Téměř raw čokoládovo-vanilkový Ganesha

GlutenFree
Sladké
Raw
Supermarket
Dort(íčk)y
Párty!

Nepečený téměř raw koláč z těch nejlepších ingrediencí. Korpus z rozinek, kakaa a ovesných vloček, náplň z čerstvých banánů, čokoládový krém z datlí a avokáda a nakonec vanilková vrstva z kešu a kokosové šlehačky. Je to dost exotika a import, nic ke každodenní konzumaci, ale jednou za čas pro sváteční příležitost... Pokud vás při čtení ingrediencí přepadají spíš obavy než chutě, nepropadejte panice, raw dezerty jsou možná z počátku trochu neobvyklé, ale není rozhodně těžké jim přijít na chuť. Jednotlivé části, zejména čokoládový krém, si můžete udělat i samostatně, jako jednoduchý dezert.

 

 

K výrobě koláče budete potřebovat výkonný mixér, resp. food processor. Ví někdo, jak se tomuto typu mixéru nadává v češtině, resp. jak ho odlišit od mixéru (blenderu) na mixování tekutějších směsí? Pokud ten váš není zrovna nejvýkonnější, doporučuji místo vanilkové kešu vrstvy použít jen vyšlehanou kokosovou šlehačku.
Inspirace ze stránky OneGreenPlanet, nakonec jsem toho však poměrně dost změnila.

 

 

Krásnou šablonu na Ganéšu jsem dostala darem z Indie :).

 

 

Koláč je do dortové formy o velikosti cca 23 cm.

Ingredience:

2 banány

Korpus:

1 a 1/2 hrnku (bio) rozinek

1 a 1/2 hrnku ovesných vloček

1 zarovnaná lžička skořice

1 zarovnaná lžička perníkového koření (používám Sonnetor)

2 lžíce bio/fairtrade kakaa (ideálně co nejméně odtučněné, ev. raw)

Čokoládový krém:

1 a 1/2 zralého avokáda

1 hrnek masitých (Medjol) datlí

3 lžíce bio/fairtrade kakaa (ideálně co neméně odtčněné, ev. raw)

1 hrnek ořechového či rostlinného mléka

2 lžíce rozpuštěného kokosového oleje

1 lžička vanilkového prášku

Vanilková vrstva:

1 hrnek kešu ořechů (namočených na několik hodin do vody, pokud jste zapomněli, zalijte kešu vařící vodou a nechte namáčet nejméně půl hodiny)

šťáva z jednoho většího citrónu

1 plechovka kokosového mléka (např. značka Vitasia), uložená na několik hodin (ideálně přes noc) do lednice

trochu kokosového cukru či agáve sirupu dle chuti

1 lžička vanilkového prášku

 

 

Postup:

Dortovou formu vyložte pečícím papírem. Všechny ingredience na korpus vložte do mixéru a mixujte, dokud není směs poměrně konzistentní a lepivá. Pokud by rozinky zůstávaly v celku a nechtěly se nechat rozsekat, přidávejte postupně po lžících trochu vody či jiné tekutiny. Když je těsto hotové, vymačkejte ho do dortové formy. Dno zarovnejte a po stranách vytvořte asi 4 cm vysoké okraje. Vložte do lednice.

Připravte čokoládový krém. Nečekaně opět všechny ingredience vložte do mixéru a dohladka rozmixujte. Ochutnejte a dle chuti dochuťte. Banány oloupejte a podélné nakrájejte na plátky. Vyložte jimi dno korpusu a poté je zalijte čokoádovým krémem. Uhlaďte povrch a opět vložte do lednice.

 

 

Umyjte mixér. Otevřte kokosové mléko a vydlabejte z něj ztuhlou kokosovou část. Vložte ji spolu s ostatními ingrediencemi (kešu slijte) na vanilkový krém do mixéru a rozmixujte dohladka. Alternativně, pro ještě krémovější výsledek, můžete kokosovou šlehačku nejprve vyšlehat šlehačem a poté jí opatrně promíchat s rozmixovanou kešu směsí. Navrstvěte na čokoládový krém, celý dort dozdobte (např. kakaem a ořechy) a vložte do lednice, či pro pevnější výsledek do mrazáku . Nejméně půl hodiny před podáváním však doporučuji přendat dort z mrazáku do ledničky.

 

Koláče  |  
V
KOMENTÁŘE
1

Blanka

|  7. září 2014 v 10:49

Kde, prosím, kupujete dobré datle? :) Děkuji!

V

Veganotic

|  7. září 2014 v 11:22

obvykle v Holešovické tržnici na farmářském tržišti (větší stánek se zeleninou, ovocem a ořechy)

2

maskrtnica

|  7. září 2014 v 17:35

Dort vypadá fakt moc krásně! A říká se tomu kutr, jeden z typických přístrojů nejen v raw, ale také v masné potravinářské výrobě. Hezky o nich psal Viktor z Delikates... http://delikatesy.etrend.sk/kuchyne-vybavenie/dobry-kuter-za-slusnu-cenu-40

3

maskrtnica

|  7. září 2014 v 17:37

Ale teda koukám, že se to slovo fakt užívá čím dál míň, přitom food processor je takový blbý... Taky znám popisy typu mixér "sekáček";)

4

Katka

|  7. září 2014 v 19:21

Dobry den, da se tento dort s Ganeshou objednat/koupit? Mely bychom o nej zajem;-) nejenom kvuli ingrediencim, ale hlavne kvuli Ganeshe:-) Byl by to pekny darek.. Dekuji! S pozdravem, Katka

V

Veganotic

|  7. září 2014 v 22:11

bohužel nedá :(

5

kaca

|  7. září 2014 v 21:30

Prosím prosím, čím je dort na okraji ozdoben? Identifikuju sekané pistácie, ale ten zbytek mi zůstává záhadou :)

V

Veganotic

|  7. září 2014 v 22:12

jsou to nadrcené mrazem sušené jahody

6

jana

|  7. září 2014 v 22:03

dalo by sa kešu nahradiť mandľami?

V

Veganotic

|  7. září 2014 v 22:13

V tomhle případě asi úplně ne, kešu se rozmixuje do hodně hladké krémové konzistence. Spíš bych ořechy vynechala a dala jen kokosovou šlehačku.

7

Trizonia

|  10. září 2014 v 10:02

Koláč je naprosto vynikající. A to i přes to, že je v něm několik ingrediencí, které fakt nemusím. Moc děkuji za recept. Vlastně za všechny, tohle není první, který jsem zkoušela. :-)

V

Veganotic

|  21. září 2014 v 10:05

Super, to jsem ráda :)

8

S.

|  11. září 2014 v 10:36

Teda, člověk si řekne,že už ho tu nic nemůže překvapit, ale tohle je fakt krása. Slintám nejen nad dortem, ale i nad tou krásnou šablonou :)

9

Barbora

|  11. září 2014 v 16:19

♥vypadá božsky, jako asi všechno tady ♥

10

Míša

|  16. září 2014 v 20:53

Vypadá nádherně :-) můžu se prosím zeptat jaký vanilkový prášek myslíš? je to vanilkový puding?

V

Veganotic

|  21. září 2014 v 10:06

Mletý vanilkový lusk nebo zrníčka vanilkového lusku :)

11

Micha(e)la

|  18. září 2014 v 15:38

Mám asi takovou zvláštní otázku - jak je ten dort sytý? S raw dezerty nemám zatím moc zkušeností, občas si dělám dezert z avokáda hodně podobný tomu kakaovému krému a nikdy ho nezvládnu sníst moc najednou. Jde mi o to, jestli se dá při této velikosti sníst ve dvou lidech :) a nebo případně jak dlouho vydrží v lednici?

V

Veganotic

|  21. září 2014 v 10:08

Sytý docela je, přecijen to jsou ořechy a avokádo. Jestli jste na něj dva, zkusila bych ho asi udělat z poloviční dávky v menší formě. V lednici by měl vydržet asi tak tři dny max.

12

Kamila Dostálová

|  28. září 2014 v 20:35

To je ten nejkrásnější dort, co jsem kdy viděla! Jedno jestli vegan, raw a nebo nějakej klasickej, tohle je prostě top. Úžasná práce! A chutná určitě taky skvěle, ten musím vyzkoušet. Pokud by měl někdo zájem o úplně stejnou šablonku na Ganeshu, ozvěte se mi na email :)) ↑

13

Petra

|  2. listopadu 2014 v 22:50

Dnes jsem ho dělala a je skvělý! Náš první raw dezert v rodině a všichni byli nadšení! Díky za recept i úžasné stránky.

14

Krissty

|  12. listopadu 2014 v 7:05

Ahoj. Dezert vypadá úžasně a uvažuji, že ho udělám bráchovi k narozeninám. Mému mladšímu bráškovi ale nedělá kakao dobře a byla by škoda, kdyby nemohl ochutnat. Myslíš, že by se kakao dalo nahradit třeba skořicí? Moc děkuji za odpověď :)

V

Veganotic

|  13. listopadu 2014 v 11:08

Hm, to je trochu zapeklité. Když vadí kakao, je vyloučena asi i čokoláda obecně, že? Co zkusit s tou skořicí karob a/nebo třeba oříškové máslo z opražených ořechů (mandlové, lískovoořechové)? vyzkoušené to bohužel nemám :(

15

Eliška

|  8. ledna 2015 v 17:14

Zdravím, dortík bych ráda udělala kamarádce k narozeninám, akorát nesmí lepek. Nahradit ovesné vločky pohankovými bude OK? Co myslíte:)

V

Veganotic

|  12. ledna 2015 v 13:15

to by urcite nemel byt problem :)

16

tereza

|  8. února 2015 v 15:46

Chtela bych se zeptat nesla by a sablona nafotit ..ze bych si ji vyrizla a pouzila na dort? chtela bych manzelovi k narozeninam udelat prekvapko... a myslite ze klasicke tycovej mixer to neda? diky moc

V

Veganotic

|  10. února 2015 v 11:25

Bohužel jsem teď dlouhodobě mimo domov :( S tyčovým mixérem to bude náročné, hlavně ten korpus, ale jestli je výkonný, mohlo by se podařit ;)

17

Andrea

|  9. února 2015 v 22:42

Mám dotaz kokosové mléko od Vitasia je veganské? Jsem četla, že obsahuje mono a diglyceridy mastných kyselin, které mohou být živočišného nebo rostlinného původu, tak si nejsem jistá. Děkuji

V

Veganotic

|  10. února 2015 v 11:23

Přiznávám, že nevím a doufám v tu lepší variantu...

18

Olga

|  17. března 2015 v 20:17

Dobry den, myslite, ze by dortu moc uskodilo, kdyby se potahl potahovaci hmotou?

V

Veganotic

|  22. dubna 2015 v 12:34

Dobrý den,

musím říct, že mi to nepřijde jako nejlepší nápad, chuťově se to k tomu podlě mě moc nehodí a navíc byste musela dát pod potahovací hmotu nějaký tukový krém, jinak by se vám na dortu roztekla.

19

Gurvir

|  19. března 2015 v 10:19

Great pictures, and great blog!! I sit now for some time and look thgoruh your blog..Maybe you would like to follow each others blogs?? Stop by and tell me what you think ;)

20

Lamush

|  22. dubna 2015 v 11:51

a co pak udelate s tim zbytkem kokosoveho mleka? s tou tekutou casti?

V

Veganotic

|  22. dubna 2015 v 12:32

Někdo ji pije či přídává do smoothies a koktejlů, já jí většinou vylévám. V kokosových mlékách, které používám, jí je naprosté minimum.

21

Michaela

|  6. srpna 2015 v 11:07

Dobrý den, nemáte náhodou šablonu na Ganeshu. S tímto bych velmi uspěla u manžela a za pár týdnů má narozeniny. Děkujiiiii moc.

22

Eva

|  8. srpna 2015 v 12:46

Dobrý den, taky by mně zajímala ta šablona Ganeshy. Kde jste ji sehnali? :)

23

Martina

|  2. prosince 2015 v 16:17

Koukám, že o šablonu je velký zájem. Já jsem taky moc chtěla a bohužel jsem na netu žádnou takto pěknou nenašla. Já zrovna nepatřím k zručným lidem, tak se mi do samovýroby moc nechce, kdyby se našel někdo, kdo umí vyrobit, moc ráda koupím !!! :-)

24

Jana

|  20. ledna 2016 v 17:51

Naprosto úžasné! Dortík měl obrovský úspěch u celé rodiny.

25

Ivka

|  30. července 2016 v 15:06

Nádherný a mňamózní! Příště trochu méně citronu do světlého krému, ale jinak nic v ingrediencích neměním! :) Děkuji!!!

PŘIDEJ KOMENTÁŘ