Nejlepší Vanilková Zmrzlina

GlutenFree
Sladké
Supermarket
Párty!
Nelze nezačít oblígátním I scream ice cream! Tedy asi by to šlo, ale nic jinýho mě nenapadá. Konečně jsem se po sto letech dokopala k pořízení zmrzlinovače a chutná veganská vanilková zmrzlina tak přestává být problém. Pokud zmrzlinovač, jako většina normálních lidí, nevlastníte (i když dnes už se dají pořídit celkem levně), podívejte se na tipy jak udělat zmrzlinu bez něj na konci příspěvku.
Tento recept na zmrzlinu používá směs hustých a tučných ořechových a rostlinných mlék a xantanovou gumu. Přestože xantanová guma je prapodivný název, ve skutečnosti to není nic hrozného, jedná se o přírodní stabilizátor a emulgátor. Ti, co se setkali s bezlepkovým pečením se jistě setkali i s xantanovou (či třeba guarovou) gumou. Do zmrzliny se přidává proto, že maličko znesnadní formování ledových krystalku a zmrzlina je tak krémovější. Přestože ve většině zdravých výživ, kde gumy seženete, se prodává větší (a dražší, cca 200kč) balení, do zmrzliny stačí opravdu špetka, jinak by konzistence mohla být divná (a druhým směrem - pokud ji vynecháte, myslím, že se taky nic hrozného nestane, ale zmrzlina bude určitě "ledovější"). 
Co se týče ostatních ingrediencí, kokosové mléko je zde díky své chuti a vysokému obsahu tuku, základem. Doporučuji použít kokosové mléko Albert, které má příznivý poměr ztuhlého tuku X vody. Ke kokosovému mléku se dle mého názoru skvěle hodí ovesná smetana Oatly, která má velmi dobrou chuť. Pokud chcete zmrzlinu opravdu hustou a krémovou (a pokud chcete být vy sami řádně tuční), použijte Oatly i místo rostlinného mléka, uvedného v receptu.
Tak tedy s chutí do toho.
 
 
 
 
Ingredience:
1 400ml konzerva kokosového mléka
1 (250 ml) ovesná smetana Oatly nebo mandlová smetana
cca hrnek dobrého ořechového (mandlové), sojového (Alpro) či jiného rostlinného mléka 
1 vanilkový lusk
cca 1/2 hrnku javorového sirupu (doporučuji!), golden sirupu či agáve sirupu
2 lžíce chuťově neutrálního oleje
1/3 lžičky xantanové gumy
 
 
 
Postup:
Kokosové mléko dejte pár hodin před začátkem přípravy do lednice. Poté, co tuk v mléce ztuhl, otevřete plechovku, vylijte vodu a tuk vyndejte do misky. Rozpustťe v mikrovlné troubě či v kastrůlku. Kokosové mléko (tuk) přelijte do odměrky, přidejte smetanu Oatly a dolijte rostlinným mlékem do 775 ml. Přelijte do mixéru, přidejte zrníčka z vanilkového lusku, agáve, olej, sůl a xantanovou gumu a mixujte asi 2 minuty. Poté přendejte do zmrzlinovače a nechte za stálého míchání asi půl hodiny tuhnout (pokud vlastníte zmrzlinovač, patrně víte, že je nutné dát misku předem namrazit). Pět minut před koncem programu můžete přidat dálší složky - např. kousky ovoce, (opražené) ořechy, karamel, kousky čokolády. Přendejte do uzavíratelné nádoby a nechte zmrazit v mrazáku. Můžete konzumovat též jako tzv. soft serve, rovnou ze zmrzlinovače, ale zmrzlině neuškodí si trochu "odpočinout". Pokud váš zmrzlinovač není úplně stoprocentní, prošlehávejte ještě zmrzlinu při dalším mrznutí v mrazáku šlehačem, ponorným mixérem či vidličkou, získá tak ještě krémovější konzistenci.
 
 
 
 
 
Pokud nevlastníte zmrzlinovač, je možné zmrzlinu udělat i bez něj, ale je to náročnější a musíte se smířit s tím, že patrně nebude tak krémová, jako ze zmrzlinovače. Nicméně sama jsem to vykoušela a rozhodně to jde a výsledná zmrzlina je super! Zde naleznete několik tipů jak připravit zmrzlinu bez zmrzlinovače. Ten nejjednoduší je podle mě ten, že zmrzlinu co chvíli (cca jednou za půl-třičtvrtě hodiny) vyndáváte z mrazáku a dobře prošleháváte ponorným mixérem nebo metličkou (ale mixér je lepší). Tak činíte dokud není zmrzlina tuhá a nejde dál šlehat.
 
V
KOMENTÁŘE
1

kaca

|  7. srpna 2014 v 10:59

Je vážně skvělá, připomíná mi polárkový sníh z dětství :) Přes počáteční nejistotu kvůli řídkosti hmoty jsem spokojená, i bez zmrzlinovače.

3

kaca

|  6. června 2015 v 23:21

sůl?! kolik?? a proč? prvně jsem si soli v postupu ani nevšimla :)

PŘIDEJ KOMENTÁŘ