Dulce de Leche aneb Kokosový Karamel

GlutenFree
Sladké
Supermarket
Omáčky
Dulce de Leche, či méně honosně - zkaramelizované  kokosové mléko. Sladká karamelovo-mléčná pochoutka obohacená o kokosové podtóny, skvělá ke zrmrzlině, do různých krémů, na ovoce či pro správné sugar-coma jen tak samotná.
 
 
 
 
 
Ingredience:
dvě 400 ml konzervy kokosového mléka
cca 300 gr hnědého cukru či javorového sirupu
zrníčka z vanilkového lusku, vanilkový extrakt (nebo část cukru nahraďte cukrem vanilkovým)
špetka soli
větší špetka pečící sody
 
 
 
 
 
Postup:
Kokosové mléko dejte spolu s cukrem, vanilkou a solí do hrnce a za stálého míchání přiveďte k varu. Zmírněte teplotu a na velmi mírném plameni vařte 15 minut, poté přidejte sodu bikarbonu. Za občasného (spíše častějšího) míchání vařte asi hodinu. Čím déle budete vařit, tím hustší výsledná hmota bude. Pokud tedy stojíte o hustší roztíratelnou konzistenci (jako na spodní fotografii), vařte asi hodinu a čtvrt. 
Karamelové mléko je nutné při vaření dobře hlídat, aby se nepřipalovalo!
 
Použití je jen na vás, dulce de leche je chutné s ovocnými saláty (či např. se samotným banánem), se zmrzlinou, vaflemi či jen tak samotné. Pokud máte směs roztíratelnou, můžete si např. udělat domácí variaci tyčinek Twix (stačí udělat jednoduchou veganskou sušenku/shortbread, pomazat karamelem a polít čokoládou), přidat ji do krémů na dorty atd. atd. atd.
Dobře uzavřený karamel v lednici vydrží něco přes měsíc a dost možná i déle ;).
 
V
KOMENTÁŘE
1

patmadden

|  15. června 2014 v 15:41

aku znacnku kokosoveho mlieka prosim pouzivate?

V

Veganotic

|  19. června 2014 v 20:10

Musím se přiznat, že na značku, kterou bych jednoznačně doporučila, jsem zatím nenarazila. Obvykle kupuji to, co je k dostání v bioobchodě, kam chodíme nebo něco s "košer" složením v asijských potravinách.

Dřív jsem byla velmi spokojená s kokosovým mlékem značky Albert Quality, ale jedno E ve složení mléka může být živočišného původu a zatím mi ani přes opakované urgence nebyli schopni odpovědět na to, jak to s ním tedy je...

2

Jan

|  2. února 2015 v 18:57

Dobrý den, z těch 2400ml mléka získám jaké množství karamelu? Asi tu malou sklenučku, která je na obrázku? Tedy nějakých 250ml? Děkuji

V

Veganotic

|  3. února 2015 v 17:17

Asi tak 300 ml hustého karamelu. Ale pozor, není to 2400 ml mléka, ale dvě 400 mililitrové konzervy kokosového mléka! :)

3

Sarah Seedray

|  12. února 2015 v 20:38

A čo tak nejaký koláčik karamelový z toho ?:) Poznáte nejaký ?

V

Veganotic

|  13. února 2015 v 21:38

Co třeba tenhle http://faring-well.com/banana-cream-pie-w-chocolate-salted-vanilla-caramel/?

4

Kata

|  27. února 2015 v 21:29

Dneska jsem se o tuhle dobrotu pokoušela, ale vůbec mi to ani po hodině a půl nezhoustlo :( Nevíte, co jsem mohla udělat špatně?

V

Veganotic

|  17. března 2015 v 15:40

To je zvláštní, možná snad, že by zvolené kokosové mléko bylo velmi řídké, jak píše viktoria v komentáři podemnou?

5

xa.

|  15. března 2015 v 13:30

Katka, v linku je v anglictine uvedený aj recept na karamel a je tam napísané, že je potrebné použiť iba hustú časť kokosového mlieka, ktorá ja po odstátí v chladničke usadnutá na spodku plechovky v pomere jeden hrnček kokosového mlieka a pol hrnčeka sirupu. možno tam to mohlo zlyhať.

6

Leeda

|  16. srpna 2015 v 20:41

Tak to je úlet. Vařili jsme to asi hodinu a čtvrt, vyšla z toho úplně tuhá hmota, která velice rychle tvrdla na kámen. Dali jsme to nejdřív do skleničky, pak rychle vykydali hrudky, aby se to aspoň dalo cucat, ve sklenici i hrnci zbyl kámen.

7

Berenika

|  28. září 2015 v 2:06

Ja to taky zkousela a asi z pomerne ridkyho mlika (pouzivam spis coco cream, kdyz uz, takze nejsem zvykla), delala jsem to z polovicni davky jen na vyzkouseni... Taky jsem to asi prepalila a vytvorila jsem kamen. Nesmirila jsem se s tim a znovu jsem to roztavila s pridanim trochy vody.... No. Vysel z toho takovej sirup, s dulce de leche to nema moc spolecnyho.. :)

8

Ivana

|  25. dubna 2016 v 20:50

Jaj, tak po dvou hodinách u sporáku pročítám komentáře :( U mě v kastrůlku stále jen tekutý sirup. Stále doufám, že to zhoustne, už jsem i lehce zvýšila teplotu, ale obávám se nejhoršího - nezhoustne to :( Vůbec nevím kde se stala chyba :( Můžu se zeptat, proč a kolik dáváte tu sodu? :) Díky - nejvíc nám zatím chutnal drobenkový koláč :D

9

Mariana Smurova

|  4. března 2017 v 16:45

Milé dámy, v komentároch som čítala, ako sa Vám to nepodarilo, vyskúšala som aj ja, presne podľa receptu, len z malej kokos konzervy a udialo sa to čo písala Leeda, po 15 min. som dala soľ, prášok do peč. a cca 7 min /nie hodinu/ mi to začalo tak hustnúť ako to bolo opísané len už bola farba karamelu a čudná konzistencia/ako živica/ , - tak som spravila ako pri karameli - dala som do toho trošku masla a šľahačku cca max. 0,7 ml, neviem či je na závadu, ale je to karamel ako lusk, konzistencia super. Nie je to originál, ale je to perfektné, lebo podľa receptu by som z toho nič nemala, možno kokos cukrík.

10

Branislav

|  5. ledna 2018 v 20:27

Musite pouzit celu konzervu, nie iba tuhu cast! :-) Zhustne to az po vychladnuti. Pouzil som litrove mlieko Aroy-D a krasne sa podarilo. Dokonca sa vobec nepripalovalo na dne ako predtym, myslim ze to vdaka jedlej sode. Vdaka za recept

11

Zuza smiskova

|  9. března 2018 v 15:19

Jsem jedina, komu to po přidání sody začalo pěnit?

PŘIDEJ KOMENTÁŘ