Těstoviny s Krémovou Omáčkou, Rajčátky a Lilkem

Hlavní Jídla
Rychlé
Supermarket
Omáčky
Užijte si poslední záchvěvy léta s těmito výbornými těstovinami. Krémová omáčka doplněná opečeným lilkem, cherry rajčátky, rukolou a bazalkou ... je to prostě dobrý, blabla, ende schluss.
Inspirováno receptem z PPK blogu.
Pro 4 (až 5) osob.
 
 
 
Ingredience:
3 střední lilky
dobrá sojová omáčka (tamari)
lžíce javorového sirupu
uzená sůl (smoked salt či jen liquid smoke, pokud máte) - není nutné
silnější svazek baby rukoly
cca 10 větších listů čerstvé bazalky
přibližně 2 hrnky cherry rajčátek (nebo obdobné množství rajčat)
300 gr těstovin
1 a 1/4 hrnku ořechů kešu natural
1 a 1/4 hrnku zeleninového vývaru (příp. stejné množství vody a odpovídající množství zeleninového bujónu (Alnatura))
3 vrchovaté lžíce lahůdkového droždí (tebi, seženete ve zdravé výživě. Nejedná se o kvasnice!)
3 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
2 lžičky (dijonské) hořčice
1 malá cibule nebo 2 lžičky sušené cibule
2 malé stroužky česneku
pepř a sůl dle chuti
 
 

 

Postup:
Ze všeho nejdříve nejméně 2 hodiny před vařením namočte kešu oříšky do vody. Když jste připravení pustit se do vaření, připravte si lilky. Troubu předehřejte na 220°C, lilky omyjte, a nakrájejte na cca 2-3 mm silná půlkolečka. 2 plechy vyložte pečícím papírem, lehce vymažte olivovým olejem a vyskládejte na ně lilky. Ty opět velmi lehce pokapte olivovým olejem. Pečte v troubě asi 8 minut, poté vyndejte a všechna půkolečka otočte. Vraťte do trouby a pečte dalších cca 5 minut, dokud lilky nejsou na některých místech hnědé. Pravidelně kontrolujte, abyste je nespálili. Poté vyndejte a nechte lehce vychladnout, teplotu v troubě snižte na 180°C. V misce smíchejte asi 1/4 hrnku tamari omáčky a přidejte javorový sirup. Pokud máte k dispozici i uzenou sůl, použijte jen asi poloviční množství tamari, zbytek doplňte vodou a přidejte, mimo javorového sirupu, i lžičku této soli. Každé půlkolečko lilku omočte ve směsi, vraťte na plech a poté nechte ještě 5 minut péct v troubě. Mezi tím omyjte a nakrájejte rajčátka, v míse je promíchejte s trochou olivového oleje a solí. Když vyndáte hotové lilky, teplotu v troubě zvyšte opět na 220°C a asi 10-15 minut v ní pečte rajčátka. 
V dalším kroce slite kešu oříšky a spolu s vývarem, droždím, citronovou šťávou, hořčicí, cibulí a česnekem je dohladka rozmixujte v mixéru (může to nějakou tu minutu trvat, zvlánete to i výkonnějším tyčovým mixérem). Dochuťte pepřem a solí. Těstoviny uvařte dle návodu. Když jsou al-dente, slijte je a inhed vraťte zpět do hrnce, ve kterém se vařily. Přidejte k nim omáčku a asi 3 minuty nechte zahřívat na mírném plameni, aby se omáčka s těstovinami pěkně spojila. Přidejte rajčátka, rukolu, bazalku a lilky. Zamíchejte a podávejte. Na talířích dozdobte čerstvými rajčátky, rukolou a bazalkou. Opepřete a ihned podávejte.
 
V
KOMENTÁŘE
1

Katka

|  21. března 2015 v 18:15

Tímto receptem jsem oslavila dnešní krásný slunný den :) Jídlo naprosto delikátní, sice trochu piplačka s těmi lilky, ale stálo to za to. Budu ho vařit častěji. Díky moc!

2

Linda

|  25. června 2015 v 9:58

No to je "žrádlo" totálně jsem se přecpala, vynikající, nemohu se dočkat až to budu dělat zas! Díky za tento i další supr recepty!

3

Nina

|  4. prosince 2015 v 19:11

Jojo, kdyz jsem se matlala s tema lilkama, tak sem si rikala, do ceho sem se to zase navezla, ale vysledek je naprosto bozi. Zarazuju do kategorie jidla pro navstevy.

V

Veganotic

|  14. prosince 2015 v 16:36

super :)

PŘIDEJ KOMENTÁŘ