Vynikající Rajčatová Polévka

GlutenFree
Polévky
Rychlé
Supermarket
Žádná břečka z jídelny základní školy, ale výborná hustá rajčatová polévka. Už dlouho jsem si chtěla nějakou chutnou udělat a tenhle recept z kuchařky Chloe's Kitchen vypadal velmi lákavě. Přestože letní počasí vybízí spíš k polévce gazpacho (#rimmerfan), rozhodně jsem nelitovala. Polévka je přímo vynikající a při pečení rajčat, cibule a česneku to v kuchyni vonělo opravdu neodolatelně. Zapečený česnekový chléb to už jen skvělě doplňuje. Konec foodblogokeců.
 
 
 
 
Recept pro 2 (3) osoby (směs na česnekový chléb asi na 3-4 plátky viz obrázek):
 
 
Ingredience:
Polévka:
něco málo přes půl kila rajčat (logicky čím chutnější rajčata, tím chutnější polévka)
3 oloupané stroužky česneku (vcelku)
1 cibule, nakrájená na silné plátky
olivový olej
1 hrnek zeleninového vývaru (či voda + Alnatura bujón)
1/4 hrnku nahrubo nasekaných bazalkových listů (+ další na ozdobu)
1 lžíce hnědého cukru
sůl
čerstvě mletý pepř
citronová šťáva
Česnekový chléb:
dobré bílé pečivo
1 stroužek česneku
1 vrchovatá lžíce lahůdkového droždí
2 lžíce povoleného rostlinného másla (např. AlsanBio)
 
 
 
 Postup:
Troubu předehřejte na 220°C. Rajčata omyjte a nakrájejte na čtvrtky. Spolu se stroužky česneku a nakrájenou cibulí rozvrstvěte na pečící papír na plech, zakápněte (nebo spíš zalijte) olivovým olejem, osolte a opepřete. Vložte do trouby a pečte asi 30 (35) minut (po cca 25 radši zkontrolujte, zda se něco nepřipaluje). Opečenou zeleninu přendejte do hrnce, přidejte hrnek vývaru, přiveďte k varu a při mírné teplotě vařte asi 10 minut. Poté přidejte bazalku a tyčovým mixérem rozmixujte dohladka. Přidejte cukr a citronovou šťávu (můžete začít jednou lžící), ochutnejte a dochuťte solí, pepřem, citronem, příp. dalším cukrem.
Mezi tím, co se vaří polévka můžete udělat česnekovou bagetu. Chleba nakrájejte na asi 1cm plátky, bagetu rozpulte na půl. V misce smíchejte povolený margarín s lahůdkovým droždím a rozmačkaným stroužkem česneku. Touto směsí natřete plátky chleba a vložte je na chvílí (cca 3 minuty, pozor, nutné hlídat!) pod gril, dokud nejsou do zlatova do křupava opečené.
Polévku ozdobte trochou rostlinné smetany (doporučuji Oatly) a lístkem bazalky, opepřete, přidejte česnekový chléb a podávejte.
 
V
KOMENTÁŘE
1

Marcela Podlahová

|  23. listopadu 2014 v 21:20

Dobrý večer, už několik večerů procházím Vaše recepty a jsem naprosto uchvácená. Vařit sice umím, ale veganskému stylu se teprve cca půl roku učím a musím přiznat, že u Vás jsme našla to co od této kuchyně očekávám. Zítra začnu touto polévkou. Navíc se mi moc líbí Vaše fotky. Mají úžasnou atmosféru. Vaše vina. Máte mě tu každý den. ;o)) Marcela

V

Veganotic

|  24. listopadu 2014 v 21:07

Mám jí moc ráda :) akorát nevím, jestli teď seženete extra dobrá rajčata :(

2

Anna

|  6. července 2016 v 20:41

Dobrý večer, pomalu začínám s veganstvím a mám dotaz ohledně pečiva. Které pečivo neobsahuje vejce a mléko? A které ano? Jak je rozpoznat, popřípadě kde je koupit? Celozrnné pečivo = veganské? Kváskové = veganské? A které "druhy" pečiva jsou veganské? Bohužel jsem nikde odpovědi na tyto otázky nenalezla, proto píši Vám, protože jsem Vaším blogem a recepty naprosto uchvácena! Předem moc děkuji za odpověď!! Anna :))

PŘIDEJ KOMENTÁŘ