Superchutný Banánový Chlebíček, Muffiny či Bábovka

Sladké
Rychlé
Supermarket
Snídaně
Párty!

Big Banana Bread Battle! Tedy spíš Duel než Battle, ale to by pak nebyla samá pěkná Bé ;).

Banánový chlebíček (muffiny či bábovka, těsto je pořád stejné) byla jedna z prvních (vegan) věcí, kterou jsem se naučila péct. Je to velmi jednoduché, chuťově výborné a značně variabilní - do mísy můžete po pejskokočičkovsku naházet téměř cokoli a pokud je základem rozmačkaný banán, mouka a něco sladkého, bude to snad vždy dobré.
Dnes tedy pro vás mám rovnou dva recepty na výbornou banánovou buchtu. Ať už je uděláte ve formě dortu, chlebíčku, bábovky, muffinů (či čehokoli jiného), přidáte ořechy, semínka, kakao, čokoládu nebo třeba borůvky, vždy to bude dobré. Výsledek je na vás :) Ovšem pozor, jednu zásadu při pečení s banánem byste určitě porušovat neměli - na pečení je nutné použít vždy co nejzralejší banány. Přestože obvykle sytě žluté, hnědě tečkované (eufemisticky "kolouškové" he) banány pohrdlivě přehížím, zde jsou určitě správnou volbou.

 

Objekt 1 - Banánový chlebíček z těch nejlepších ingrediencí
rr

Pokud jste trochu potravinoví snobi a nad "obyčejnou" moukou a cukrem ohrnujete nos, vyzkoušejte tenhle výborný jemný banánový chlebíček, kterému lze i z hlediska složení jen máloco vytknout. Zde uvedený recept je základ. Špaldová mouka vám nevoní? Vyměňte ji za celozrnnou pšeničnou. Kokosový olej je zlo? Není problém místo něj použít olej olivový. Nevymýšlíte si náhodou už trochu moc? Ne? nevadí, vyměňte i zbytek, ale jestli z toho bude kejda, tak zamnou nechoďte... (nebojte, kejda z toho nebude skoro nikdy).

 

 

Ingredience:

5 středních velmi zralých banánů

2 hrnky špaldové mouky

1 lžička pečící sody (soda bikarbona)

1 lžíčka prášku do pečiva

1/2 lžičky mleté skořice

špetka soli

1/4 hrnku ořechového či rostlinného mléka

90 ml rozpuštěného kokosového oleje

90 ml javorového sirupu

1 lžička kvalitního vanilkového extraktu

1 hrnek nahrubo nasekaných vlašských ořechů

1/3 hrnku nahrubo nasekaných dýňových semínek

kolečka banánu a nasekané kakaové boby na ozdobu

 

 

Postup:

Troubu předehřejte na 180°C a zvolenou formu vyložte pečícím papírem či vymažte olejem a vysypte moukou. Banány oloupejte (orly?) a dobře rozmačkejte vidličkou na kaši. Pár malých nerozmačkaných kousků tam může zůstat, ale dejte si záležet. K rozmačkaným banánům přidejte mléko, olej, sirup a vanilkový extrakt a dobře promíchejte. Do stejné mísy prosijte mouku, pečící sodu, prášek do pečiva, skořici a sůl a opět promíchejte, aby se mouka a ostatní ingredience spojily. Vmíchejte nasekané ořechy a semínka a těsto přelijte do formy (či muffinových košíčků). Ozdobte kolečky banánu a kakaovými boby - oboje jemně zatlačte do povrchu těsta. Pečte dle zvolené formy - muffiny asi 22 - 26 minut, chlebíček či bábovku kolem hodiny či hodiny a čtvrt. Vždy před koncem pečení udělejte test špejlí (zapíchněte špejli do těsta, pokud vyjde čistá, bez těsta či větších drobků, je to hotové). Pokud pečete chlebíček déle než hodinu, přikryjte ho cca po 50ti minutách alobalem či přepněte troubu na horkovzduch (a snižte teplotu). Po vyndání nechte pár minut chladnout ve formě. Muffiny můžete jíst ještě teplé, chlebíček či bábovku nechte před krájením plně vychladnout.

 

 

Objekt 2 - Jednoduchý banánovo-čokoládový chlebíček 

 r
Velmi variabilní banánové těsto, do kterého můžete přidat téměř cokoli. Velmi efektní je tzv. mramorování - obarvení třetiny těsta kakaem a poté střídání banánových a čokoládových vrstev. Jako u předchozího receptu i zde můžete těsto do značné míry upravit dle vašich chutí a možností a kakaovou část například úplně vynechat či nahradit ořechy či sekanou čokoládou. Zkuste se však alespoň trochu držet uvedených poměrů.

 

 

Ingredience:

4 střední velmi zralé banány

3/4 - 1 hrnek hnědého cukru

1/2 hrnku oleje (pro méně tukovou verzi půlku oleje nahraďte neslazeným jablečným pyré (výživou), bílým či vanilkovým sojovým jogurtem a nebo snižte množství oleje na 1/3 hrnku)

1/4 hrnku ořechového či rostlinného mléka (část či celé množství můžete nahradit vodou nebo pro zajímavější chuť rumem)
1 lžička jablečného octa (pokud používáte mléko, vmíchejte ocet před přidáním do těsta do mléka)

1 lžička vanilkového extraktu (či část cukru nahraďte vanilkovým cukrem)

2 hrnky polohrubé mouky
1 lžička pečící sody (bikarbona)

1 lžička skořice

špetka soli

3 lžíce kakaa na pečení

3 lžíce vařící vody

1 hrnek nasekané čokolády či nasekaných vlašských ořechů - velmi chutné, ale musíte počítat s tím, že to trochu naruší vizuální efekt mramorování

 

 

Postup:

Troubu předehřejte na 180°C a zvolenou formu vyložte pečícím papírem či vymažte olejem a vysypte moukou. Banány oloupejte (orly?) a dobře rozmačkejte vidličkou na kaši. Pár malých nerozmačkaných kousků tam může zůstat, ale dejte si záležet. K rozmačkaným banánům přidejte mléko, ocet, olej, cukr a vanilkový extrakt a dobře promíchejte. Do stejné mísy prosijte mouku, pečící sodu, skořici a sůl a opět promíchejte, aby se mouka a ostatní ingredience spojily. Asi hrnek těsta přelijte do jiné misky, do které přilijte kakao, které jste předem rozmíchali ve vařící vodě (možno přidat trochu rumu), zamíchejte. Do připravené formy vrstvěte střídavě banánové a čokoládové těsto. Když je vše ve formě, projeďte několikrát ve vlnách těsto nožem či špejlí, abyste vytvořili mramorováni. Pečte dle zvolené formy - muffiny asi 22 - 26 minut, chlebíček či bábovku kolem hodiny či hodiny a čtvrt. Vždy před koncem pečení udělejte test špejlí (zapíchněte špejli do těsta, pokud vyjde čistá, bez těsta či větších drobků, je to hotové). Pokud pečete chlebíček déle než hodinu, přikryjte ho cca po 50ti minutách alobalem či přepněte troubu na horkovzduch (a snižte teplotu). Po vyndání nechte pár minut chladnout ve formě. Muffiny můžete jíst ještě teplé, chlebíček či bábovku nechte před krájením plně vychladnout.

 

Verdikt? 

Objekt 1 je má velmi jemnou a delikátní chuť, díky javorovému sirupu je tak akorát sladký, díky ořechům a špaldové mouce lehce rustikální. Pro objekt 1 se vyslovilo 5 ze 7 testovaných subjektů. Nutno říci, že to neznamená, že objekt 2, pro který se vyslovilo 2 ze 7 testovaných subjektů, by byl nechutný! Naopak, má velmi pěknou strukturu, je sladký a značně čokoládový, velmi se podobá klasické bábovce. Ať zvolíte jedničku či dvojku, rozhodně neprohloupíte :)
r

Na závěr ještě jedno poděkování Lola teamu za včerejší asistenci při vysoce kvalifikovaných činostech mačkání banánů a krájení ořechů a semínek.

 

Mufiny  |  
Ovocné  |  
V
KOMENTÁŘE
1

Kristýna

|  25. června 2014 v 11:22

Vynikající, dělala jsem chlebíček podle prvního receptu a jen se po něm zaprášilo. Mouku jsem dala pohankovou a mléko použila ovesné.

2

Tereza

|  7. srpna 2014 v 16:35

Muffiny podle prvního receptu jsem za poslední měsíc dělala asi pětkrát a sklidila jsem pochvalu nejen doma, ale i u sousedů ;). Jediný problém je, že naše děti mají tak rády banány, že zmizí většinou dřív, než stačí přezrát :). Tak je schovávám do sklepa :).

3

Monika

|  5. října 2014 v 21:48

Ahoj, díky moc za super inspirativní recepty! Můžu se prosím Tě zeptat, jak jsi uchytila ty puntikatý ozdobný papíry na muffiny? Krásné dny v Paříži! Monika

5

Mitesh

|  17. března 2015 v 22:16

Ha ha! Did that battle rolaye comment stick in your craw? Well, I'll be sorry to go. I guess I'll just have to get my own livejournal. Yeah! That's it! My own livejournal! Yaaaaaaaaaaaaay! ooh ooh, Heather, will you read my livejournal and post comments on it??! Fub, what about you?Ok. Battle Royale doesn't suck. It is just mindless violence sans plot/themes/character development. And I'm sure you've seen a bunch of Kurosawa flicks. What are some of your favorites? And have you ever seen anything by Bergman or Bunuel? Thoughts?Again, Happy birthday. And sorry if Fub brings out the worst in me.

6

screenager

|  19. září 2015 v 12:45

to vyzera super! kde sa da prosim zohnat taky krasny papier na pecenie? ci je to nejaky obycajny baliaci papier? dik

V

Veganotic

|  6. října 2015 v 10:41

Ahoj,

jsou to košíčky na muffiny z DM drogérie.

PŘIDEJ KOMENTÁŘ