Ól Emerikn Burger

Hlavní Jídla
Slané Pečení
Párty!
Prostě super tempehovo-luštěninovo-ořechové burgry alá americké dájnr bistro. Hamburgerové housky můžete koupit v obchodě (většina by jich snad měla být vegan), ale není problém je udělat doma - zadělat těsto trvá chviličku, stejně tak kynutí a pečení není nijak zdlouhavé. Navíc tento recept by měl být, jak říkají američané, dostatečně "foolproof" - zapomněla jsem koupit mouku, takže jsem místo klasické polohrubé použila směs různých blíže nedefinovaných, asi špaldových, mouk, co jsem měla doma (vždycky mouky ze sáčku přesypávám do neoznačených nádob s tím, že si určitě budu pamatovat, co přesně to je za mouku, haha) a housky přesto vyšly krásně.
Recept na burgery samotné je z nové kuchařky Chloe's Kitchen.
Mimo doporučených ingrediencí jsme přidali též vegan sýr VeganLine - za studena nic moc, rozpečený docela ujde, ale není do burgerů bezpodmínečně nutný.
 
 
 
 
 
 
Ingredience:
Housky:
3 hrnky polohrubé mouky
1 balíček sušeného instantního droždí (asi 2 a 1/2 lžičky)
1 lžíce (hnědého) cukru
1 lžička soli
1 hrnek vlažného sojového nebo jiného rostlinného mléka 
3 lžíce olivového nebo slunečnicového oleje
sezamová semínka na posypání
 Burgery:
200 g tempehu natural (můžete použít i uzený, marinovaný či smažený, jsou lépe k dostání a odpadne otrava s vařením, ale patrně to trochu ovlivní chuť)
2 lžíce olivového oleje
1 větší cibule
2 větší stroužky česneku
1 konzerva čočky (Bonduelle, dobře okapaná) nebo cca 240 gr vařené čočky
1 hrnek na hrubo nasekaných, opražených vlašských ořechů
1/2 hrnku polohrubé mouky (na kterou jsem zapomněla a nijak to nevadilo, můžete dát i strouhanku)
1 vrchovatá lžička sušené bazalky
1 lžička soli
1 lžička čerstvě mletého černého pepře
olej na smažení
Obloha:
Kečup, horčice (příp. nejlepší sojanéza či jiný dressing), rajče, salát nebo špenát, kyselá okurka, cibule (na kterou jsem, opět, omg, zapomněla...). Či cokoli jiného co máte rádi.
 
 
 
 
Postup:

Housky: V míse smíchejte suché ingredience, promíchejte, poté do nich zapracujte mléko a olej (pozor, nesmí být studené!). Dobře propracujte, ideálně hnětacím hákem v kuchyňském robotu (asi 5 minut) nebo velmi dobře a důkladně rukama. Podle potřeby přidejte trochu mouky, ale nevadí, pokud se těsto trošičku lepí (hlavně aby s ním šlo pracovat). Těsto nechte asi čtvrt hodiny odpočinout pod vlhkou utěrkou, poté rozdělte na 6 bochánků, dejte je na plech s pečícím papírem a trochu splácněte. Nechte asi 20 minut kynout. Troubu předehřejte na 200°C. Vykynuté bochánky potřete trochou oleje rozmíchaného s mlékem a posypte sezamovými semínky. Pečte dozlatova asi 15 minut. Po vytažení z trouby nechte ještě chvíli dojít na plechu, poté přendejte na rošt a před rozkrojením nechte plně vychladnout.
Burgery: Pokud používáte tempeh natural - rozdělte ho na 4-5 kousků, ve větším hrnci přiveďte k varu vodu s trochou sojové omáčky, tempeh dejte do cedníku a zavěšte těsně nad hladinu vody. Přikryjte poklicí a nechte asi 20 minut vařit/pařit (tempeh to zbaví hořkosti). Nakrájenou cibuli osmahněte na oleji (asi 5 minut), poté přidejte rozmačkaný česnek a smažte další 2 - 3 minuty. Spolu s ostatními ingrediencemi přendejte do mixéru (resp. food processoru), tempeh do něj rozdrobte rukama. Mixujte, dokud nejsou ořechy více méně rozmělněné na malé kousky (ale směs by nemělabýt úplně kašovitá). Ochutnejte a příp. dále dochuťte. Rukama tvarujte burgery, mě jich vyšlo asi 5, ale dělala jsem spíš tlustší, myslím, že tenčí neuškodí, alespoň budou lépe propečené a vyjdou vám do všech housek. Burgery osmahněte na pánvi na oleji, z každé strany asi 4 minuty (dokud nejsou pěkně opečené). Pokud používáte sýr, můžete ho dát na burgery a ty dále rozpéct v troubě pod grilem (viz foto), příp. v mikrovlnce (v té to jde lépe), aby se sýr roztekl.

Hamburgerové housky rozkrojte a z rozkrojené strany opečte. Jednu půlku namažte kečupem, druhou hořčicí. Na spodní půlku položte burger, na něj salát, cibuli, rajče, okurku ......... přiklopte vrchní půlkou a podávejte.

A christian an anarchist slash prostitute figures out the true meaning of freedom, not freedom like America, (not) freedom like a shopping cart... ,)
 
V
KOMENTÁŘE
1

Ľubka

|  10. července 2014 v 17:03

vyzerá to veľmi chutne (o:

2

Lucasinka

|  15. února 2015 v 10:51

Ahojky. Chci udelat tve burgery, ale potrebovala bych vedet, kolik gramu ma baleni tempehu. Neziju v CR, takze nemam predstavu, jak velke baleni se tam prodava. Tady je k sehnani jen 120g baleni. Diky moc

V

Veganotic

|  15. února 2015 v 14:12

Ahoj, jedno balení má 200 g (a dík za upozornění, doplním to do receptu)

3

Lucasinka

|  15. února 2015 v 20:31

Tak jsem dnes delala a housky i burgery jsou chutove naprosto uzasne, ale...burgery jsem mela docela dost drobive pri smazeni. Pritom nez to slo na panev, krasne se tvarovaly...nevite, cim by to mohlo byt? Napadlo me pridat priste uvarenou bramboru..nebo vic cocky?

4

Pet

|  26. února 2015 v 15:14

Burgry presne dle receptu nelze smažit již na pánvi se rozadají. Jsem zoufála, poraďte prosím, kde se stala chyba?

V

Veganotic

|  26. února 2015 v 20:55

No ono to rozpadání často bývá spíš technikou smažení (moc nízká/vysoká teplota, málo/moc oleje apod.), já to moc neumím, vše se mi většinou rozpadá, takže se tomu spíš vyhýbám a dělá to přítel, kterému to jde ze stejného "těsta" skvěle, hehe. Doporučila bych dobře rozehřátý olej a chvilku před vložením (či společně s ním) ještě více zvýšit teplotu - jinak se olej vložením placek zchladí a rozpadají se... Po chvíli zase lehce snížit, aby se zvenku nespálily, ale upekly se i uvnitř.

Nebo je upéct v troubě, to je snadnější.

5

Kača

|  4. března 2015 v 13:59

Recept vypadá úžasně, konečně se mi doma sešly cca všechny suroviny, takže dnes u nás (doufám) bude americká vegan večeře :) Jinak mám špatné zkušenosti s vegan sýrem veganline, nerozpečený chutná jako plast a rozpečený nijak, takže ho také nezařadím. Díky za recept!

6

Kača

|  5. března 2015 v 11:30

Ještě připojuji komentář po realizaci díla - skvělá kombinace chutí, dělala jsem méně zdravou variantu smaženou a skoro se to nerozpadalo. Do burgerů jsem dala asi 1,5 násobné množství čočky (resp. kaše z rozvařené žluté indické čočky) a žádnou mouku. K tomu domácí majonéza dle PostPunkKitchen a prý by se to dalo splést i s masovou variantou - to já posoudit nemohu, měla jsem jen 1x cheesburger a to asi před 20 lety :)

7

Zuzana

|  7. března 2015 v 17:31

Zdravím, jsem teď v Norsku a nesehnala jsem tady Tempeh, chci se zeptat jestli by šel nahradit např sojovým granulátem? Děkuji

V

Veganotic

|  10. března 2015 v 8:30

Asi by to šlo i když granulát je měkčí a má trochu jinou chuť. Každopádně myslím, že by to neměl být zásadnější problém, jen nezapomeňte granulát dobře ochutit.

8

Frank

|  8. března 2015 v 20:16

Je mozny nahradit cocku fazolema?

V

Veganotic

|  10. března 2015 v 8:31

Určitě to lze zkusit :)

9

Denisa

|  18. června 2015 v 16:21

Kde se dá koupit tempe? Děkuji.

10

Lukáš

|  21. června 2018 v 21:06

Ahoj, super recept, díky za něj! : ) Ještě dopíšu časovou náročnost: do 2 hodin (ale i se snězením a umytím nádobí:D).

11

Lucka

|  26. února 2019 v 21:21

Dal by se nahradit tempeh něčím nesojovým? Musela jsem sóju vyřadit kvůli potravinové alergii.

PŘIDEJ KOMENTÁŘ