Vanilkové Koláčky s Hruškou a Marcipánem

Sladké
Rychlé
Supermarket
Dort(íčk)y
Vánoce
Párty!
Hledáte tak trochu "fancy" dezert, se kterým nebude moc práce, ale který i tak ohromí? Jo, je to tu. Tyhle vanilkové hrušky s marcipánem jsou nejen chuťově vynikající, ale navíc i dobře vypadají. Přitom jsou hotové raz dva a suroviny na ně seženete v každých větších potravinách. 
Recept na 8 koláčků (jestli máte menší hrušky a vykrajovátko, z jednoho plátu těsta jich můžete udělat i víc, kolem 12).
 
 
 
Ingredience:
4 malé kulaté hrušky (ideálně tvrdší - pevnější)
šťáva z půlky citronu
1 balení listového těsta (nezapomeňte zkontrolovat, zda je veganské. Dobré je to již rozválené, srolované na pečícím papíře)
300 gr cukru
700 ml vody
2 vanilkové lusky (vcelku nebo mleté, ev. lze nahradit vanilkovým extraktem či omg*gasp část cukru nahraďte vanilkovým cukrem)
150 gr marcipánu
moučkový cukr
fakultativně: najemno nasekané mandle, kyselá marmeláda
k podávání dle chuti javorový sirup, kokosová šlehačka, vanilková zmrzlina, skořice, lesní plody, máta
 
 
 
 
Postup:
Troubu předehřejte na 220°C (či 200° horkovzduch) a plech vyložte pečícím papírem. Hrušky oloupejte (stopky můžete ponechat), rozpulte a ihned dobře potřete citronovou šťávou, aby nezhnědly. Do širšího hrnce dejte vodu, cukr, semena z vanilkových lusků i vydlabané lusky a zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Poté přidejte hrušky, přiveďte rychle k varu a vařte asi 4 minuty (pozor, aby se hrušky nerozvařily. Měly by být měkké, ale stále spíše pevné). 
 
 
 
Poté hrušky vyjměte z hrnce a nechte chvíli okapat a vychladnout. Marcipán nastrouhejte na jemném struhadle (před strouháním můžete dát marcipán na nějakou dobu do mrazáku, půjde to lépe). Z hrušek lžičkou nebo spešl nástrojem vydjměte jadřinec a vykrojte bubáky. Z rozváleného listového těsta vykrojte sklenicí nebo formičkou 8 koleček a dejte je na připravený plech. Pokud chcete, můžete je pomazat troškou kyselé marmelády, ale není to nutné. Kolečka posypte strouhaným marcipánem (ev. též nasekanými mandlemi). Hrušky rozřízněte na plátky tak, aby u stopky zůstaly spojené. Dlaní zářezy rozhrňte vějířovitého tvaru a položte hrušky na marcipán. 
 
 
 
 
Plech vložte do trouby a pečte asi 15 - 20 minut, dokud nejsou kraje koláčků nazlátlé (kontrolujte, jestli se hrušky nepálí). Poté koláčky posypte (moučkovým) cukrem a ten nechte ještě asi 2 minuty zkaramelizovat v troubě pod grilem. Vyndejte z trouby, po chvíli sejměte z plechu, nechte lehce vychladnout a podávejte.
 
 
 
 
Koláče  |  
V
PŘIDEJ KOMENTÁŘ