Podzimní quinoa s dýní, tempehem a cizrnou

GlutenFree
Hlavní Jídla
Rychlé
Supermarket
Párty!

Ti, kteří sledují Veganotic facebook ví, že jsem byla nucena dočasně přesídlit do Paříže. Zatím se tu rozkoukávám a zabydluji, mám docela dost práce a bohužel málo času na vaření a přidávání nových receptů. Navíc vybavení kuchyně není vůbec ideální a jediné fotografické náčiní, kterým prozatím disponuji je mobil... O víkendu se mi ale podařilo uvařit si tohle mé oblíbené podzimní jídlo, tak jsem k němu rovnou udělala pár fotek a rozhodla se podělit o recept. Je to pořád trochu znouzectnost, ale lepší, než nic, no ne? :)

 

 

Moc nevím, jak tomuhle pokrmu říkat. Salát se mi moc nehodí a nic jiného mě nenapadá... takže je to prostě jídlo, které, trochu vyšperkované, můžete podávat klidně jakou součást slavnostního menu a nebo si ho přes týden nosit v krabičcce k obědu. Spojení pečené dýně, quinoy, bylinek, kapar, cizrny a tempehu je prostě skvělé a dodá tělu vše potřebné (pro výstup na Everest, přeplavání LaManche a podobné každodenní aktivity).

Recept na 4 velké porce.


Ingredience:

400 g quinoy (já měla směs bílé a červené quinoy, rýže a luštěnin)

zeleninový vývar či bujón (např. sypký Wurzl)

1 střední cuketa

cca 1 kg dýně (např. muškátová)

6 větších stroužků česneku

400 g vařené cizrny

100 g malých kapar

čerstvé bylinky dle chuti (použila jsem petržel a kopr, výborný je i koriandr)

olivový olej

sůl a čerstvě mletý pepř

200 - 300 g tempehu natural

kvalitní sójová omáčka

 

K podávání:

nejlepší sojanéza dle tohoto receptu

směs listových salátů

opečená dýňová semínka

 

Postup:

Troubu předehřejte na 220°C a dva plechy vyložte pečícím papírem. Dýni oloupejte a nakrájejte na kostky o hraně cca 1,5 cm. Cuketu omyjte a nakrájejte podélně na čtvrtky, poté nasekejte na širší čtvrtkolečka. Vložte každou zeleninu zvlášť do misky, zalijte olivovým olejem, osolte, opepřete a přidejte rozmačkaný česnek. Dobře promíchejte rukama, aby byl každý kousek obalený olejem a česnekem. Přendejte na plech a pečte v předehřáté troubě cuketu cca 1/2 hodiny a dýni asi 40 minut, dokud nejsou kousky měkké a opečené.

Mezi tím uvařte quinou v zeleninovém vývaru (na mou směs jsem dala 2 díly vývaru na 1 díl quinoy, ale raději se řiďte návodem na obale) a nechte lehce vychladnout. Pokud používáte cizrnu ze skleničky/konzervy slijte ji a propláchněte studenou vodou.

 

 

Tempeh nakrájejte na tenké plátky a opečte na pánvi na trošce olivového oleje. Když je z obou stran zlatý, sejměte z ohně, nechte asi půl minuty zchladnout pánev a poté tempeh zakápněte sójovou omáčkou.

Bylinky nasekejte na drobné kousky, vložte je do větší misky, přidejte quinou a kapary (bez nálevu). Promíchejte a dochuťte solí a pepřem.

Když je zelenina hotová a tempeh opečený, můžete servírovat. Jednotlivé složky jídla, tedy quinou, cizrnu, pečenou zeleninu a tempeh můžete podávat v misce doplněné nejlepší sojanézou, mě ale více vyhovuje tempeh nakrájet na menší kousky a vše smíchat ve velké míse.

 

 

Podávejte se směsí listových salátů.

 

V
KOMENTÁŘE
1

Y.

|  5. října 2014 v 14:00

nádhera :)!

2

Simca

|  16. října 2014 v 23:21

Dobrý den, taky jsem byla donucena se na cas presunout do Paříže. Prosim kam chodite nakupovat potraviny?

V

Veganotic

|  17. října 2014 v 9:31

takové ty speciálnější kupuji v bioobchodech (stáhněte si aplikaci HappyCow nebo koukněte na jejich stránky, najde všechny vege/vegan restaurace a obchody ve vašem okolí), něco v Marks&Spencer Food, zbytek pak na trhu se zeleninou či v různých prodejnách, které mám poblíž.

3

Caca

|  21. října 2014 v 13:28

Teda

4

Eva

|  9. října 2018 v 13:49

Tato kombinace je fakt pecka. Bylo to výborné. Palec nahoru.

PŘIDEJ KOMENTÁŘ