Výborné Kokosky s Chia Marmeládou

GlutenFree
Sladké
Dort(íčk)y
Sušenky
Vánoce
Párty!
V rámci naší první objednávky z bezobalu.org jsem dostala jako bonus-ochutnávku pytlíček kokosu. Ještě před jeho otevřením bylo jasné, že tenhle biokokos je svou intenzivní vůní a chutí na míle vzdálený tomu, co se dá běžně koupit v supermarketu. Při další objednávce jsem tedy objednala rovnou 2kg pytel, protože už jsem nějakou dobu měla v merku tyhle velmi chutně vypadající kokosky z blogu OhSheGlows. Ty mimo jiné používají též marmeládu vyrobenou za pomocí chia semínek, kterou mám ve velké oblibě. Přestože co se chuti týče nemám často nic ani proti běžně prodávaným marmeládám (nejlépe těm s co nejvyšším obsahem ovoce), často mě od nich odrazuje vysoký obsah cukru. Ovoce je dost sladké samo o sobě, tak proč ho doslazovat dalšími tunami sladidel? Chuťově neutrální chia semínka mají díky tomu, že se při spojení vodou obalí gelem, výbornou "želírovací" schopnost a rozmačkané ovoce tak spojí a poskytnou mu džemovitou konzistenci. Množství cukru a dalších příměsí si tak můžete regulovat sami.
 
 
 
Ingredience:
Chia marmeláda
čerstvé či mražené ovoce
chia semínka
sladidlo (javorový sirup, agáve sirup, stévie, cukr apod.)
další dochucovadla (např. citronová šťáva, máta , vanilka apod.)
Kokosky
1 a 1/2 hrnku dobrého strouhaného kokosu
nejméně 1 hrnek dobrého strouhaného kokosu na výrobu kokosového másla
1 hrnek mletých mandlí (jestli chcete kokosky světlé, použijte loupané mandle)
1/2 hrnku (nebo trochu méně) javorového sirupu
1 lžička vanilkového extraktu nebo troška vanilkových semínek
špetka soli
 
 
 
Postup:
Marmeláda:
Postup při výrobě marmelády se liší dle toho, jestli používáte čerstvé nebo mražené ovoce. U čerstvého stačí, když ovoce rozmačkáte mačkadlem na brambory nebo vidličkou (ev. můžete rozmixovat mixérem, ale nemělo by to být úplně do hladka, jestli nechcete místo marmelády želé), přidáte 1 vrchovatou lžíci chia semínek na 1 hrnek ovoce, dosladíte a dochutíte dle chuti, dobře promícháte a necháte ztuhnout pár hodin (nebo ideálně přes noc) v lednici. 
Mražené ovoce je lepší povařit. Dejte ho do rendlíku, přiveďte spolu se sladidlem k mírnému varu a asi po 5ti minutách přidejte chia semínka (opět cca lžíci na hrnek ovoce, nemusí být vrchovatá). Vařte přibližně čtvrt hodiny, dokud směs nezhoustne, poté sundejte z ohně a vmíchejte další příměsi (vanilku apod.). Nechte vychladnout v lednici, marmeláda v chladu ještě trochu ztuhne.
 
 
 
Kokosky:
Na kokosky si nejdříve připravte kokosové máslo. Kokos (nemělo by ho být kvůli dobrému mixování méně než 1 hrnek) dejte do mixéru (resp. food processoru) a cca 8 minut mixujte na nejvyšší rychlost. Občas setřete strany mixéru stěrkou. Po několika minutách mixování kokos pustí tuk a získáte chutné a tekuté kokosové máslo. Skladujte v lednici, kde máslo ztuhne. 
 
Troubu předehřejte na 130°C a v míse smíchejte 1 a 1/2 hrnku kokosu s mandlemi, přidejte javorový sirup, 1/4 hrnku povoleného kokosového másla, vanilku a sůl a dobře promíchejte. Směs bude měkká a lepivá. Lžičkou nebo rukama přendavejte menší porce na papírem vyložený plech, poté trochu splácněte a vařečkou vytvarujte uprostřed důlek. Ten naplňte marmeládou. Pečte cca 35-40 minut (jestli nemáte příliš spolehlivou troubu, kokosky dobře hlídejte a v půlce pečení plech obraťte), můžete též péct cca na 110°C horkovzduch. Po vyndání nechte ještě asi 10 minut dojít na plechu, poté přendejte na pečící rošt. Kokosky budou možná ještě trochu měkké, ale chladnutím se zpevní.
 
 
 
Kokosky jsou výborné - na povrchu křupavé, uvnitř měkké a šťavnaté, marmeláda dodá trošku potřebné vláčnosti a kyselosti (já použila jahodovou s citronovou šťávou). Super na doma k čaji, kde vám nádherně provoní celou kuchyň, ale výborně budou chutnat i jako svačinka na cestách.
 
Ovocné  |  
V
KOMENTÁŘE
1

Petra

|  26. listopadu 2014 v 0:54

Jde něčím nahradit kokosové máslo nebo se dá vyrobit jiným způsobem? Nemám mixér, jen "tyčák"...

V

Veganotic

|  3. prosince 2014 v 20:57

hmm bohužel mě nic moc nenapadá, asi bych radši zkusila nějaký jiný recept

2

Šárka

|  8. prosince 2014 v 23:43

kokosovým olejem?

V

Veganotic

|  9. prosince 2014 v 10:07

To ne, kokosové máslo má jinou konzistenci a je mnohem méně mastné.

3

Petra

|  17. prosince 2014 v 11:24

A nešlo by třeba zkondenzovat kokosové mléko v plechovce? Že by to bylo něco mezi krémem a máslem, jestli by to teda šlo...

V

Veganotic

|  17. prosince 2014 v 16:22

Svarene huste salko z kokosove smetany a cukru by asi fungovalo, ale bylo by zase nutne ubrat na sladkosti jinde a nejsem si jista, zda by to tak dobre tuhlo.

4

Káťa

|  14. ledna 2015 v 11:58

kokosové máslo - dělala jsem v elektrickém sekáčku (také nemám robota), poměrně dlouho (nesmí běžet 8min v kuse, přehřál by se). Takže vždy cca půl minutky a když jsem si vzpomněla tak znovu a znovu a znovu... Máslo jsem získala, trpělivost růže přináší :) Nicméně pokaždé nemám tolik času a trpělivosti, takže napodruhé jsem zkusila nahradit kokosové máslo cca 2ma velkýma lžícema kokosového oleje + doplnit do 1/4 hrnku kokosovou smetanou a vyšlo to. Kokosky jsou naprosto dokonalé, díííky za recept!

6

Nicol

|  4. prosince 2015 v 7:48

Dobrý den nějak nemůžu najít postup na ty kokosky je tam postup jen na marmeládu. Mohla bych poprosit? Děkuji

V

Veganotic

|  4. prosince 2015 v 11:34

Koukněte mezi poslední dvě fotky :)

7

Mmm

|  10. prosince 2015 v 11:54

Zdravím, mohu použít jakýkoliv biokokos? Nejsem z Prahy. Takže Bezobalu nepřipadá bohužel v úvahu. Díky za tipy. M.

V

Veganotic

|  14. prosince 2015 v 16:37

určitě můžete použít jakýkoli :)

8

Mája

|  11. prosince 2015 v 13:13

Recept vypadá skvěle. Mám dotaz k úschově. V lednici či při pokojové teplotě? Jak dlouho vydrží? A co úschova v mrazáku, nezmění pak chuť/konzistenci. Díky!

V

Veganotic

|  14. prosince 2015 v 16:38

Nejlépe v lednici. S mrazákem by problém být neměl, když je dobře zabalíte.

9

Marcca

|  16. února 2016 v 7:53

Výborné!! Marmeládu jsem sice nevyráběla, použila jsem svojí zahrádkovou-rybízovou. Pekla jsem jako vánoční cukroví i jako sušenky ke kávě a pokaždé sklizen velký úspěch :)

10

Milada

|  23. března 2016 v 0:17

Jak se da prosim idealne zpracovat zbytek kokosoveho masla??

11

PetrK

|  26. listopadu 2021 v 21:27

Já nedělal kokosové máslo.. Klasicky jsem dal dohromady kokos, mandle, sirup, sůl a vanilku dle receptu a přidal trochu ztuhlého kokosového oleje a jsou výborné,takže to jde i bez kokosového másla :)

PŘIDEJ KOMENTÁŘ