Malinový dort s krémem z bílé čokolády

Sladké
Dort(íčk)y
Párty!

Slavnostnější šampaňský dort s čerstvými malinami a krémem z bílé čokolády a kokosové šlehačky. Vhodný zejména na narozeninovou oslavu nebo třeba Marie-Antoinette holčičí párty :) (nebo i nějakou blackmetalovou grindcore satanistickou, protože proč ne?) ...

 

 

Už i u nás se dá sehnat hned několik značek výborných bílých čokolád bez krutosti. Pro tento recept či na občasné užírání doporučuji zejména značku Dairy Free Delights, kterou koupíte např. tu či přímo v bistru Puro na Vinohradské. Ve stejné prodejně nabízejí i značku Bonvita z rýžového mléka, která mi však příliš nechutná. Velmi dobrá je též bílá čokoláda Vantastic Foods, kterou můžete objednat v internetovém obchodě VeganFoods. Množství čokoládového krému vystačí na pokrytí dortu. Pokud ho chcete použít i jako náplň dovnitř, množství krému zdvojte.

 

 

Ingredience:

2 korpusy dle tohoto receptu - vodu/mléko nahraďte šampaňským

pokud chcete dort s výraznější šampaňskou chutí (a z jednodušších ingrediencí), použijte tento recept (dva korpusy ze zdvojené dávky těsta), který je chuťově výborný, ale korpus samotný má méně dortovou/drobivou strukturu (což ovšem není na škodu)

nejméně 500 g čerstvých malin + další na ozdobu

200 g bílé čokolády bez živočišných složek

1/2 až 1 hrnek ztuhlého kokosového mléka (plechovku kokosového mléka vložte přes noc do lednice, poté otevřte a vydlabejte ztuhlou část. Doporučuji např. bio kokosové mléko VitAsia či Rinatura, NEvhodné je kokosové mléko DM či obecně mléka bez stabilizátorů)

hrst nesolených nepražených pistácií na ozdobu

 

 

Postup:

Upečte korpusy dle receptu (skvělá metoda, jak získat rovné korpusy bez nežádoucích vyboulení, kterou vždy používám, je tu). Nechte je plně vychladnout, poté každý opatrně rozkrojte napůl, abyste získali celkem 4 dortové pláty.

Ztuhlé kokosové mléko nechte spolu s nalámanou čokoládou rozpustit na mírném ohni v menším rendlíčku. Dobře prošlehejte a ujistěte se, že je směs úplně hladká. Poté nechte vychladnout, vložte do lednice a nechte několik hodin ztuhnout.

 


Maliny rozmačkejte vidličkou a naplňte jimi dort. Alternativně můžete cca 300 g malin asi čtvrt hodiny povařit s trochou cukru či agáve sirupu a 2 lžícemi vody, poté rozmixovat a přepasírovat přes sítko. Po úplném vychladnutí získáte čerstvý malinový džem. Do něj vmíchejte čerstvé maliny a tuto výbornou náplň rozdělte na jednotlivá patra dortu (tuto metodu jsem použila já).

 

 

Z lednice vyndejte čokoládový krém, přemístěte ho do misky a vyšlehejte šlehačem. Dort pokryjte tenkou vrstvou krému a dejte ztuhnout do lednice. Tato první vrstva odchytí různé malé drobečky a nerovnosti dortu. Poté naneste druhou vrstvu zbylého krému a upravte do finální podoby. Ozdobte čerstvými malinami a nasekanými pistáciemi.

 

Cupcakes  |  
Ovocné  |  
V
KOMENTÁŘE
1

Petra

|  10. července 2014 v 10:03

Nádhera...jako vždy... "žeru" tvůj blog se vším všudy. Jen se chci zeptat, jak velkou formu mám použít, abych to mohla rozříznout na 4 pláty. Dík moc...

V

Veganotic

|  10. července 2014 v 12:03

Děkuju :) používám formu o průměru 23 cn

2

S.

|  10. července 2014 v 10:28

Koukám,že kokosové mléko Albert nějak vypadlo z receptu, copak, nějaké éčko bylo živočišné?

V

Veganotic

|  10. července 2014 v 12:05

Jedno E v něm může a nemusí být živočišného původu. Vzhledem k tomu, že mi i přes opakované urgence nejsou schopni na dotaz odpovědět, tak ho nepoužívám. Jejich smůla...

3

Lojzina

|  10. července 2014 v 12:30

mnam!...prosim, jen mi prozradte, kde mohu sehnat bilou cokoladu bez zivocisnych slozek? :) MOC dekujii

V

Veganotic

|  10. července 2014 v 12:34

Že vy jste nečetla příspěvek :) je to tam vše napsané

4

hesper

|  10. července 2014 v 14:50

Díky za recept, upeču si ho za pár dní k narozeninám! A teď budu vyjímečně grammar-nazi, ale jsou toho plný internety a já proti tiomu potřebuju bojovat: "2ma" je špatně! Číslovky, jsou -li zapsány číslem, žádnou koncovku nepotřebují, nepodceňuj čtenáře. Stejně jako se správně píše "alkohol od 18 let", "otevřeno do 10 hodin" nebo "chodila se 2 klukama zároveň".

V

Veganotic

|  10. července 2014 v 15:27

Opraveno, dik za upozorneni a at se dort vydari :)

5

Lojzina

|  12. července 2014 v 13:50

..moc dekuji!!:) ..cetla a projizdela...nechapu,ze jsem tohle prehledla...zmatkar jsem :D

6

Lojzina

|  12. července 2014 v 13:52

....ale ja vim cim to bude!...to ty nezastavitelne chute a touha po vasem dortu! ..zmatly me ty fotky :D

7

anka

|  21. července 2014 v 21:41

ahoj!vypada skvele a musim ho udelat,jen nejsem tak zdatny anglictinar a nikdo mi nechce vysvetlit,co v tom recepisu na korpus znamena tohle: 1 8 oz. container vanilla soy yogurt* chapu,ze ma byt baleni jogurtu,ale ten zbytek..uch.prosim pomoc,diky!

V

Veganotic

|  4. srpna 2014 v 18:48

Ahoj, promiň za pozdní odpověď. Znamená to jedno 240 g balení vanilkového (či bílého) soj. jogurtu. Teda přibližně, 1 oz = 28 g.

8

kybl

|  10. srpna 2014 v 0:16

test from Tokio......SAYONARA !!!!!

9

hana le boulanger

|  26. srpna 2014 v 21:06

dort vypadá úžasně, určitě vyzkouším

10

Katka

|  16. září 2014 v 21:38

Tohle je bez přehánění ten nejlepší dort, co jsem kdy jedla! I když jsem si to na první pohled nemyslela, je neskutečně svěží. Úplně mě dostalo, jak se ten výtečný korpus v kombinaci s malinami rozplýval na jazyku :) Moc jsme si na něm všichni (vegani i nevegani) pochutnali, a to i přesto, že maliny jsem použila mražené a místo bílé čokolády, kterou jsem nesehnala, kakaové máslo s cukrem. Příprava mě bavila, nebyla nějak zvlášť náročná, při pečení korpusů jsem zkusila ten fígl s mokrou utěrkou a opravdu to zafungovalo! Dort prostě všem vřele doporučuju :)

V

Veganotic

|  20. září 2014 v 22:36

Skvělé! :) A jsem ráda, že to funguje i s kakaovým máslem, chtěla jsem to vyzkoušet.

11

Adela

|  24. října 2014 v 23:31

Rozhodla jsem se dort vyzkouset nq narozeniny a neztuhla mi poleva. Je nejaky chytry a rychly zpusob jak to vyresit? Tuhla jiz asi pet hodin a nic...

V

Veganotic

|  26. října 2014 v 20:01

Dobrý den,

snad by šlo vmíchat tam agar (rostlinnou želatinu) rozvařený v  trošce kokosového mléka.

Jinak nevím, kde by mohl být problém. Kokosové mléko tuhne, čokoláda taky...?

14

Lenka

|  20. června 2016 v 21:15

Mohla bych se zeptat, proč je nevhodné použít kokosové mléko bez stabilizátorů? Děkuji ;-)

15

Jarka

|  28. srpna 2016 v 0:09

ahojky :-) a kde je ten recept na korpusy?nikde ho nevidim..dakujem

PŘIDEJ KOMENTÁŘ