Klasický Viktoriin Dort s Ovocem

Sladké
Dort(íčk)y
Párty!
Konečně se rozjíždí sezóna čerstvého letního ovoce. Já ho mám nejradši samotné nebo s lehkým krémem, ale pro zvláštní příležitosti je vhodné ho trochu "vyšperkovat". Klasický Viktoriin dort je vcelku jednoduchý, pro někoho možná trochu obyčejný, ale pro mě stále velmi atraktivní dort. Oproti klasické verzi těsta je tato trochu hutnější (méně piškotová v klasickém slova smyslu), tak, jak to máme rádi. Pokud preferujete spíše sušší piškot, použijte do těsta i vyšlehaný Organ nebo Energy-G egg replacer.
Recept na korpus je na jeden menší dort. Pro velikost dortu na obrázku (forma cca 24 cm) ingredience v receptu zdvojte.
.
 
 

Ingredience:
Korpus:
100 gr rostlinného másla (např. AlsanBio)
180 gr (3/4 hrnku) cukru krupice
2 lžičky vanilkového extraktu (ev. čerstvé vanilky, ev. nahraďte část cukru vanilkovým cukrem)
240 gr (1 a 3/4 hrnku) polohrubé mouky
2 vrchovaté lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky sody bikarbony
špetka soli
125 ml (1/2 hrnku) bílého rostlinného jogurtu nebo dohladka rozmixovaného extra/firm Silken Tofu
125 ml (1/2 hrnku) perlivé vody nebo rostlinného mléka
1 lžíce jablečného octa
2 lžíce "applesauce" neboli neslazeného jablečného pyré (výživy)
Krém:
1 kokosové mléko Albert (ev. jiné kokosové mléko, které dobře tuhne a dá se pěkně vyšlehat) - uložené nejméně 12 hodin v lednici
1 ztužovač šlehačky (není nutný, ale v létě vhodný)
450 gr bílého rostlinného jogurtu (např. Provamel či Sojadee)
100 gr kešu natural
2 lžíce cukru moučka
100 gr rozpuštěného rafinovaného kokosového oleje (nemá kokosovou chuť, např. zn. Naturata, k dostání v bioobchodě v Bělehradské, jinou značku mají též v DM) 
citrónová šťáva dle chuti (asi z půlky většího citrónu)
+ dobrá jahodová marmeláda (skvěle se bude hodit i domácí z jahod a chia semínek)
ovoce na ozdobu
 
 
 

Postup: 
Nejprve připravte krém, který musí ztuhnout v lednici. Kešu dobře rozmixujte s jogurtem (směs musí být úplně hladká), dle chuti přidejte cukr a citronovou šťávu. Kokosový olej rozpusťte a za stálého mixování vlijte do krému. Nechte ztuhnout v lednici.
Troubu předehřejte na 180°C a formu na dort vymažte a vysypte nebo vyložte pečícím papírem. Na korpus dobře vyšlehejte Alsan s cukrem a vanilkou (do světlého nadýchaného krému). V jiné míse dobře promíchejte mouku, prášek do pečiva, sodu bikarbonu a sůl. Ve větším hrnku smíchejte jogurt, vodu, ocet a jablečné pyré. Do mísy s cukrem a tukem prosyjte asi 1/3 mouky, lehce zamíchejte, vmíchejte polovinu "tekutých" ingrediencí (jogurt a spol.), opět lehce promíchejte. Pokračujte další třetinou mouky, zbytkem tekutých ingrediencí a zakončete opět moukou. Při každém přidání lehce promíchejte vařečkou či stěrkou, dokud není směs bez velkých hrudek. Vlijte do formy, uhlaďte a pečtě na 180°C (nebo na 160°C horkovzduch) asi 35-40 minut (dort z dvojité dávky se peče přibližně hodinu). Před vyndáním z trouby udělejte test špejlí. 
Mezi tím, co korpus chladne, dokončete krém. Kokosové mléko dobře vyšlehejte (se ztužovačem, pokud používáte) do nadýchané šlehačky. Poté po lžících přišlehávejte ztuhlý kešu-jogurtový krém a dobře zašlehejte. Ochutnávejte až do dosažení požadované chuti/konzistence. Já nezašlehala krém celý, ale přibližně jeho polovinu, dvě třetiny. Výsledný šlehačkový krém nechte opět dobře ztuhnout v lednici.
l
 
 

Když je korpus vychladlý, rozkrojte ho na půl, pomažte silnější vrstvou jahodové marmelády a na tu navrstvěte šlehačkový krém (nepřežeňte to, až na korpus položíte druhou polovinu, krém trochu vytlačí do stran). Poklaďte kousky jahod. Přiklopte druhou půlkou korpusu a dle nálady ozdobte zbylým krémem (klasický Victoria Sponge Cake lze podávat i v jednoduché "neozdobené" podobě - stačí pouze vršek posypat moučkovým cukrem). 
l
 
 
Skladujte v chladu. Dort je vhodné připravit den před podáváním, aby stihl proležet.
 
V
KOMENTÁŘE
1

Pet

|  11. července 2014 v 13:50

Mě by zajímalo, jak je možné docílit takového krásného stejnoměrného korpusu - mně vždy vyleze nahoru střed a okraje zůstanou dole, takže mám všechny korpusy á la Krtkův dort a to mě neba :) Peču na horkovzduch, v předehřáté troubě, tak nevím, kde je šotek. Díky za případnou radu :)

V

Veganotic

|  11. července 2014 v 16:08

Základem je dobře rozmíchat kypřidlo (prášek do pečiva, sodu) v mouce a dalších suchých ingrediencích. Nicméně na krásný rovný korpus existuje super trik, který jsem teď zmiňovala v tomhle receptu http://www.veganotic.cz/clanky/268-malinovy-dort-s-kremem-z-bile-cokolady - stačí ustříhnout si pruh látky (ručník nebo staré tričko), namočit, lehce vyždímat a před pečením omotat kolem dortové formy. Zafixovat pinetkou nebo špendlíkem a je to :). Dokumentace s obrázky např. tu http://askannamoseley.com/2012/05/how-to-bake-perfect-cakes/

2

Pet

|  13. července 2014 v 13:12

Oooo, děkuji! Nesmím vynechávat pročítání žádného Vašeho příspěvku, pak se, jak vidno, okrádám o důležité informace :) Na vychytávku jsem zvědavá a za odměnu a jako poděkování upeču ten malinový dort s krémem dle Vašeho receptu :))) Spíše tedy za odměnu pro mě, protože Vaše recepty jsou prostě fantastické a vařím (peču) podle nich moc ráda a často. Zrovna včera jsme ve třech vytrestali snad ještě vlažný Meruňkový koláč s marcipánem a pistáciemi a neveganská návštěva byla úplně unešena! Ještě jednou děkuji :)

4

luc42

|  8. dubna 2015 v 13:41

Takto to dopadlo u nas. Spravila som bambulke k 3. narodenine. :) Dikicko za inspiraciu!

5

luc42

|  8. dubna 2015 v 13:42

link tu. ehem :) https://onedrive.live.com/redir?resid=1f05ea7e13c16a9!259&authkey=!AIyL5xexKS9hjXE&v=3&ithint=photo%2cjpg

V

Veganotic

|  22. dubna 2015 v 13:06

Krása! Jsem ráda, že se vydařil :)

6

Iveta

|  25. května 2015 v 16:39

Je nádherný! Mohla bych ještě poprosit.. zmiňujete jahodový džem z chia semínek, měla by jste i na něj recept? Hledám nějakou co nejzdravější a nejméně doslazenou variantu domácích džemů a tohle se jeví jako výborný nápad :)

V

Veganotic

|  27. května 2015 v 11:54

Určitě, tady je http://www.veganotic.cz/clanky/193-vyborne-kokosky-s-chia-marmeladou :)

7

Lucia

|  6. září 2015 v 17:35

Mozem Vas poprosit o radu? Vobec mi nestuhol krem. Teda kokosova "smotana" bola ok, ale krem z kesu a provemalu vobec nestuhol ani po 8 hodinach. Nie som si vedoma nejakej chyby v recepte. Alebo z druheho konca :). Predstavujem si spravne,ze stuhnuty krem znamena, ze sa s nim da torta zdobit ako s klasickom slahackou? Dakujem L.

V

Veganotic

|  8. září 2015 v 9:47

Dobrý den, ano, mělo by to být tak, krém by měl být tuhý. Tuhne díky kokosovému oleji, tak nevím, možná ho tam nebylo dost, nebo byl nějaký hůře tuhnoucí?

8

Pavlina

|  17. října 2015 v 15:16

Nepochopila jsem úplně postup při přípravě krému. Mezi ingrediencemi je 1 kokosové mléko Albert (ev. jiné kokosové mléko, které dobře tuhne a dá se pěkně vyšlehat) - uložené nejméně 12 hodin v lednici. Nejdříve se mají kešu rozmixovat s jogurtem a do toho se pak nalije to mléko? V popisu přípravy to není uvedeno. Je tam napsáno: Nejprve připravte krém, který musí ztuhnout v lednici. Kešu dobře rozmixujte s jogurtem (směs musí být úplně hladká), dle chuti přidejte cukr a citronovou šťávu. Kokosový olej rozpusťte a za stálého mixování vlijte do krému. Nechte ztuhnout v lednici. Děkuji předem za radu a trpělivost. P.

9

Pavlína

|  17. října 2015 v 18:00

Už jsem to asi pochopila pročítáním dalších receptů. Jsem začátečník, takže teprve pronikám do tajů veganské kuchyně :-)

10

Dominika

|  20. prosince 2015 v 16:26

Dobry den, chcela som sa spýtať či do krému ide celé kokosové mlieko(400ml) Ďakujem :))

V

Veganotic

|  13. ledna 2016 v 20:07

Ahoj,

jen jeho tuhá část! Po vyndání z lednice z něj slej vodu.

11

jana

|  12. března 2016 v 19:11

Dobrý den,myslíte že se krém povede když vynechám kešu?Alergie

12

sylva

|  3. května 2016 v 10:27

Ahoj, miluju Tvoje recepty!! Dotaz- nebylo by prosím možné dát někam tlačítko pro tisk receptu rovnou?:)

13

Karolina

|  4. května 2016 v 16:10

Zdravim, super recept, korpus je opravdu skvely a chutny! Akorat mam problem...vse sem delala podle receptu, dala jsem i 2 ztuzovace a neztuhlo mi to...potrebuju vedet, co s tim, jelikoz chci dort delat na svatbu...nesel by tam dat napr. agar???? Dekuji za odpoved

14

Jana

|  11. srpna 2016 v 7:26

Není ztužovač šlehačky založen na želatině? Nebo jaký ztužovač používáte vy, aby tam želatibna nebyla?

PŘIDEJ KOMENTÁŘ