Párty Jídlo!

Hlavní Jídla
Slané Pečení
Rychlé
Supermarket
Omáčky
K pečivu
Vánoce
Párty!

Vánoce jsme letos trochu sabotovali a podobně to vypadá i se Silvestrem, ale je mi jasné, že se určitě najde celá řada lidí, kterým se bude hodit tenhle obsáhlý příspěvek se super party pohoštěním. 

Všechno je to poměrně rychlé, z jednoduchých surovin, navíc si spoustu věcí můžete připravit dopředu. 

Takže dost keců a hurá do toho!

 

 

Švédské kuličky

Super chutné a až na to smažení relativně výživově hodnotné kuličky. Smažit neumím, měla jsem olej patrně moc horký a pár kuliček se mi rozpadlo. Když to však vzal do ruky můj chlapec, který má se smažením četné zkušenosti, byly z toho kuličky jedna báseň. Chlapec radí: do pánve dejte asi 2 - 3 centimetrovou vrstvu oleje, zahřejte ho těsně pod hranici "kouření" (přepalování), vložte kuličky, zesilte plamen (aby vložené kuličky olej nezchladily, zabráníte tak nasakování oleje do koulí), po chvíli opět lehce stáhněte a smažte do křupava.

Hmotu na kuličky můžete připravit den dopředu.

 

 

Ingredience:

250 gr uzeného tempehu (příp. 1 hrnek uvařené hnědé rýže, pokud chcete soyfree kuličky)

2 lžíce olivového oleje

1 najemno nakrájená cibule

2 stroužky česneku - rozmačkané

asi 400 gr vařené hnědé či zelené čočky (či 1 a 1/2  koznervy čočky Bonduel)

1 hrnek opražených vlašských ořechů

1/2 hrnku polohrubé mouky

1 lžička sušené bazalky

1 lžička soli

mletý pepř

 

Postup:

Cibuli osmahněte na oleji lehce do hněda, přidejte česnek a ještě chvilku smažte. Přendejte do mixéru, přidejte všechny ostatní ingredience a párkrát zapulzujte, dokud se nevytvoří konzistentní hmota. Pokud se vám podaří jako mě rozmixovat směs úplně dohladka (což není úplně žádoucí), přidejte ještě trochu nadrobno nasekaného tempehu, ořechů a čočky. Rukama tvarujte menší kuličky a smažte dle návodu v úvodu. Po vyndání nechte okapat na papírových ubrouscích, podávejte s brusinkovou marmeládou (prodává např. DM drogérie) nebo dobrou hořčicí.

 


Tapenáda z černých nebo kalmáta oliv

Tapenádu možná znáte, tahle je trochu ostřejší díky přidání kapar. Rozhodně má říz. Můžete použít i černé olivy z konzervy ze supermarketu.

 

 

Ingredience:

1 hrnek vypeckovaných černých či kalmata oliv

1 lžíce kapar 

2 menší stroužky česneku

1-2 sušená rajčata v oleji (bez oleje)

2 lžíce citronové šťávy

mletý čerstvý pepř

 

Postup:

Česnek rozdrťte do mixéru, přidejte všechny ostatní ingredience a rozmixujte do roztíratelné konzistence. Podávejte na dýňovo-špaldových krekrech (dobré podává např. Biopekárna Zemanka (DM) nebo Albert). Ozdobte mrkví a petrželí.


 

Dip z bílých fazolí

Tradiční humus (recept zde) vás už omrzel? Zkuste jemnější obměnu z bílých fazolí.

 

 

Ingredience:

1 Bonduel konzerva bílých fazolí

2 - 3 lžíce olivového oleje

2 lžíce vody

1 lžíce citronové šťávy

2 menší stroužky česneku

1/2 lžičky sušeného tymiánu

sůl a pepř dle chuti

 

Postup:

Vše vražte do mixéru a rozmixujte dohladka. Podávejte s opečenou bagetou, tyčinkami, tortillami či na špalíčky nakrájenou zeleninou.


 

Ořechovo-paprikové Palmier

Obměna chutné klasiky. Tofu-Fetu si vyrobte ve velkém množství a naložte do kořeněného oleje, rozhodně to stojí za to!

 

 

Ingredience:

1 balení rozváleného listového těsta (500 gr)

100 gr tofu-fety dle tohoto receptu

200 gr pečených či grilovaných kapií/paprik (koupíte na trhu či v supermarché)

50 gr nasekaných vlašských ořechů

 

Postup:

Listové těsto rozviňte, rozdrobte na něj tofu-fetu, poklaďte nakládanou paprikou a posypte nasekanými ořechami. Zrolujte z obou stran na střed a rozkrájejte asi na 1 cm plátky. Pokud dáte rolku před krájením ztuhnout do mrazáku, půjde lépe krájet. Pečte na pečícím papírem vyloženém plechu v předehřáté troubě na 210°C asi 20 minut (ale je to dost orientační, radši rolky dobře sledujte).

 


Tradiční Lotyšské Pizza Rolky
Palmier jsou pro vás příliš posh-wannabe? Zkuste tradičnější a v ČR tolik oblíbené pizza rolky.

 

Bylo jich víc, ale když jsme se otočili, podíval se na ně pes :(

 

Ingredience:

1 balení rozváleného listového těsta (500 gr)

150 gr vegan sýra (např. plátkový Violife chedar)

dvě lžíce rajského protlaku či suga

dvě lžíce ajvaru

trocha rozdrobeného uzeného tempehu

asi 2 lžičky oblíbeného koření (např. tymián, sezam či rovnou zaatar)

sezam na posypání rolek

 

Postup:

Těsto rozviňte, rajčatový protlak/sugo smíchejte s ajvarem a namažte na těsto. Poklaďte plátky sýra, posypte rozdrobeným tempehem a kořením. Pevně zarolujte a nakrájejte asi na 1 cm tlusté plátky a posypte je sezamem. Dejte na pečícím papírem vyložený plech a pečte v dobře předehřáté troubě na 210°C asi 20 minut (ale je to dost orientační, radši rolky dobře sledujte).


 

Bruschetta

Velmi oblíbená klasika, která nesmí na žádné party chybět. Množství orientační.

 

 

Ingreidence:

kvalitní menší rajčata (cca 200 gr)

čerstvá bazalka (hodně!)

2 rozmačkané stroužky česneku

1 lžíce balzamikového octa

1 lžíce olivového oleje

sůl a čerstvě mletý pepř dle chuti

 

Postup:

Rajčata nakrájejte na malé kousky, šťávu co z nich vyteče slijte. Dejte do mísy, přidejte nasekanou bazalku a ostatní ingredience. Jemně promíchejte, dochuťte a nechte alespoň hodinu odležet v chladu. Podávejte na opečené bagetě, ozdobené lístky bazalky.


 

Zapečený špenátový dip s tempehem

Zní to hnusně, chutná to dost dobře! Hurray

 

 

Ingredience:

240 gr uzeného tempehu

2 velké hrsti baby špenátu

1 hrnek rozmixovaného silken tofu

1/4 hrnku sušného droždí tebi

2 lžíce dijonské hořčice

1 lžíce citornové šťávy

1 rozmačkaný stroužek česneku

sůl a pepř dle chuti

 

Postup:

Tempeh nasekejte na menší kousky. Silken tofu rozmixujte se sušeným droždím, hořčicí, citronovou šťávou, česnekem. Přidejte špenát a tempeh a párkrát zapulzujte. Menší mističky či jednu větší zapékací lehce vymažte olejem, naplňte směsí, ozdobte půlkou vlašského ořechu a pečte na 190°C v předehřáté troubě asi 25 minut.

 

 

Finito! 
Všechno přendejte na talíře, připravte k tomu nějakou zeleninu a ovocný salát, příp. nějaké další sladké pohoštění a můžete začít (a pozor, nepřepalte začátek, nebo zase pěkně rychle skončíte).

 

 

Nic vás nezaujalo? Nezoufejte! Na blogu je dalších 200+  receptů. Trochu se tu porozhlédněte a určitě najdete něco dle vašich chutí.

 

V
KOMENTÁŘE
1

Vendula

|  28. července 2014 v 21:26

Ahoj, zkusila jsem udelat smes na svedske kulicky, ale bohuzel jsem asi dala spatne mnozstvi varene cocky. Dala jsem varit 400gr cocky a ted jsem si uvedomila, ze 400gr je asi cocky uz uvarene. Je to tak? Pak budu muset asi jeste vsechny prisady dat jednou tolik, protoze jsem smes uz smichala dohromady...

V

Veganotic

|  28. července 2014 v 22:38

Ahoj, je to tak, má to být vařená čočka. Ochutnej a zkus, jestli směs drží při sobě, ale asi budeš muset přidat i ostatní ingredience... A neboj, z téhle směsi jsou i super burgery :) http://www.veganotic.cz/clanky/143-ol-emerikn-burger

2

Katka

|  11. září 2014 v 12:11

Vyzkoušela jsem tapenádu z černých oliv a pizza rolky, oboje mi moc chutnalo, ale u „neveganů“ jednoznačně vedly jednohubky s tapenádou, měly velký úspěch! A mimochodem ty jednohubky máte krásně nazdobené, inspirovala jsem se :)

3

Nikol

|  12. října 2015 v 13:37

Nejsem vegan, ale veganské jídlo zbožňuji a tohle je naprosto úžasné :3 :)

4

Martina

|  25. dubna 2022 v 18:03

Ahoj, nejsem vegan, ale shanim inspiraci na svatwbni raut, kde chceme nabidnout i veganske obcerstveni. Zarazilo mne zde pouziti listoveho testa, tedy masla... to se "smí"? Diky

PŘIDEJ KOMENTÁŘ