oproti tradičnějším dezertům i zdravější pochoutky.
Před přípravou kuliček doporučuji ořechy na pár hodin namočit do vody, před samotným mixováním slít a propláchnout. Tento proces ještě vylepší jejich chuť a nutriční výhody a usnadní přípravu. Ořechy kupuji na trzích či v obchodě Diana, ve větším množství ve velkoskladu se zeleninou v Lipencích, v poslední době děláme též často objednávky z obchůdku Bezobalu. Pokud nejste orthodox raw je možné pro zlepšení chuti ořechy před namáčením opražit (zejména ty lískové). Dobrý panenský kokosový olej a chutné kakao seženete též v drogerii DM (Alnatura) nebo zainvestujte do nějakého fairtrade.

 



Z množství uvedeného na každý recept získáte cca 30 kuliček.

Na závěr ještě Raw disclaimer: jsem si vědoma toho, že některé ingredience, které zde používám patrně nejsou raw - vanilkový extrakt M&S rozdhodně ne (nicméně ten se dá poměrně jednoduše nahradit semínky z vanilkového lusku), u Agáve sirupu Alnatura a noname kakaového másla si nejsem jistá. Pokud vám záleží na tom, aby byly kuličky opravdu skrz naskrz raw, budete muset investovat čas a úsilí a najít vyhovující ingredience.


Ořechovo-datlové kuličky s vločkami

Ingredience:
15 měkkých masitých datlí (Medjol)
1 hrnek mandlí
1 hrnek mletého sušeného kokosu
2/3 hrnku vlašských ořechů
 2/3 hrnku ovesných vloček
4 lžíce kakaa
2 lžičky kokosového oleje
1/2 lžičky muškátového oříšku
1 lžička skořice
Mleté pistáciové oříšky, mleté mandle, sušený kokos či kakaový prášek na obalení

Postup:
Datle vypeckujte, vše dejte do mixéru a rozmixujte dokud z oříšků nejsou jen malinké kousky. Lžickou či lžíci nabírejte požaované množství hmoty a rukama tvarujte kuličky. Obalte v mletých pistáciových oříšcích, uzavřete do dobře těsnící nádoby a skladujte v lednici.


Citrónovo-mandlové kuličky s kokosem

 


Ingredience:
1 a 1/2 hrnku mletých mandlí (cca 2 hrnky mandlí)
1 a 1/2 hrnku mletého sušeného kokosu
1/3 hrnku najemno mletého sušeného kokosu
špetka soli
6 lžic agave sirupu (či javorového sirupu, ten ale není raw)
4 lžíce čerstvé citrónové šťávy
2 lžičky vanilkového extraktu či cca 1cm vanilkových semínek (pasty)
1 vrchovatá lžíce citrónové kůry
1/4 hrnku a 1 lžíce kokosového oleje

Postup:
Mandle zbavte slupek (po nějaké době namáčení to jde stejně jako po spaření), osušte a rozmixujte na moučku v mixéru (já na to používám malý mixér na koření). Mandlovou mouku smíchejte s kokosem a solí. V jiné misce promíchejte agáve sirup, citrónovou šťávu a kůru a vanilku. Smíchejte obě směsi a po částech vlijte i kokosový olej. Dobře prodělávejte (já to dělám v zapnutém robotu-míchači). Lžičkou či lžící odebírejte vždy stejné množství směsi, tvarujte kuličky a rovnejte do dobře uzavíratelné nádoby. Můžete obalit v kokosu či nechat jen tak. Před podáváním nechte nejméně hodinu vychladit, skladujte v lednici.


Extrasuperduperhyperultra čokoládové kuličky s lískovými oříšky pro milovníky čokoládových truffles

 



Ingredience:
1 a 1/2 hrnku kakaového prášku
1/2 hrnku agáve sirupu
1 lžička vanilkového sirupu či cca půl cm vanilkových semínek/pasty
1/2 hrnku lískových oříšku (předem namočených, opláchnutých a osušených)
1/4 hrnku kešu oříšků (dtto)
1 lžička lískovooříškového oleje (není nutné) či netrváte-li na 100% raw 2 lžíce lískovo-oříškového likéru (má např. VomFass)
1/3 hrnku kokosového oleje
1/3 hrnku kakaového másla
špetka soli

Postup:
Kakaové máslo a kokosový olej rozehřejte ve vodní lázni. Do mixéru vlijte oleje a všechny ostatní ingredience a mixujte, dokud se nevytvoří hladká krémová hmota. Tu přelijte do dobře uzavíratelné nádoby a nechte cca hodinu ztuhnout v lednici. Poté lžičkou či lžící nabírejte stejné množství a rukama tvarujte kuičky. Ty obalte v kakaovém prášku, ozdobte lískovým oříškem a dejte opět vychladit do lednice. Skladujte v dobře uzavřené nádobě v lednici.

 

V
KOMENTÁŘE
1

Jana Rybaříková

|  25. září 2014 v 22:09

Dobrý večer, zajímalo by mě, kde se dají sehnat ty úžasné papírové krabičky na kuličky. Děkuji Jana R.

V

Veganotic

|  26. září 2014 v 7:41

Dobrý den, jsou složené z pečícího papíru :) googlete origami box.

2

lenka

|  21. října 2014 v 19:29

Dobrý den, vaše recepty mám moc ráda a chtěla bych vyzkoušet i tyto kuličky, jen mě zajímá jaký je rozdíl v medjol a normálních datlích? Jen ve velikosti? U nás se bohužel sehnat nedají, tak jestli můžu použít normální, třeba jen větší množství? Děkuji

V

Veganotic

|  18. listopadu 2014 v 10:23

Dobrý den, omlouvám se za pozdní odpověď. Medjol datle jsou větší a "masitější", obykle mi přijdou i tak nějak čerstvější a měkčí než ty menší balené. Ale jestli u vás nejsou k sehnání, použijte samozřejmě co je :)

3

Eva

|  9. března 2015 v 11:12

Dobrý den, jaký mixér prosím používáte? Můj stávající toto nezvládne.Děkuji

V

Veganotic

|  10. března 2015 v 8:26

Dobrý den, momentálně používám Kenwood, dříve Moulinex, každopádně by to měl zvládnout každý výkonnější mixér typu 'food processor' (podívejte se do googlu na obrázky, nevím, jaký název se používá pro tento typ česky)

5

Martina

|  7. června 2015 v 9:48

Dobrý den, prosím o radu, při přípravě datlí v mixéru mi vznikne tuhá hrouda, která už dále nejde mixovat a už mi to odvařilo jeden mixér a druhý, který jsem si koupila kvůli datlím, mi je taky nerozmixuje. Poradíte mi prosím někdo značku i typ mixéru opravdu dobrého??

V

Veganotic

|  14. prosince 2015 v 16:55

Já mám přídavný mixér k robotu Kenwood, dobře to zvládal i můj předchozí Moulinex (to byl zase doplněk k tyčovému). Pokud máte méně výkonný mixér, doporučuji datle nejdřív na půl hodiny namočit do horké vody, jak radí Mari v příspěvku podemnou.

6

mari

|  22. července 2015 v 11:13

Skuste datle na noc namocit do vody. Toto zvlada aj moj Bosch multipraktik za 700 kc.

7

Pavla

|  28. listopadu 2015 v 20:04

Dobrý den, jak dlouho kuličky asi tak vydrží? Chci je udělat na Vánoce.

V

Veganotic

|  14. prosince 2015 v 16:54

Když je budete skladovat v dobře těsnící krabici v chladu, tak pár týdnů určitě.

8

Petr

|  11. prosince 2015 v 17:39

Tip k datlím: V Praze, ale jistě i v jiných městech se dají datle a jiné ovoce, ořechy atd. dobře koupit v arabských obchodech. Konkrétně datle mají sušené, čerstvé i rozmixované na pastu, takže na kuličky výrazně ušetříte svůj mixér.

V

Veganotic

|  14. prosince 2015 v 16:57

Ahoj, pastu jsem zkoušela a nezdála se mi chuťově tak dobrá, ale může to záležet dost na značce. Každopádně souhlasím s tipy na arabské potraviny, mé oblíbené jsou Chez Amis :).

9

Anežka

|  15. února 2016 v 14:50

Ahoj, díky za recepty...Ráda vyzkouším zase něco nového. Nejsem ortodox raw, přesto kuličky dělám raw :-) Tip.: Obaluji v raw čokoládě, kterou si dělám doma. Při pokojové teplotě nechám rozehřát kokosový olej, přidám maca kořen (cca 1 kávová lž.), vanilkový lusk, agávový sirup, postupně přidávám raw kakaový prášek (2-3 káv.lž.) - dělám vše od oka...je to super. Hodně do kuliček používám i chia semínka a jakoby těsto = datle míchám s goji

V

Veganotic

|  7. března 2016 v 14:36

super! díky za tip :)

10

Eva

|  18. června 2016 v 11:47

Dobrý deň. Môžete mi, prosím Vás, napísať presný názov mixéra, sekáčika, drtiča, ktorý si mám kúpiť na mixovanie ďatlí, orechov a sušeného ovocia? Už sedím 2 dni pri PC a neviem nájsť ten správny. Cena max. do 150 €. Nechcem mixér - robot s príslušenstvom, chcem len prístroj na ďatle, orechy, semienka, sušené ovocie. Moc ďakujem za rady. Eva

11

Ivana

|  28. července 2016 v 17:10

Ahoj, prosím o radu, mám k dispozici větší množství sušeného manga. Máte prosím někdo zkušenost s výrobou raw kuliček z manga? Jak by jste postupovali? Děkuji

12

Pavla

|  10. ledna 2019 v 16:07

Dobrý den, můžu se zeptat, odkud máte takové krásné krabičky na 3 kuličky, kde to můžu objednat? Děkuji. Pavla

13

Pavla

|  10. ledna 2019 v 16:22

Chia semínka do kuličenk se předem namáčejí? Děkuji za odpověď. Pavla

PŘIDEJ KOMENTÁŘ