Letní závitky s tempehem, cizrnou a quinoou

GlutenFree
Hlavní Jídla
Rychlé
Supermarket
Párty!

Srpnové počasí se moc nevydařilo, ale v září se to má znova rozjet, takže ještě určitě stihnete tyhle skvělé závitky plné nejlepších věcí. Tempeh, cizrna, quinoa, čerstvé bylinky a čerstvá zelenina, co víc by jeden od skvělého oběda mohl chtít. Teď ještě mít osobního kuchaře, který by mi podobné pochutiny připravoval, zatímco já budu celý den mezi polštáři na sedačce v županu hrát Fallout New Vegas... A girl can dream!

 

 

Recept inspirován super power wrapy z TheFirstMess.

Na přibližně 10 polovičních závitků

 

Ingredience:
15 velkých salátových listů (např. římský salát), pokud jste vznětlivější a nejste příliš manuálně zruční, můžete použít klasické tortilly

1 (200 - 250 g) balení tempehu natural či smaženého/uzeného/marinovaného tempehu

listy čerstvé bazalky (můžete doplnit thajskou fialovou bazalkou)

1 malá šalotka nebo jarní cibulka

1/2 hrnku quinoy

2 hrnky vařené cizrny (můžete použít i cizrnu z konzervy)

2 lžíce sojanézy (domácí či kupované)

lžička hořčice

3 zralá rajčata

černá/sirná sůl (kala namak), pepř, olivový olej, kvalitní sójová omáčka

balzamikový ocet

 

 

Postup:

Quinou dejte do hrnce s 1 hrnkem vody, osolte, přiveďte k varu a nechte asi 15 minut na velmi mírném plameni vařit, dokud se voda nevyvaří a quinoa není hotová. Poté jí přendejte do misky a nechte trochu vychladnout. Poté přidejte trochu olivového oleje, pepře, dle chuti nasekané čerstvé bazalky a cca 1 nadrobno nakrájené rajče. Zamíchejte, ocuhtnejte, dochuťte a dejte stranou. Cizrnu vidličkou rozmačkejte v misce (ne na kaši, větší kousky můžou zůstat v celku), přidejte sojanézu a hořčici, černou sůl, pepř a najemno nasekanou jarní cibulku či šalotku. Tempeh nakrájejte na tenké plátky a osmažte z obou stran na trošce oleje na pánvi do křupava. Pokud používáte tempeh natural, nechte ho nejprve z obou stran dobře opéct a poté každý plátek zakápněte sójovou omáčkou. Pokud používáte jiný tempeh než natural, není již nutné ho po opečení dále ochucovat. Listy salátu dobře omyjte a osušte, poté podél plochy seřízněte jejich vystouplé tužší stonky. Zbylá rajčata nakrájejte na tenké plátky, ty poté překrojte na půl.

 

 

Na pracovní plochu si připravte dva velké listy salátu, poté doprostřed v opačném směru položte ještě jeden. Budete mít před sebou obdélník. Z pravé svislé strany vyskládejte na sebe náplň v tomto pořadí: quinoa, tempeh, rajče, cizrna a čerstvé listy bazalky (nebo v jiném pořadí, vlastně je to asi celkem jedno...). Můžete zakápnout balzamikovým octem. Závitek nijak nepřeplňujte, držte se dost při zemi, jinak vám nepůjde zavinout. Poté zprava přehněte kratší stranu listů přes náplň, a to samé udělejte z horní i dolní horizontální strany. Nakonec dorolujte zprava doleva celý závitek. Možná to zní trochu složitě, ale až to budete mít před sebou, bude to jasnější. Prostě klasické balení tortilly. Závitek v horním a dolním kvartilu (lol) zajistěte provázkem a poté v půlce rozřízněte. Pro lepší manipulaci můžete ještě každý (půl)kousek zabalit do ubrousku či pečícího papíru. Voilá, připraveno! 

 

 

 

V
KOMENTÁŘE
1

baru

|  27. ledna 2015 v 10:28

OMfG! toto musím skúsiť niekedy! :D

2

Katka

|  6. června 2015 v 0:24

haha, přesně tento recept nestydatě obšlehli v aktuálním čísle časopisu Billa Gusto .))))))

V

Veganotic

|  6. června 2015 v 9:38

Neobšlehli, někde by tam (doufám) mělo být pár řádků o mně, blogu a veganství :)

3

Téra

|  4. ledna 2016 v 21:16

Už se mi tu na to zbíhaly sliny asi rok. Dneska jsem se konečně odhodlala tento recept zkusit! Naprostá pecka! Ve výsledku to nebylo ani časově náročné ani složité na přípravu a odhodlala jsem si udělat i domácí sojanézu podle vašeho receptu. A je výborná! Děkuji za recept a těším se až zkusím nějaký další.

V

Veganotic

|  13. ledna 2016 v 19:59

super! :)

PŘIDEJ KOMENTÁŘ