Nejlepší letní (raw) nanuk

GlutenFree
Sladké
Raw
Rychlé
Supermarket
Párty!

Tenhle nanuk v podobě mraženého banánu v čokoládě jsem chtěla už dlouho vyzkoušet. Když jsem se k tomu konečně nedávno dostala, byla jsem velmi příjemně překvapená tím, o jak chutnou věc se jedná! Banánovou zmrzlinu (třeba s arašídovým máslem) dělám už dlouho, ale nečekala jsem, že bude mít mražený banán tak výbornou zmrzlinově-krémovou konzistenci i v případě, že ho zmrazíte v celku. Opravdu ideální, rychlé a zdravé letní osvěžení.

 

 

Jako polevu jsem použila vlastní raw "čokoládu", můžete však použít i jakoukoli oblíbenou veganskou čokoládu, kterou rozpustíte ve vodní lázni či v mikrovlnce. Neméně dobré je namáčet banán do dobrého jogurtu. Vanilkový Alpro (prodává např. Kunratická stodola) se ukázal být skvělou volbou, chutná jako zmrzlina sám o sobě. Stejně dobrý však bude třeba tento domácí bílý (nebo kupovaný Provamel či Sojade), do kterého přidáte trochu javorového sirupu, citrónové šťávy a mleté vanilky.

 

 

Recept na 10 nanuků.

Ingredience:

5 větších zralejších banánů (nejlépe bio/fairtrade)

10 špejlí, nanukových dřívek nebo pevnějších brček

1/2 hrnku kokosového oleje (místo části můžete dát kakaové máslo)

1/3 hrnku kvalitního neodutčněného (raw) kakaa

1/4 hrnku javorového sirupu

1 hrnek vanilkového či dochuceného (viz úvod) bílého jogurtu (vegan samozřejmě)

nahrubo nasekané pistácie, vlašské ořechy, konopné semínko, mrazem sušené jahody, křupínky či cokoli jiného, co vás napadne použít jako posypku

 

 

Postup:

Banány oloupejte, rozkrojte na půl (ne podélně :), napíchejte do nich špejle (stačí zapíchnout je tak 2 - 3 cm) a na tácku vyloženém pečícím papírem je nechte nejméně 1 hodinu (pokud máte opravdu výkonný mrazák), ale nejlépe přes noc zmrazit v mrazáku. Připravte si čokoládu - kokosový olej nechte roztát a poté ho dobře promíchejte s kakaem a javorovým sirupem (můžete přidat trochu vanilky). Poleva by měla mít pokojovou teplotu. Připravte si do mističky jogurt a na talířky jednotlivé posypky, plochu, na které budtete pracovat pokryjte pečícím papírem. Vyndejte banány z lednice a postupně je namáčejte do čokolády či jogurtu. Čokoláda začne ihned tuhnout, rychle tedy nanuk posypte/obalte zvolenou posypkou. Jogurt bude tuhnout trochu déle, máte tedy více času. Podávejte ihned (případně nechte chviličku rozmrznout, pokud by náhodou banány byly příliš tvrdé), zbylé nanuky skladujte týden až dva v mrazáku.

 

 

Nejlépe samozřejmě chutná kombo jogurt + ořechy + čokoláda! :)

 

 

V
KOMENTÁŘE
1

Tereza

|  22. července 2014 v 17:24

Vpadá to úžasně! V těchto vydrech ideální, jen by mě zajímalo, kde kupuješ fairtrade a bio banány? Taky Kunratická stodola? Díky

V

Veganotic

|  4. srpna 2014 v 18:46

Ahoj, fairtrade jsem v Praze zatím neviděla :( bio se dají sehnat občas v bioobchodech, třeba v Bělehradské

2

albafos

|  9. srpna 2014 v 9:24

Dobrý den, rád bych se s Vámi podělil o velmi důležité informace. V případě zájmu vše najdete na -> http://albafos.blog.cz

3

Fana

|  10. srpna 2014 v 13:32

fakt MNAMKA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ALE zadam, at se tu pise CESKY !!!!!!!!!!!!! Kdo tomu ma rozumet !! obzvlast my JAponci !!!!!!!!!!!!1

4

Lenka

|  5. června 2015 v 20:46

Nanuky výborné, ale... chtěla bych se zeptat, jestli doporučíš jiné ovoce, co by takhle pěkně šlo zmrazit. Jahody??? (dcera nejí banány)

6

Nanuk

|  21. července 2015 v 16:31

S nanukem to nemá nic společného, je to mražené ovoce. Nutnou nikoliv postačující ingrediencí nanuku je smetana. Co se týká mraženého ovoce, tak s přehledem nejlepší je jahodová nebo meruňková dřeň s cukrem, banány je lepší sníst nemražené.

V

Veganotic

|  3. srpna 2015 v 15:38

Netřeba být tak rigidní, ne? Banán vyzkoušejte, třeba ho zařadíte do svého mraženého repertoáru :)

7

Patricie

|  31. října 2019 v 12:09

Do nanuku se nedává smetana... to si pletete se zmrzlinou... takze kritika neni na miste... proc sirit negativitu? Nachapu

PŘIDEJ KOMENTÁŘ