Mandlové Mléko

GlutenFree
Raw
Nápoje
Supermarket
Soja je mrtva, ať žijí ořechy! 
Mléka z ořechů jsou teď zkrátka v kurzu a není se čemu divit, nejsou vůbec špatná. Navíc si je můžete poměrně snadno udělat doma (kupované mandlové mléko jsem zkoušela a nebyla to žádná sláva). Vše, co k jejich výrobě potřebujete je výkonný mixér a kousek plátýnka/gázy/látky, přes které rozemleté ořechy přecedíte. Mým favoritem je asi mléko z lískových oříšků, můžete však použít jakékoli máte rádi (zejm. mandle, vlašské, kešu, ale můžete zkusit i makadamie či para ořechy).
Pokud chcete výraznější chuť, ořechy před přípravou opražte v troubě či na pánvičce (pozor, rychle se připalují).
 
 
 
 
Před přípravou mléka je nutné ořechy namočit. Ideálně na 24 hodin, nejméně však přes noc. Co se týče alespoň základních poměrů, obvykle se udává, že na 1 hrnek ořechů je adekvátní přidat 2-3 hrnky (filtrované) vody. Lepší je vždy začít s menším množstvím, přidat do požadované konzistence můžete po ochutnání vždy.
Namočené ořechy tedy slijte a s novou vodou a špetkou soli dejte do mixéru. Mixujte na nejvyšší rychlost asi 5 minut. Čím déle, tím lépe (zvlášť pokud nejvlastníte supervýkonný Vitamix), ale nezavařte mixér ;). 
Pokud chcete mléko dochutit (např. vanilkou, agáve sirupem či jedním masitým datlem), ideální je přidat dochucovadlo během mixování (opět pamatujte, že přidat můžete vždy, ubrat ne).
 
 
 
Do větší mísy si připravte plátýnko, přes které chcete cedit (já na to mám "speciální" Nut Milk Bag :), který si můžete vyrobit, plánujete-li dělat mléko často). Rozmixované mandle z mixéru přelijte do pytlíku a lisujte, mačkejte, ždímejte a tak dále. Až si budete myslet, že už jste vymačkali vše, co šlo, mačkejte dále, protože určitě ještě něco ukápne.
 
 

Hotové mléko přelijte do uzavíratelné nádoby a nechte dobře vychladit v lednici. Dle chuti dále nařeďte či dochuťte. Ořechové mléko můžete pít jen tak či používat tak, jako jakékoli jiné mléko (jak nečekané). V lednici vydrží až týden.
 Co se zbytkem mandlí? Můžete je v tenké vrstvě rozprostřít na plech a nechat usušit. Poté je rozmixujte v mixéru na prach. Vzniklou směsí můžete nahrazovat část mouky při pečení, dodá muffinům, koláčům atd. jemnější chuť. Pokud nechcete sušit, můžete mrazit, příp. přímo spotřebovat, internety, jako vždy, nabízejí nesčetné množství receptů (z mandlí by třeba byla dobrá ricotta).
 
V
KOMENTÁŘE
1

Martin

|  4. prosince 2016 v 9:54

Počítala jsi kolik taková výroba domácího mandlového mléka stojí? Ve srovnání s koupením hotového mandlového mléka.

2

Kristýna

|  12. dubna 2017 v 18:37

Dnes jsem dělala z lískových oříšků a je moc dobré :)

3

Sylva

|  25. ledna 2019 v 21:31

Pro Martina: zvaž si hrnek mandlí, je z něj asi 750 ml mléka, přepočet na litr je snadný. Záleží, za kolik mandle koupíš.

PŘIDEJ KOMENTÁŘ