Skvělý Čokoládový Dort

Sladké
Supermarket
Dort(íčk)y
Párty!

Po nějaké době tu opět máme dort, juchů! Tentokrát to je jednoduchý čokoládový, který však výborně chutná (je krásně čokoládový a šťavnatý) a se správnými "doplňky" vždy oslní. Tohle těsto je poměrně univerzální, můžete ho použít na jednoduché cupcakes, jako podklad pod koláč Míša (recept tu), udělat z něj Sachr dort s meruňkovou marmeládou a čokoládovou polevou nebo třeba právě sváteční (narozeninový) dort na obrázku.

Uvedený recept je na jedno patro dortu (23 cm), vysoké cca 5 cm. Ingredience můžete zdvojit, vhodnější je však péct jednotlivé vrstvy dortu odděleně.

 

 

Ingredience:

Čokoládový korpus:

75 gr celozrnné hladké pšeničné mouky

65 gr bílé polohrubé pšeničné mouky

30 gr kvalitního (fairtrade) kakaa na pečení

50 gr bílého či hnědého cukru

1 lžička prášku do pečiva

1 lžička pečící sody

špetka soli

60 ml neutrálně chutnajícího oleje

120 ml tmavého javorového sirupu (B nebo C)

210 ml rostlinného nebo ořechového mléka

1 lžička jablečného octa

1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu, mletého vanilkového lusku nebo část cukru nahraďte vanilkovým cukrem

Slavnostní čokoládový dort:

nejlepší "tvarohovo-šlehačkový" krém z tohoto receptu

dobrá čokoláda, např. Stainer mléčná z kokosového či sojového mléka (v poslední době se objevily ve zdravých výživách)

kvalitní marmeláda (např. značka Hradecké delikatesy), já použila ostružinovou

čerstvé ovoce a čokoláda na ozdobu

 

Dort z černého lesa (Black Forrest Cake - SchwarzWald Torte) s náplní ze svařených višní

 

Postup:

Troubu předehřejte na 180°C, formu na dort (či jinou požadovanou formu) vymažte tukem a vysypte moukou nebo vyložte pečícím papírem. Do větší mouky prosejte mouky, kakao, cukr, pečící prášek a sodu bikarbonu, přidejte špetku soli a dobře promíchejte metličkou. V jiné misce smíchejte olej, javorový sirup, mléko, ocet a extrakt. Opět dobře promíchejte a poté vlijte do misky se suchými ingrediencemi. Jemně vymíchejte do hladkého těsta, přelijte do připravené formy, párkrát s ní otočte a bouchněte o linku, abyste se zbavili některých bublinek. Pokud si chcete být jistí, že budete mít povrch těsta krásně rovný a ne vyboulený, zvažte tuhle metodu (klik). Dort pečte asi půl hodiny, pokud máte výkonnou troubu spíš o pár minut méně. Po cca 27 minutách udělejte test špejlí (píchněte ji do dortu), pokud vyjde suchá a bez větších drobečků, dort vyndejte. Pozor, čokoládové dorty jsou citlivé na přepečení! Formu s dortem přendejte na pečící rošt, nechte asi pět minut chladnout a poté dort opatrně vyjměte z formy. Odstraňte pečící papír a nechte na roštu úplně vychladnout.

 


Na dort s ovocem a šlehačkou (na prvním obrázkuú budete potřebovat tři čokoládové korpusy. Poté, co je upečete, je po vychladnutí seřízněte dorovna na stejnou velikost a jednotlivá patra potřete rozpuštěnou čokoládou (ještě předtím můžete korpusy p(r)okapat oblíbeným likérem). Nechte čokoládu ztuhnout, poté jednotlivá patra proložte pečícím papírem, aby se neslepila, položte na sebe a  dobře (těsně) obalte potravinovou fólií. Skladujte v lednici do doby, než budete dort kompletovat (nejdéle však 4 dny). Krém připravte den dopředu dle návodu uvedeného v receptu. Když je čas dort podávat, rozbalte korpusy, dospod dejte nejtěžší patro, na něj navrstvěte 1/3 krému, poklaďte ovocem a prostředním patrem korpusu, které jste ze spodní části namazali marmeládou. Jemně stlačte. Poté na druhé patro opět navrstvěte krém, ovoce a poslední patro, zespod namazané marmeládou. Ozdobte zbývajícím krémem, ovocem (bylinkami a ořechy) a hoblinkami čokolády.

Cupcakes  |  
V
KOMENTÁŘE
2

evanc

|  30. dubna 2015 v 23:08

Díky za bezva tip...Dělala jsem dort pro kamarádku k narozeninám viz. první obrázek.Ačkoli celkově neby vegan, korpusy jsem dělala přesně dle rozpisu a jedná se o delikátní záležitost.Sama držím dělenou stravu, tak lítám mezi mezi totálním zvířožroutem a veganem.Díky za perfektní inspiraci ve veganských dnech.(Manžel mi teď přikyvuje přes rameno - prostě mu to chutná :-))

4

T

|  7. září 2015 v 19:12

Dobry den, mohla by som poprosit o recept na dort z cerneho lesa?? Dakujem!

5

T

|  7. září 2015 v 19:19

myslim nejaky presnejsi postup pretoze aj korpus vyzera byt iny, niecim obaleny. Dakujem :)

V

Veganotic

|  8. září 2015 v 9:46

Dobrý den, recept na krém i korpus je stejný. Dort je proložený povařenými višněmi s javorovým sirupem a prokapaný likérem.

6

alzbeta

|  11. září 2015 v 14:34

Dobry den, je nutne pouzit javorovy sirup? je mozne ho niecim nahradit, velmi ho neoblubujem. Dakujem :]

V

Veganotic

|  6. října 2015 v 10:42

Určitě, třeba jakýmkoli jiným sirupem nebo cukrem, jen je třeba přizpůsobit sladivost.

7

Lucka

|  24. listopadu 2015 v 21:48

Ahoj, kde je návod na krém?

V

Veganotic

|  25. listopadu 2015 v 10:26

Ahoj, je na něj odkaz v receptu (výčtu ingrediencí, viz "nejlepší "tvarohovo-šlehačkový" krém z tohoto receptu")

8

Ivana

|  10. ledna 2016 v 12:21

A kdepak vzít ty krásné čokoládové stromky prosím? :)

V

Veganotic

|  10. ledna 2016 v 21:13

udělat :). Vytisknete si předlohu, přes ní položíte průhledný pečící papír, obkreslíte jí rozpuštěnou čokoládou vytlačovanou ze sáčku, necháte zatuhnout v lednici. Hotovo :)

9

Tereza

|  19. ledna 2016 v 17:55

Tak jsem s tím bouchla a na podruhé se mi rozpojila forma a těsto vyteklo přes celou linku... Jdu na pokus č. 2! :D

V

Veganotic

|  19. ledna 2016 v 20:51

Néééééééééééééé! Tak to mě moc mrzí ;). Taky se mi párkrát něco takového stalo, tak vím, jak to "potěší". Budu držet palce na pokus č. 2.

10

Tereza

|  24. ledna 2016 v 17:38

Nakonec se povedl a byl luxusnííííí :)

11

Petra

|  10. dubna 2016 v 20:33

Ahoj, kdybyste chtěli něčím nahradit javorový sirup tak já jsem ho nahradila rozmixovaným banánem smíchaným s trochou rostliného mléka ve stejném množství jako by mělo být sirupu. Je to taková low cost a trochu míň sladká varianta :)

12

Berizna

|  15. června 2016 v 9:13

Dobrý den, dortík jsem už zkoušela a je naprosto famozni, chtela jsem se jen zeptat, zda by šel v receptu nějak nahradit cukr a nejlepe i ten javorovy sirup (kvuli cene), aby byl dortik dia pro cukrovkare? Mate s zim zkusenosti? Predem dekuji ;)

13

Linda

|  17. června 2016 v 21:20

Ahoj, asi jsem slepá, ale kde je návod na krém do dortu ?

14

Markéta

|  17. června 2016 v 21:23

Ahoj, na vyfocené množství je třeba násobit třemi i ten krém? díky za odpověď

15

pavla

|  7. září 2016 v 11:13

Dobrý den, chci se Vás zeptat , jestli dort na fotce níže (politý čokoládou) s puntíkovanou vlaječkou je taky uvnitř s tvarohovo-šlehačkovým krémem? A jestli můžu poprosit o recept na tuhle polevu... Dcera má narozeniny už v neděli tak nechci nic pokazit..:-) díky pavla

PŘIDEJ KOMENTÁŘ