Nejlepší Zimní Sušenky s Melasou a Ořechy

Sladké
Rychlé
Supermarket
Sušenky
Vánoce
Párty!

Já vím, říkáte si Jééé, sušenky, trapný a suchý! Asi by mě to taky napadlo... Ale bacha! Tyhle sušenky nejsou nějaké obyčejné drobivé placky, ale naprosto super duper chutné šťavnaté rumovo-karamelové sušenky s opraženými ořechy. Kdybych měla kavárnu, určitě by nechyběly v nabídce. Tak se nechte přesvědčit - výsledek, ve kterém se (jak by řekl Josef Václav Sládek nebo nějací nechutní gourmet foodies) snoubí chuť melasy, rumu, hnědého cukru, opražených ořechů a muškátového oříšku za to vážně stojí. Díky Veganomiconu za ně!

 


Ingredience:

1/3 hrnku oleje
1/4 hrnku oblíbeného rostlinného či ořechového mléka

1 hrnek hnědého cukru

1 lžíce melasy (nevynechávejte!)

2 lžíce tmavého rumu

1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu (nebo vanilková semínka či část cukru nahraďte vanilkovým cukrem)
1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky

1/4 hrnku kukuřičného škrobu nebo solamylu

1 a 1/2 lžičky přášku do pečiva

1/4 lžičky pečící sody
1/3 lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku

1/2 lžičky skořice

1/2 lžičky soli

2 hrnky nasekaných pekanových či vlašských ořechů (tak nějak středně, ani moc najemno, ani moc nahrubo)

 

 

Postup:

Troubu předehřejte na 180°C a dva plechy vyložte pečícím papírem. Do větší mísy vlijte olej, mléko, cukr, melasu, rum a vanilku a (nejlépe šlehačem) velmi dobře prošlehejte, dokud směs jemně nezpění a nezhoustne. V jiné míse smíchejte mouku, škrob, prášek do pečiva, sodu, muškátový oříšek, skořici a sůl, promíchejte a poté vsypte do tekutých ingrediencí. Zamíchejte a vytvořte měkčí těsto (pokud by bylo příliš řídké, přidejte trochu mouky). Nechte ho asi 10 minut odpočinout při pokojové teplotě. Poté z těsta oddělujte vždy asi 1 lžíci těsta, vytvarujte kuličku a tu dobře obalte v nasekaných oříšcích. Koule vyskládejte na plech (nechte mezi nimi vždy asi 3 cm místa) a pečte přibližně 12 - 14 minut. 

 

 

 Po vyndání z trouby nechte ještě 5 minut chladnout na plechu, poté přendejte na kovový rošt a nechte úplně vychladnout. Nejlépe sušenky chutnají poté, co trochu odleží (např. druhý den).

 

 

V
KOMENTÁŘE
1

Veronika

|  19. prosince 2014 v 20:52

Tieto susienky su fakt uzasne! Dakujem za recept :)

2

Lenka

|  4. dubna 2015 v 21:23

Zeptám se asi hloupě, existuje "pečící" soda? Je k máni v běžných obchodech zdravé výživy? Děkuji za odpověď, Lenka.

V

Veganotic

|  5. dubna 2015 v 10:12

Koupíte jí v každém obchodě vedle prášku do pečiva, je to trošku neobratný překlad z anglického baking soda, je to soda bikarbona.

3

Dana

|  8. května 2015 v 18:10

skvelé! vážne skvelé (hoci nie je zima ;) ) ďakujem za recept :)

5

vladuš

|  1. září 2015 v 1:46

Prosím, jaké to je rostl. mléko děkuji za odpověď

V

Veganotic

|  3. září 2015 v 20:46

Více méně libovolné, vhodné je např. mandlové nebo sójové.

6

Martina

|  16. října 2015 v 16:59

Jsou luxusni!vazne vynikajici!uz je tento tyden delam podruhe a urcite se objevi v mikulasske nadilce!!vase stranky a recepty jsou skvele,nadherne fotky,moc rada vas sleduji!!

7

Misa

|  14. listopadu 2015 v 18:09

Jako kamen:(((

V

Veganotic

|  25. listopadu 2015 v 10:39

možná příliš dlouho v troubě?

11

Veganotic

|  3. prosince 2015 v 0:00

Omylem jsem smazala poslední komentář:

Q: Můžu se zeptat, zda máš odhad na trvanlivost těchto sušenek. Chci je vyrobit jako dárek, tak jestli je udělat těsně před nebo jsou naopak lepší nějaký den uleželé?

A:  Několik dní určitě vydrží, ale dělala bych je tak den před obdarováním, nepotřebují rozležet :)

12

Alena

|  3. prosince 2015 v 9:42

Ok, díky ;)

13

katka

|  8. prosince 2015 v 17:03

Ahoj, Cecelia by som sa opytat da sa melasa nahradit aj niecim inym?? Dakujem

V

Veganotic

|  14. prosince 2015 v 16:34

Můžeš jí vypustit nebo nahradit třeba hnědým cukrem, ale nedělala bych to, v těhle sušenkách dělá nezaměnitelnou chuť

14

Anne-Sophie

|  20. prosince 2015 v 11:39

Ahoj! Jsem Francouzka žijící v Berlíně a miluju tvůj blog! mám akorát jednou otázku: v receptech často píšeš ze je třeba například použit 1/2 hrnek, jak to myslíš? Jsou ti americké hrnky anebo mám se vzít kterékoliv hrnek?? Díky za odpověď jsem trosku z toho zmatená;-)

V

Veganotic

|  13. ledna 2016 v 20:04

Ahoj, jsou to ty americké, jeden hrnek je 250 ml.

15

Lenka

|  20. prosince 2015 v 16:37

Dobrý večer, právě jsem dodělala sušenky a říkám jéééé sušenky jsou naprosto skvělé! Sice v podání mých dětí nejsou tak souměrné, ale melasa a ořechy (když došly dala jsem slunečnici) jsou úžasná kombinace. Díky za recept :-) Lenka

V

Veganotic

|  13. ledna 2016 v 20:05

Super nápad se slunečnicí :)

16

Andrea

|  27. prosince 2015 v 15:12

Úžasne voňavé. ..Namiesto rumu som použila orechový likér. .mnam

V

Veganotic

|  13. ledna 2016 v 20:05

hmm to zní dobře, díky za tip :)

17

saipra

|  15. ledna 2016 v 13:34

Dá se místo polohrubé použít hladká mouka?

18

Kača

|  21. ledna 2016 v 11:17

Sušenky jsou naprosto luxusní, chutnají skvěle, mají zajímavou chuť asi díky te melase, nádherně voní ( ja použila celozrnnou zitnou mouku a super a taky sójové mléko ) no myslim ze do zítřka nebudou :) jinak kuličky jsem tvořila tak, ze jsem si musela vždy namočit ruce do vody, jinak to nešlo " nakoulet " :) za me super a brzy je udělám zas!!! Děkuji za skvělý recept.

PŘIDEJ KOMENTÁŘ